Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σημαντικά χαμηλότερες από το μέσο όρο πενταετίας οι εξαγωγές ντομάτας της ΕΕ

Οι εξαγωγές ντομάτας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2022-2023, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Οι τιμές της τομάτας στην Ολλανδία σημείωσαν μικρή αύξηση τον Μάρτιο. Ωστόσο, παρέμειναν σχετικά σταθερές σε σχέση με αυτές του Φεβρουαρίου, υστερώντας σε σχέση με τις υψηλές τιμές που καταγράφηκαν το 2023 λόγω έλλειψης εγχώριας παραγωγής και γενικά μεταγενέστερης έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου.

Το 2024, η κατάσταση δεν έχει ακόμη ομαλοποιηθεί, αλλά το γεγονός ότι περισσότεροι καλλιεργητές επέστρεψαν στις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής δεν οδήγησε σε σημαντική πτώση των τιμών.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον μηνιαίο πίνακα τιμών ντομάτας, η μέση τιμή για ένα κιλό ολλανδικής ντομάτας ανήλθε στα 1,57 ευρώ τον Μάρτιο. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 4% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ οι τιμές παραμένουν κοντά στην τάση της πενταετίας.

H τιμή για τα ντοματίνια ήταν υψηλότερη τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας. Η μέση τιμή ανά κιλό έφθανε τα 3,69 ευρώ.

Όσον αφορά τις κανονικές χύμα τομάτες, η μέση τιμή ανήλθε στα 1,31 ευρώ ανά κιλό τον Μάρτιο. Στην περίπτωση αυτή, παρατηρείται μια ελαφρά απόκλιση από τον μέσο όρο της πενταετίας, με αύξηση 23% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023, ένα έτος με σημαντικά υψηλότερες τιμές.

Η σύγκριση των τιμών της τομάτας τον Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, με αυτές του Φεβρουαρίου, δείχνει ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί σχεδόν παντού.  Σε όλη την Ευρώπη, η τιμή της ντομάτας τον Μάρτιο ανέρχεται στο 1,76 ευρώ το κιλό, που αντιστοιχεί στον μέσο όρο της πενταετίας.

Εισάγωγες και εξάγωγες

Ο πίνακας αντικατοπτρίζει επίσης τις εισαγωγές τομάτας στην Ευρώπη. Η επισκόπηση δείχνει ότι ο όγκος των εισαγωγών από το Μαρόκο τον Μάρτιο ευθυγραμμίζεται με τον μέσο όρο της πενταετίας. Ιδιαίτερα τον Ιανουάριο, οι εισαγωγές από το Μαρόκο ήταν υψηλότερες από το σύνηθες, ενώ τον Μάρτιο οι εισαγωγές ήταν σημαντικά χαμηλότερες.

Οι εισαγωγές από την Τουρκία βρίσκονται πάνω από αυτόν τον μέσο όρο, αλλά μειώθηκαν τον Μάρτιο. «Υπάρχει μια ευκαιρία για τους Τούρκους εξαγωγείς τομάτας τώρα καθώς η καλλιέργεια στην Ευρώπη μειώνεται», λέει η Emel Esin Keskin, ιδιοκτήτρια του Esin Tarim.

Με πληροφορίες από το FreshPlaza

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...

REPORTS

Πρόωρες κοπές και «ελληνοποιήσεις» βάζουν «βόμβα» στα θεμέλια της φήμης που έχει «χτίσει», με κόπο, το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού και υπονομεύουν...