BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Με στραβό το κλίμα βάζουν ελιές στο Πακιστάν

Αν και θέλουν να γευτούν ντόπιο ελαιόλαδο, δύσκολα θα φτάσουν στην... πηγή οι Πακιστανοί, αφού το κλίµα τους δεν ευνοεί υψηλές αποδόσεις. Αυτό δεν τους εµπόδισε, ωστόσο, να ανακοινώσουν νέες φυτεύσεις σε 200.000 στρέµµατα, από τις οποίες µπορεί να προκύψουν εξαγωγικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις φυτωριακού υλικού, ενώ αξίζει να σηµειωθεί ότι ήδη η Ιταλία εφαρµόζει ένα πρόγραµµα 10 εκατ. ευρώ για την εκπαίδευσή τους.

Με στραβό το κλίμα βάζουν ελιές στο Πακιστάν

2
0
Παρότι οι ίδιοι αντιλαµβάνονται πως οι συνθήκες που επικρατούν εκεί, ευνοούν µεν την ανάπτυξη των δέντρων, αλλά όχι την καρποφορία τους, οι Πακιστανοί επιµένουν σε ελληνική συνταγή. «∆εν εξηγείται αλλιώς πως  από το 2007 έχουν κάνει κρούση στο αρµόδιο υπουργείο Γεωργίας και την ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας τεχνογνωσία, χωρίς ποτέ προχωρήσει διακρατική συνεργασία», εξηγεί  ο ερευνητής-επιστηµονικός σύµβουλος του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, Κώστας Χαρτζουλάκης, που επισκέπτεται το Πακιστάν ως σύµβουλος του Παγκόσµιου Οργανισµού Τροφίµων (FAO).

Ο ίδιος φέρνοντας το παράδειγµα της Ιταλίας, η οποία χρηµατοδοτεί παρόµοιες δράσεις, για λόγους εµπορικούς και πολιτικής, λέει ότι η χώρα µας πρέπει να εκµεταλλευτεί την ευκαιρία, δεδοµένου ότι το ενδιαφέρον των Πακιστανών δεν περιορίζεται στα δενδρύλλια ελιάς, κυρίως ποικιλίας Κορωνέικης, αλλά επεκτείνεται και σε ό,τι αφορά θέµατα τεχνογνωσίας

Σ’ αυτό το πλαίσιο, την πρωτεύουσα του Πακιστάν επισκέφθηκε προσφατα ο Κώστας Χαρτζουλάκης και συµµετείχε στη οµάδα αξιολόγησης του προγράµµατος για την βελτίωση της διαχείρισης του νερού άρδευσης στο Πακιστάν. Ένα πρόγραµµα που ξεκίνησε να εφαρµόζεται το 2013 και χρηµατοδοτείται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, το οποίο χτίζει κάθε είδους συµµαχίες στην περιοχή

Παρουσία επενδυτών Εκτός αυτού, ο ερευνητής του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα συµµετείχε ως εµπειρογνώµονας σε σεµινάρια για την καλλιέργεια της ελιάς στο Πακιστάν που οργάνωσε το τοπικό Γεωπονικό Πανεπιστήµιο, το Εθνικό Συµβούλιο Αγροτικής έρευνας (PARC) και το Εθνικό Συµβούλιο Έρευνας (CNR) της Ιταλίας. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα µέχρι σήµερα αποτελέσµατα των προσπαθειών που έγιναν αποσπασµατικά τα τελευταία, ενώ ξεχώρισε η συµµετοχή στο τριήµερο σεµινάριο κυβερνητικών παραγόντων, επιστηµόνων, επενδυτών αλλά και καλλιεργητών ελιάς που ήταν κάτι παραπάνω από µεγάλη.
Μεταξύ αυτών το παρόν έδωσε και ο υπουργός Σχεδιασµού, Ανάπτυξης και Μεταρρυθµίσεων της χώρας Ασάν Ιµπάλ, ο οποίος τόνισε πως ότι Πακιστάν θα φυτέψει 200.000 στρέµµατα µε ελιές τα επόµενα πέντε χρόνια, στα πλαίσια σχετικού προγράµµατος της χώρας. Ως στόχος έχει τεθεί, να υπάρξουν νεές θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους στην επαρχία, να αξιοποιηθούν εκτάσεις που κινδυνεύουν µε ερηµοποίηση και να καλυφθεί µέρος του ελλείµµατος που εµφανίζει η χώρα σε φυτικά έλαια.

Να χτίσει πολιτική η Ελλάδα Το παράδειγµα της Ιταλίας, που έριξε για εκπαίδευση των Πακιστανών πάνω από 10 εκατ. ευρώ ευρώ καλείται να ακολουθήσει η Ελλάδα, αν θέλει ν’ αναπτύξει ισχυρούς εµπορικούς και πολιτικούς δεσµούς στην περιοχή αυτή, µε σκοπό µετέπειτα ν’ αξιοποιήσει την κουλτούρα των ντόπιων για το ελαιόλαδο, που τώρα αναπτύσσεται, σύµφωνα µε τον ερευνητή και επιστηµονικό συνεργάτη του ΕΛΓΟ, Κώστα Χαρτζουλάκη

Μετά το Πακιστάν εκπαιδεύεται η Ιορδανία Στρατηγική για την ανάπτυξη της ελαιοκοµίας µε ντόπιες ποικιλίες, έχει αναπτύξει η Ιορδανία, όπου η µέση κατανάλωση ελαιόλαδου έχει αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, σε ποσοστό 125%. «Τρέχει» µάλιστα και ευρωπαϊκό πρόγραµµα για την εκπαίδευση επιστηµονικού προσωπικού.
Για την αξιολόγηση της πορείας του έργου «Ανάπτυξη υποδοµών και επιµόρφωση στελεχών του ελαιοκοµικού τοµέα της Ιορδανίας» επισκέφθηκε το Amman από τις 19 έως και τις 23 Οκτωβρίου, ο επιστηµονικός συνεργάτης  του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αµπέλου Χανίων Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης. Το έργο  χρηµατοδοτείται κατά 80% από την Ε.Ε στα πλαίσια του TEMPUS και συµµετέχουν φορείς από την Ιορδανία, το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αµπέλου και το ΑΠΘ από την Ελλάδα και τα πανεπιστήµια της Granada από την Ισπανία και της Verona από την Ιταλία.
Ήδη έχει δηµιουργηθεί το κτίριο µε εργαστήριο για αναλύσεις της ποιότητας του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς (χηµική και οργανοληπτική), αίθουσα διδασκαλίας µε σύγχρονα οπτικοακουστικά µέσα και γραφεία διοικητικής υποστήριξης. Παράλληλα άρχισε και η επιµόρφωση στελεχών από την Ιορδανία σε θέµατα σχετικά µε τις καλλιεργητικές τεχνικές, τη σωστή λειτουργία των ελαιουργείων και την ποιότητα του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς. Επιµόρφωση στελεχών γίνεται και µε επισκέψεις στα ιδρύµατα των χωρών που συµµετέχουν, ενώ από το 2016 θα λειτουργήσει µεταπτυχιακό πρόγραµµα (MSc) στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστηµίου του Αµµάν για την ελαιοκοµία

Από το περιοδικό el, μηνός Οκτωβρίου 2015
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία