BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Ξεκίνημα από τα ψηλά για το Ελληνικό ελαιόλαδο

Μία πολύ καλύτερη χρονιά, ακόµα κι από την περσινή, που αποτέλεσε έναυσµα για πολλούς Έλληνες ελαιοπαραγωγούς να αυξήσουν τα στρέµµατά τους, προµηνύεται η φετινή, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τα µέρη, όπου έχει αρχίσει η ελαιοσυγκοµιδή.

Ξεκίνημα από τα ψηλά για το Ελληνικό ελαιόλαδο

3
0
Αφενός τα αποθέµατα στην Ελλάδα είναι µηδενικά, σε αντίθεση µε άλλες χρονιές, λόγω κυρίως των καλών τιµών παραγωγού για το περσινό ελαιόλαδο, ενώ η φετινή παραγωγή φαίνεται µειωµένη σε σχέση µε πέρυσι και η ποιότητα υψηλή στις περισσότερες περιοχές. Παράλληλα, το ενδιαφέρον είναι πολύ µεγάλο, όπως λένε στο El συνεταιριστές από την Πελοπόννησο, µε τις πρώτες πράξεις να γίνονται περί τα 4,35-4,60 ευρώ το κιλό ανάλογα µε την ποικιλία (πέρυσι οι αντίστοιχες ήταν 3,45-4,00). Το ευνοϊκό σκηνικό συµπληρώνουν τα χαµηλά παγκόσµια αποθέµατα και η µειωµένη παραγωγή σε Ισπανία και Τυνησία

Αναλυτικά, «µε τιµή παραγωγού 4,60 ευρώ το κιλό, πούλησε το 1ο βυτίο, αγουρέλαιο, της φετινής σεζόν ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Αγ. Αποστόλων Λακωνίας», είπε στην Agrenda ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού, Γιώργος Μπατσάκης, συµπληρώνοντας ότι το 2ο βυτίο έφυγε µε τιµή παραγωγού 4,50 ευρώ το κιλό και τα επόµενα δύο έναντι 4,35 ευρώ το κιλό. Σηµειώνεται ότι τα δύο τελευταία βυτία αφορούν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας Αθηνοελιάς

Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι τα πρώτα 3 βυτία είχαν πουληθεί έναντι 3,45 ευρώ το κιλό, ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες πουλήθηκαν απ’ το Συνεταιρισµό έναντι 3,75 ευρώ το κιλό, 4 ευρώ και 3,70 ευρώ το κιλό, µε τη µέση τιµή της χρονιάς να διαµορφώνεται στα 3,73 ευρώ το κιλό.

«Υπάρχει πάρα πολύ µεγάλο ενδιαφέρον», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπατσάκης, ο οποίος επισηµαίνει ότι η χρονιά µπορεί να εξελιχθεί καλύτερα από την περσινή, «αν το διαχειριστούµε καλά».



Χαμηλότερη από πέρυσι ελαιοπεριεκτικότηταΌπως προσθέτει ο κ. Μπατσάκης, «αποθέµατα δεν υπάρχουν εδώ και έναν µήνα, ενώ η φετινή σοδειά αναµένεται µειωµένη στην Καλαµάτα, στην Πάτρα κ.α.».
Να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε τον κ. Μπατσάκη, «η ποιότητα είναι εξαιρετική και δεν παρουσιάστηκαν κρούσµατα δάκου». «∆εν έχουµε ξαναδεί τέτοια ποιότητα και από οξύτητα και από πικάντικο και από αρώµατα, είναι όλα ανεβασµένα κατά πολύ», προσθέτει.  Η συγκοµιδή στην περιοχή έχει ξεκινήσει από τις 28 Σεπτεµβρίου, µε την ελαιοπεριεκτικότητα να είναι περισσότερο µειωµένη από πέρυσι: Στα 100 κιλά ελιές, παίρνουµε 20 κιλά ελαιόλαδο, ενώ πέρυσι, η αντιστοιχία ήταν 100/25. Σηµειώνεται ότι λόγω και των καλών τιµών παραγωγού, που σηµειώθηκαν και πέρυσι, αρκετοί παραγωγοί προχώρησαν σε φυτεύσεις ελαιόδεντρων.



«Από τα 4,30-4,40 ευρώ θα ξεκινήσει η χρονιά» Σε υψηλά επίπεδα διαπραγµατευόταν αυτή τη βδοµάδα και ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Παντάνασσας για το ελαιόλαδο ποικιλίας Αθηνοελιάς και συγκεκριµένα στα 4,60 ευρώ το κιλό. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του προέδρου του Συνεταιρισµού Αγίου ∆ηµητρίου Μονεµβασιάς, Σωτήρη Κρητικό, «η χρονιά φαίνεται καλή και πιστεύω ότι η τιµή παραγωγού θα ξεκινήσει από τα 4,30-4,40 ευρώ το κιλό, καθώς η αντίστοιχη για το ελάχιστο ελαιόλαδο της περσινής χρονιάς είναι 3,80-4 ευρώ το κιλό». Η συγκοµιδή στην περιοχή έχει ξεκινήσει από την 21η Οκτωβρίου και τις επόµενες µέρες αναµένεται η 1η δηµοπρασία, ενώ στους Μολάους η συγκοµιδή θα αρχίσει µετά από τις 10 Νοεµβρίου και το επόµενο διάστηµα θα διαµορφωθεί σαφέστερη εικόνα για τις τιµές παραγωγού. Επισηµαίνεται ότι η παραγωγή φαίνεται ελαφρώς χαµηλότερη από πέρυσι, ενώ χάρη στις καιρικές συνθήκες δεν έχει εµφανιστεί δάκος.



Στα  3,90 ευρώ η τιμή παραγωγού στην Κόρινθο Παράλληλα, στην Κορινθία η τιµή παραγωγού είναι αυτή την περίοδο στα 3,90 ευρώ το κιλό, το έξτρα παρθένο, ενώ στην αρχή της περσινής σεζόν, 5-10 Νοεµβρίου, ήταν 2,70 ευρώ το κιλό. «Η χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι», εκτιµά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγ. Βασιλείου Κορινθίας, Μιχάλης Βαρδάκας, αποδίδοντας την εκτίµησή του στη µειωµένη φετινή παραγωγή της περιοχής. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τον ίδιο, φέτος ο Συνεταιρισµός αναµένεται να συγκεντρώσει περί τους 120 τόνους, ενώ πέρυσι είχε συγκεντρώσει 300 τόνους. Η µειωµένη φετινή παραγωγή της περιοχής έγκεινται τόσο στο φαινόµενο της παρενιαυτοφορίας της ελιάς, αλλά και στις καιρικές συνθήκες κατά την ανθοφορία, που τα δέντρα είναι ευαίσθητα.
Ειδικότερα, οι στρεµµατικές αποδόσεις φαίνονται µειωµένες σε ποσοστό 50-60%, αλλά η ελαιοπεριεκτικότητα του ελαιοκάρπου είναι καλή. «Ενώ πέρυσι χρειάζονταν 6-7 κιλά ελιές για την παραγωγή ενός κιλού ελαιόλαδο, φέτος χρειάζονται 4 κιλά ελιές», όπως διευκρινίζει ο κ. Βαρδάκας.
Μηδενικά φέτος τα αποθέματα λόγω των καλών τιμών του ‘15«Φέτος δεν υπάρχουν καθόλου αποθέµατα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδάκας, ενώ άλλες χρονιές ήταν πολύ περισσότερα και οι παραγωγοί είχαν από 0,5-1 τόνο. Κι αυτό καθώς το ελαιόλαδο του 2014-2015 είχε καλή τιµή και οι παραγωγοί προτίµησαν να το πουλήσουν και όχι να το κρατήσουν όπως έκαναν άλλες χρονιές. «Υπάρχει αισθητή ζήτηση», υπογραµµίζει ο κ. Βαρδάκας.
Μηδενικά αποθέµατα παρατηρούνται και στο Ηράκλειο. «Τόσο αδειανές αποθήκες δεν υπήρχανε άλλα χρόνια», λέει χαρακτηριστικά ο παραγωγός Μιχάλης Τσαγκαράκης, ο οποίος αποδίδει αυτή την τάση στις χαµηλές τιµές που είχε το ελαιόλαδο άλλες χρονιές, που έκαναν τους παραγωγούς να το κρατάνε, αλλά και στις µειωµένες εισαγωγές φέτος λόγω των capital controls.

Κατά 35% χαμηλότερη η παραγωγή στο Ηράκλειο Κρήτης «Η φετινή παραγωγή αναµένεται κατά 35% χαµηλότερη από την περσινή», υπογραµµίζει ο κ. Τσαγκαράκης. Βέβαια, πέρυσι είχε παρατηρηθεί υπερπαραγωγή στην περιοχή. Όπως επισηµαίνει, φέτος δεν έχει εµφανιστεί καθόλου δάκος. Μάλιστα, το τελευταίο διάστηµα ευνόησαν τους παραγωγούς και οι βροχοπτώσεις που σηµειώθηκαν στην περιοχή, µε τις οποίες «ξεπλένεται το φύλλο και αλλάζει πρόσωπο και το δέντρο και ο καρπός», υπογραµµίζει ο κ. Τσαγκαράκης. Οι βροχοπτώσεις που ήταν στα 100-170 χιλ. στην περιοχή της Μεσαράς είχαν ως αποτέλεσµα, επίσης, να καθυστερήσει η συγκοµιδή, που αναµένεται κατά τις 10 Νοεµβρίου.

«∆υσκολίες στις επιχειρήσεις λόγω κεφαλαιακών ελέγχων» Απουσία αποθεµάτων παρατηρείται και στη Φθιώτιδα, όπως συνέβαινε και άλλες χρονιές αυτή την περίοδο. Οι πρώτες εκτιµήσεις µιλάνε για ελαιόλαδα πολύ καλής ποιότητας και για µειωµένη παραγωγή. Σύµφωνα µε επιχειρηµατίες της περιοχής, «φαίνεται ότι θα υπάρξουν δυσκολίες σχετικά µε τα υλικά και τις συσκευασίες λόγω των capital controls».  

Απουσία δάκου και βροχές ευνόησαν την ελαιοκαλλιέργεια Μηδενικά αποθέµατα παρατηρούνται και στην Αρκαδία, όπου η τιµή παραγωγού βρίσκεται στα 3,50 ευρώ το κιλό, µε ανοδική τάση. Η συγκοµιδή στην περιοχή θα ξεκινήσει σε 15 µέρες και «δεν παρατηρήθηκε µεγάλη φουρνιά δάκου», επισηµαίνει η παραγωγός Γεωργία Ζέρβα.
«Η απουσία έντονης δακοπροσβολής και οι βροχές του φθινοπώρου» ήταν τα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς στην Κριτσά Κρήτης, σύµφωνα µε τον Νίκο Ζαχαριάδη, πρόεδρο του Συνεταιρισµού Κριτσάς. Ως εκ τούτου, «η χρονιά φαίνεται καλή», επισηµαίνει, αν και ακόµα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις τιµές παραγωγού. Γενικότερα, «διαµορφώνεται καλό περιβάλλον», εκτιµά ο παραγωγός Γιώργος Γκούµας, λόγω «και των παγκόσµιων αποθεµάτων, που δεν είναι υψηλά».

Έφυγαν οι εργάτες με χαρτιά λόγω των capital controlsΠρόβληµα αποτελεί φέτος η έλλειψη εργατών µε χαρτιά, καθώς όσοι είχαν, έφυγαν απ’ την Ελλάδα λόγω των capital controls, αφού δεν µπορούσαν να βγάλουν χρήµατα στη χώρα τους. «Μείνανε εκείνοι που δεν µπορούσαν να φύγουν», λέει στην Agrenda ο πρόεδρος του Α. Σ. Αγ. ∆ηµητρίου Μονεµβασιάς Σ. Κρητικός. Έτσι, όµως, «δεν µπορούµε να παρουσιάσουµε έξοδα», προσθέτει. Σηµειώνεται ότι από τις 23 Οκτώβρη ο Συνεταιρισµός Γαργαλιάνων αγοράζει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο µε 3,60 ευρώ/κιλό, τοις µετρητοίς, ενώ από τον Α. Σ. Κορυφασίου διατέθηκαν 20 τόνοι µαυρολίσιο στα 4 ευρώ το κιλό.

Λιγότερη παραγωγή έχει φέτος η Τυνησία Μειωµένη κατά 52,54% στους 140.000 τόνους από τα περσινά επίπεδα ρεκόρ των 295.000 τόνων εκτιµάται ότι θα είναι η παραγωγή ελαιολάδου της Τυνησίας τη σεζόν 2015/2016, σύµφωνα µε το τελευταίο ενηµερωτικό δελτίο του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιολάδου (I.O.C.).  Υπενθυµίζεται ότι για το 2014/2015 Ισπανία και Ιταλία, λόγω των µεγάλων µειώσεων στην παραγωγή τους στράφηκαν στο τυνησιακό ελαιόλαδο αυξάνοντας τις εισαγωγές τους κατά 1192% και 336% αντίστοιχα. Μετά τις υψηλές τιµές παραγωγού που σηµειώθηκαν στο ελαιόλαδο της Τυνησίας στις αρχές του περασµένου Ιανουαρίου, οι τιµές κινήθηκαν πτωτικά αγγίζοντας τα 3,98 ευρώ το κιλό στα τέλη του Σεπτεµβρίου 2015. Ωστόσο, σύµφωνα µε τους αναλυτές του IOC, οι τιµές παραγωγού για το τυνησιακό ελαιόλαδο είναι αυξηµένες κατά 38% σε σύγκριση µε το ίδιο διάστηµα την προηγούµενη σεζόν
Αξίζει, τέλος, να σηµειωθεί ότι η Κοµισιόν εξετάζει φέτος να αυξήσει σηµαντικά τις αδασµολόγητες ποσοστώσεις εισαγωγών ελαιολάδου από την Τυνησία στην ΕΕ (35.000 τόνοι ανά έτος για 2 χρόνια). Αυτή η κίνηση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τις κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa –Cogeca, οι οποίες απέστειλαν επιστολή στην Κοµισιόν τονίζοντας µεταξύ άλλων ότι «η πρόταση αυτή θα αυξήσει τη συνολική αδασµολόγητη ποσόστωση της Τυνησίας στους 91.700 τόνους και την τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο µε τη συνολική παραγωγή µιας χώρας, όπως η Πορτογαλία

Από το περιοδικό el, μηνός Οκτωβρίου 2015
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία