BACK TO
TOP
Business

Με σύμφωνη γνώμη της DG AGRI η πρώτη δόση στην ΕΒΖ

Μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) θα προχωρήσει η νέα χρηματοδότηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από την Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού προγράμματος (business plain) που έχει υποβάλει η διοίκηση της υπό κρατικό έλεγχο επιχείρησης.

Με σύμφωνη γνώμη της DG AGRI η πρώτη δόση στην ΕΒΖ

4
3

Σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα (μεσημέρι Τρίτης 15 Μαρτίου) στο υπουργείο Ανάπτυξης παρουσία των συναρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης ανέλαβε τη δέσμευση να προχωρήσει τις απαραίτητες επαφές, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» των κοινοτικών αρχών στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι εκπρόσωποι της τράπεζας από την πλευρά τους, ανέλαβαν τη δέσμευση, εφόσον εξασφαλισθεί η κοινοτική συναίνεση,  να επιταχύνουν τη διαδικασία εκταμίευσης της πρώτης από τις δύο δόσεις μιας συνολικής χρηματοδότησης ύψους 12 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα εκταμιευθούν άμεσα περί τα 6 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των παραγωγών για το προϊόν που παρέδωσαν στα ζαχαρουργεία την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

Είναι σαφές ότι οι παραπάνω διαδικασίες δεν διευκολύνουν ιδιαίτερα την ενίσχυση της προσπάθειας προσέλκυσης καλλιεργητών που θα επιλέξουν τα ζαχαρότευτλα για τη νέα χρονιά, παρά την καλή διάθεση που εκφράστηκε μέχρι κάποια στιγμή από οργανωμένους παραγωγούς, οι οποίοι στηρίζουν χρόνια με πρώτη ύλη τον κλάδο της ζάχαρης.

Καθησυχαστικοί Σταθάκης, Αποστόλου για χρέη και ΕΒΖ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, το σχέδιο βιωσιμότητας και τα χρέη στους τευτλοπαραγωγούς αποτέλεσαν το θέμα συνάντησης που είχαν σήμερα οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης και Ευάγγελος Αποστόλου με την πρόεδρο της ΕΒΖ και εκπροσώπους των τευτλοπαραγωγών.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τους παραγωγούς για το σχέδιο βιωσιμότητας της ΕΒΖ που έχει κατατεθεί στην Τράπεζα Πειραιώς και "πρόκειται να εγκριθεί από το Δ.Σ. της Τράπεζας την τρέχουσα εβδομάδα", με βάση την ανακοίνωση.

«Το σχέδιο, που εκπονήθηκε με τη συνεργασία της ΕΒΖ με το Υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα Πειραιώς, προβλέπει την ομαλή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησης της εταιρείας, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της για τα επόμενα χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που θα εκταμιευτεί μετά την έγκριση του σχεδίου, θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των ζαχαρότευτλων της περσινής χρονιάς, ενώ το υπόλοιπο θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου, αφού ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που ανέρχεται στα επίπεδα των 53 ευρώ ανά στρέμμα και ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο θα μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Πιστοποίησης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, τους κάλεσε να στηρίξουν την τευτλοκαλλιέργεια που αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε
Συνάντηση για το μέλλον της ΕΒΖ με Σταθάκη, Αποστόλου

«Παράθυρο» για την εξεύρεση λύσης στην υπόθεση της ΕΒΖ που βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή όσον αφορά τη βιωσιμότητά της, αλλά και για την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών, στους οποίους οφείλονται εδώ και μήνες 8 εκατ. ευρώ για πρώτη ύλη που παρέδωσαν στην καμπάνια του 2015, αφήνει το υπουργείο Οικονομίας, που συγκαλεί για το λόγο αυτό σύσκεψη την Τρίτη 15 Μαρτίου στην Αθήνα.

Η συνάντηση όπως πληροφορείται το Agronews έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 11:30 το πρωί και σε αυτή αναμένεται να μετάσχουν εκτός από τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, ο ομόλογός του Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης, ο πρόεδρος της ΕΒΖ Γιώργος Λάντζας, αντιπροσωπεία παραγωγών και πιθανώς στελέχη της Πειραιώς.

Στην κορυφή της ατζέντας της συζήτησης είναι η χρηματοδότηση της πολύπαθης ζαχαροβιομηχανίας, από την οποία θα εξαρτηθεί ο μέλλον της ίδιας της ΕΒΖ, όσο και της καλλιέργειας τεύτλων στη χώρα στην οποία απασχολούνται περισσότεροι από 3.000 αγρότες, από το Δομοκό στην Κεντρική Ελλάδα, έως τον ακριτικό Έβρο.

Μολονότι τα, ήδη, βεβαρημένα, δεδομένα για την διασφάλιση της βιωσιμότητας της βιομηχανίας περιπλέχθηκαν ακόμη περισσότερο έπειτα από την αναβολή της συζήτησης του σχεδίου επιβίωσής της, στο τελευταίο Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς το υπουργείο Οικονομίας έσπευσε να καθησυχάσει όλους τους εμπλεκόμενους.

Με ανακοίνωση, που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη 10 Μαρτίου, το επιτελείο του Γιώργου Σταθάκη γνωστοποίησε ότι ο υπουργός είναι σε διαρκή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών, ενώ ταυτόχρονα παρείχε και διαβεβαιώσεις για ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησης της ζαχαροβιομηχανίας, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί.

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε προσωρινή την αναβολή της συζήτησης, στο ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, επί του αιτήματος της ΕΒΖ για τη χρηματοδότησή της και έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «δεν θέτει σε κίνδυνο το επιχειρηματικό σχέδιο για την ομαλή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησής της».

Παρά την προσπάθεια δημιουργίας θετικού κλίματος από το υπουργείο, πάντως, που δεν είναι άσχετη με τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται σε πολιτικό επίπεδο από τους τευτλοπαραγωγούς, αλλά και τους εργαζόμενους, η ζαχαροβιομηχανία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Κι αυτό γιατί η Γ.Δ. Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν έχει ακόμη αξιολογήσει εάν ήταν κρατική ενίσχυση ή όχι, η χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ που παρείχε πέρσι την άνοιξη στην ΕΒΖ, η τότε κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του υπουργού Παν. Λαφαζάνη. Αν το ποσό θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση, θα πρέπει να επιστραφεί στον βασικό μέτοχο, δηλαδή την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ Βank και φυσικά μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για την ΕΒΖ, από τη στιγμή που η τελευταία πασχίζει να βρει έστω 15 εκατ. ευρώ, ώστε να βγάλει τη χρονιά και δυσκολεύεται σφόδρα να το πετύχει. Πόσω μάλλον να βρει 30 εκατ. ευρώ για να τα επιστρέψει.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

15-03-2016 20:15agrotis

Την ζάχαρη την έφαγαν άλλοι..Εμείς πότε θα δούμε το χρώμα του χρήματος?

Απάντηση

15-03-2016 16:54axilleas86

Agrotis-> Μισθοί που ξεκινούν από τα 1.700 ευρώ για γραμματείς και φτάνουν τις 4.000 ευρώ. Σύνολο αμοιβών προσωπικού (για 260 άτομα) 17,4 εκατ. ευρώ !!! Κάνετε τη διαίρεση, αφού πρώτα καθίσετε και πιείτε κάτι, γιατί αν σας πω εγώ το μέσο κόστος, έτσι απροειδοποίητα, μπορεί να κατηγορηθώ για ότι κακό σας βρει ... Και αφού κάνετε τη διαίρεση, μάθετε και ότι τα εργοστάσια έχουν δουλειά για 3 μήνες το χρόνο ... Κατά τα άλλα, η εταιρεία πουλάει κάτω του κόστους (κόστος 850 ευρώ τον τόνο, με τιμή πώλησης 450 ευρώ), και έχει ετήσια ζημιά αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το κράτος δεν είναι μόνο κακός επιχειρηματίας. Είναι και εντελώς ανήθικο. Σε εποχές κρίσης, οι “βολεμένοι ημέτεροι” εισπράττουν μισθούς προκλητικούς. Και κατεβαίνουν και σε διαδηλώσεις για περισσότερα ... Τώρα λέει, σκέπτονται να κάνουν μειώσεις. 30-40%. Πώς θα ζήσει η γραμματέας με 1.100 ευρώ το μήνα μόνο; Και ο προϊστάμενος με 2.500 ;;; Άμεση πτώχευση και εκποίηση των εργοστασίων θα ήταν η μόνη λύση. Να τα πάρουν άλλοι, που δεν ταΐζουν “βολεμένους”. πηγη http://www.capital.gr/story/3108467

Απάντηση

15-03-2016 14:36Agrotis

Από τον Άννα στον Καϊάφα.. Τα 30 έκαναν φτερά ήπιαν red bull και οι αγρότες τευτλοπαραγωγοί απλήρωτοι.. Κάποιοι έφαγαν με χρυσά κουτάλια και έκλεισε το μαγαζί αλλά δεν ξέρουμε ποιοι είναι.. Αφήστε το κλειστό καλύτερα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία