BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Ένας μάχιμος δικηγόρος στην ευρωπαϊκή ομάδα απλοποίησης της ΚΑΠ

Με παρουσία άνω των 30 ετών στο πλάι των αγροτών και των δικαιωµάτων τους, ο δικηγόρος Ρίτσαρντ Μπάρκερ, κορυφαίος νοµικός από το Σάφολκ, έχει περάσει εκατοντάδες ώρες στις Βρυξέλλες προκειµένου να κατανοήσει το καθεστώς επιδοτήσεων των 28 κρατών-µελών.

Ένας μάχιμος δικηγόρος στην ευρωπαϊκή ομάδα απλοποίησης της ΚΑΠ

3
0
Πολέµιος της γραφειοκρατίας, συνιδρυτής της νοµικής εταιρίας Μπάρκερ Γκότιλι στο Ίπσγουιτς, µε τεράστια πείρα στη διαχείριση αγροτικών θεµάτων που σχετίζονται µε την Ε.Ε., ο Μπάρκερ, είναι ένας «γίγαντας» της µάχιµης δικηγορίας
 
Οι επιτυχίες του σε νοµικές υποθέσεις του αγροτικού τοµέα πολλές και η εµπειρία του ακόµη µεγαλύτερη. Ο Μπάρκερ ήταν εκείνος ο δικηγόρος που τα «έβαλε» µε το βρετανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίµων & Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) για  διάφορες αγροτικές υποθέσεις που έβαλε τέλος στις διαµάχες για εκτάσεις γης αξίας 30 εκατ. λιρών και που διευθέτησε υποθέσεις ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.
Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέσηΠαθιασµένος µε τους δαιδαλώδεις κανόνες της ΚΑΠ, µε επιµονή στη λεπτοµέρεια και µέλος της «Team Europe», οµάδας διορισµένης από την Κοµισιόν, ο Μπάρκερ, επιλέχθηκε ως ο πλέον κατάλληλος για την απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

«Όντας µέλος της ευρωπαϊκής οµάδας και αφού έχω δουλέψει µε την Κοµισιόν για 25 χρόνια, µου ζητήθηκε να λάβω µέρος στη διαδικασία απλοποίησης της ΚΑΠ. Μου τέθηκε πως η Κοµισιόν επιτέλους κατάλαβε πως το δόγµα της επικουρικότητας σήµαινε πρακτικά πως θα έπρεπε να αποφασίσουµε για τι θα φάµε στο πρωινό µας, όχι για τον θεσµό», δήλωσε χαρακτηριστικά

Τα αποτελέσµατα της οµάδας εργασίας ήταν άµεσα. Μια σειρά νέων µέτρων απλοποίησης παρουσιάστηκαν, όπως η αλλαγή στο σύστηµα κυρώσεων σε περίοδο 35 ηµερών µε τη διενέργεια προκαταρκτικών ελέγχων χωρίς κυρώσεις για να διορθωθούν λάθη που δεν έγιναν σκόπιµα.

Σηµαντικό είναι και το σύστηµα «κίτρινης κάρτας» για όσους παρανοµούν πρώτη φορά µε µικρό παράπτωµα  και η επανεξέταση –την άνοιξη του 2016-των τεχνικών χαρακτηριστικών των «πράσινων µέτρων» και των κανόνων πολλαπλής συµµόρφωσης.

Ανάµεσα στις προτάσεις τέλος τόσο της Κοµισιόν όσο και του Μπάρκερ για την απλοποίηση της ΚΑΠ, ξεχωρίζουν η µείωση και η πολυπλοκότητα των κανόνων µέτρησης της αγοράς που θα απλοποιήσει τη ζωή των αγροτών µε δηµόσια παρέµβαση και µέτρα ιδιωτικής αποθήκευσης, συστήµατα για φρούτα και λαχανικά καθώς και αναφορές και ειδοποιήσεις από τα κράτη-µέλη

«Περαιτέρω πακέτα απλοποίησης θα ακολουθήσουν», ανέφερε ο Μπάρκερ, που τόνισε πως «σε περίπτωση που η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε., πολλές αγροτικές, εµπορικές συµφωνίες θα πρέπει να επαναδιαπραγµατευτούν».
BIOΓΡΑΦΙΚΟΟ Ρίτσαρντ Μπάρκερ, είναι κορυφαίος δικηγόρος από το Σάφολκ της Βρετανίας, µε ειδίκευση στα αγροτικά θέµατα και το συσχετισµό τους µε την ευρωπαϊκή πολιτική και νοµοθεσία. Είναι συνιδρυτής του δικηγορικού γραφείου «Barker-Gotelee», µέλος της «Team Europe», οµάδας της  Κοµισιόν, νοµικός διαχειριστής πολλών µεγάλων εκτάσεων στη Βρετανία και µέλος της οµάδας απλοποίησης της ΚΑΠ της Κοµισιόν. Ο χρόνος του µοιράζεται ανάµεσα στην Αγγλία που είναι το δικηγορικό του γραφείο και στις Βρυξέλλες, ως µέλος επιτροπών της Ε.Ε

Επιμέλεια Λίλη Καρακώστα
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία