Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Μπορντό προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής και υπόσχεται εξαιρετική ποιότητα

Αυτή η ιστορική θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται μπροστά από τον κόλπο του Βισκαΐκού σπάνια κατάφερνε στο παρελθόν να προσφέρει περισσότερες από τρεις εξαιρετικές σοδειές ανά δεκαετία, αλλά από τις οκτώ σοδειές μεταξύ 2015 και 2022, μόνο το 2017 και το 2021 υπολείπονται της αριστείας (φυσικά το Pomerol και το Sauternes του 2017 είναι υπέροχα).

του Αντώνη Πανάγου

Τα βίνταζτ του 2023 αξιολογούνται επί του παρόντος και η ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία και έκπληξη  φαίνεται να είναι πιθανή. Όσοι φροντίζουν τους αμπελώνες θα αντιμετωπίζουν πάντα προκλήσεις, αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη φαίνεται να έχει οδηγήσει το Μπορντό σε μια κατάσταση αλλαγής. Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του: Αξιόπιστα ζεστά καλοκαίρια.

Σύμφωνα με τις τοπικές ετήσιες εκθέσεις της Météo-France, ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος των ετών 2015, 2016, 2018, 2019, 2020, 2022 και τώρα το 2023 ήταν όλοι πιο ζεστοί από τους καλοκαιρινούς μέσους όρους 30 ετών. Μόνο μέτρια για το 2016, αλλά επιδεικτικά για το 2018 και το 2022. Οι περισσότερες από τις εποχιακές προκλήσεις τείνουν να έρχονται το πρώτο εξάμηνο του έτους, κυρίως η πίεση του περονόσπορου από το πολύ υγρό ανοιξιάτικο καιρό του 2016, 2018, 2020 και 2023.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Αυτό το μοτίβο των υγρών πρώτων μηνών, ωστόσο, προετοίμασε τους αμπελώνες για να αντιμετωπίσουν θαυμάσια τη ζέστη του καλοκαιριού  και όταν η ανοιξιάτικη βροχή δεν εμφανίστηκε, οι έγκαιρες καλοκαιρινές καταιγίδες βοήθησαν τα αμπέλια να τα βγάλουν πέρα. Η ξηρασία δεν καταράστηκε καμία από αυτές τις σοδειές, αν και απείλησε το 2022.

Μεταξύ των κορυφαίων châteaux του Μπορντό, έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές τόσο στους αμπελώνες όσο και στα κελάρια. Η χρήση των καλλιεργειών κάλυψης και των προσαρμοσμένων στη θερμότητα στεγάστρων έχουν αλλάξει τη βραχυπρόθεσμη εικόνα των αμπελώνων, νέα υποκείμενα, αλλαγές στους προσανατολισμούς των αράδων, η μετάβαση σε μαζικές επιλογές για επαναφύτευση και τα πειράματα με την αγρο-γεωπονία σηματοδοτούν μια πιο αργή αλλά όχι λιγότερο σημαντική αλλαγή.

Η συγκομιδή είναι ταχεία και στοχευμένη, η διαλογή των καρπών φουτουριστικά περίεργη, τα συστήματα βαρύτητας καθιστούν τις αντλίες περιττές, η εξαγωγή είναι αραχνοΰφαντη, χρησιμοποιείται λιγότερο νέα δρύινα βαρέλια και περισσότερα εναλλακτικά δοχεία αποθήκευσης. Η λεπτή ανατομία των αμπελώνων και η μετάβαση στην οινοποίηση μικρών παρτίδων παρέχει δυνατότητες για εξαιρετικά κοκκώδη χαρμάνια ( ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή απ’ όλες).

Υπάρχει όμως ένα “αλλά”. Η γεύση του φιλόδοξου κρασιού του Μπορντό έχει αλλάξει σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Η ηλιόλουστη, άνετη χλιδή που συνέδεε το 1982, το 1989, το 1990, το 2000 και το 2009 έχει πλέον εκλείψει. Υπάρχει μια νέα αυστηρότητα και κοφτερή διάθεση στο φιλόδοξο νεαρό Μπορντό, που συνδέεται με την οξύτητα, τη φρεσκάδα και την “ακρίβεια” που αναζητούν οι οινοχόοι και επαινούν οι κριτικοί κρασιού. Αναλύστε αυτά τα κρασιά, όμως, και δεν μπορείτε να μην εντυπωσιαστείτε από την πολύ-επίπεδη πολυπλοκότητά τους, την έμφαση στην λεπτομέρεια τους, το δράμα τους.

Πού πηγαίνουν τα κρασιά; Πώς θα ωριμάσουν; Ποιες είναι οι καλύτερες σοδειές τελικά; Σε αυτό το στάδιο, κανείς δεν φαίνεται να είναι σίγουρος. Οι κλασικοί Ευρωπαίοι ουρανίσκοι υπεραμύνονται του 2016 και του 2019. Οι πλούσιες βαθμολογίες πέφτουν η μία μετά την άλλη γύρω από αυτά τα κρασιά, συμπεριλαμβανομένων των κριτικών περί “τελειότητας”. Οι αμπελουργικές περιοχές με τρεις αξιόπιστα ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, βέβαια, είναι αρκετά συνηθισμένες, ωστόσο κανείς δεν υποδηλώνει ακόμη ότι υπάρχει μια νέα μονοτονία στην άνοδο των σημείων αιχμής του Μπορντό.

«Οι τιμές για τα κορυφαία κρασιά είναι ένα  προβληματικό σημείο. Κατάφεραν να περιορίσουν τις πωλήσεις του 2022 en primeur, πράγματι, καμία καμπάνια από το 2010 και μετά δεν σημείωσε μεγάλη επιτυχία, πράγμα που φαίνεται περίεργο. Μήπως αυτή η μάζα σπουδαίου κρασιού παλεύει να βρει ένα αγαπημένο σπίτι; Αν, όπως εγώ, αγοράζετε στις 35 λίρες ή λιγότερο ανά φιάλη, θα βρείτε ασυναγώνιστη αξία ανάμεσα σε φιλόδοξους κατώτερους οινοποιούς. Η αφρόκρεμα του Μπορντό σε μεσαίες τιμές από αυτές τις σοδειές μπορεί να προσφέρει την καλύτερη αξία ερυθρού κρασιού στον κόσμο», γράφει ο Andrew Jefford του Decanter.

«Ίσως μου λείπει η παλιά ευγένεια μιας γενναιόδωρης σοδειάς Μπορντό, το ζεστό χαμόγελό της, η φιλική της αγκαλιά, αλλά και τα γονίδια του Μπορντό όπου δεν έχουν αλλάξει. Αυτές οι σπουδαίες τοποθεσίες ανέκαθεν προσέφεραν ομορφιά και ευκολία στο χρόνο, γιατί να σταματήσουν τώρα; Η κλιματική αλλαγή, εν τω μεταξύ, είναι πραγματική και μέχρι στιγμής είναι ανεξέλεγκτη. Μια τέτοια γενναιοδωρία δεν μπορεί να διαρκέσει. Αδράξτε την ημέρα.»

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε εξέλιξη βρίσκεται αύτη την περίοδο η πρώτη πτήση της ευδεμίδας στους αμπελώνες της Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο την εποχή αυτή δραστηριοποιείται πληθώρα φυσικών εχθρών,...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν από τα μέσα Μαρτίου έχουν επιταχύνει την εξέλιξη των βλαστικών σταδίων, ιδιαίτερα στην πρώιμη – παραλιακή...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Μόνο σε αμπελώνες που διαπιστώθηκε η ύπαρξη εχθρών την περασμένη χρονιά συνιστούν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων την διενέργεια ψεκασμών για...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...