BACK TO
TOP
WineTrails

Λιγότερα και καλύτερα κρασιά φέρνει ο φετινός τρύγος

Ιδιαίτερα αυξηµένη είναι η ζήτηση για τα φετινά οινοστάφυλα, ειδικά για τις λευκές ποικιλίες, µετά την πτώση της παραγωγής λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων του Σεπτεμβρίου, σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Β. Ελλάδας, σύμφωνα με το 12σέλιδο αφιέρωμα για τον τρύγο του περιοδικού Wine Trails, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου μαζί με την εφημερίδα Agrenda.

Λιγότερα και καλύτερα κρασιά φέρνει ο φετινός τρύγος

3
0

Ως εκ τούτου, οι φετινές τιµές παραγωγού ανάλογα µε την περιοχή και την ποικιλία παρουσιάζουν αύξηση κατά 15-57% ή βρίσκονται στα ίδια επίπεδα µε την περσινή χρονιά, που η ζήτηση ήταν εξαιρετικά υψηλή.

Αναλυτικά, στη Σαντορίνη οι τιµές παραγωγού για το Ασύρτικο είναι στα 2,50-2,70 ευρώ το κιλό, µε ορισµένα οινοστάφυλα πολύ καλής ποιότητας να πληρώνονται και έναντι 3 ευρώ το κιλό. Υπενθυµίζεται ότι πέρσι οι τιµές για τις µεγαλύτερες ποσότητες είχαν κυµανθεί στα 1,90-2 ευρώ το κιλό.

Βέβαια, προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει τις φετινές τιµές η Ένωση Συνεταιρισµών Θηραϊκών Προϊόντων Santo Wines, η οποία είναι το πρώτο οινοποιείο σε όγκο παραγωγής, µε τις φετινές παραλαβές της να φτάνουν περίπου το 40% της συνολικής παραγωγής του νησιού.

Σύµφωνα µε τον επικεφαλής οινολόγο της Ένωσης, Νίκο Βαρβαρήγο, «η συνολική παραγωγή εµφανίστηκε µειωµένη για τρίτη συνεχόµενη χρονιά, σε ποσοστό 35% σε σχέση µε τη µέση παραγωγή του νησιού, ανερχόµενη στους 2.600 τόνους περίπου, κατά 5% µειωµένη απ’ την περσινή χρονιά. Κι αυτό λόγω των κλιµατολογικών συνθηκών τη Μεγάλη Εβδοµάδα (ισχυροί και ιδιαίτερα ψυχροί βόρειοι άνεµοι προκάλεσαν ζηµιές στ’ αµπέλια που βρίσκονταν σε προχωρηµένο στάδιο έκπτυξης  των καρποφόρων οφθαλµών).

Όπως τονίζει ο κ. Βαρβαρήγος, η ανάπτυξη των αµπελιών έλαβε χώρα σε συνθήκες που δεν στρέσαραν τα φυτά, διαφυλάσσοντας µια οµαλή διαδικασία φωτοσύνθεσης, χωρίς ασθένειες (εκτός από πολύ περιορισµένα περιστατικά περονόσπορου) και καταλήγοντας σε ήπια και ποιοτική ωρίµαση των σταφυλιών. «Η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών υψηλών ποιοτικών επιδόσεων», συµπεραίνει ο κ. Βαρβαρήγος. Μάλιστα, η µειωµένη στρεµµατική απόδοση φαίνεται ότι βοήθησε στην ενίσχυση του χαρακτηριστικού ορυκτού χαρακτήρα της Σαντορίνης. Επίσης, τα φετινά κρασιά αναµένεται να έχουν αντοχή στον χρόνο, καθώς οι οξύτητες κυµαίνονται από 6,2 έως 7 gr/lt (εκφρασµένη σε τρυγικό οξύ) και το pH τους από 3,0 έως 3,2.

 

Σπεύδουν για τις λευκές ποικιλίες


Στο Αίγιο, όπου δεν παρατηρήθηκαν προβλήµατα στην παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών, η ζήτηση είναι αυξηµένη για τις λευκές ποικιλίες, οι οποίες φαίνεται να υπέστησαν φέτος την περισσότερη ζηµιά. Σύµφωνα µε παραγωγούς από την περιοχή, «έχουν έρθει πολλά οινοποιεία που δεν οινοποιούν στην εν λόγω αµπελουργική ζώνη και έρχονται πρώτη φορά να πάρουν πρώτη ύλη από εδώ».

Έτσι, όπως είπε στο Wine Trails ο καλλιεργητής Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, η τιµή παραγωγού είναι έως 65 λεπτά το κιλό για το Sauvignon Blanc, έως 45 για Merlot, Syrah, 50 για Cabernet και για Σαρντονέ και Μοσχάτο Ρίου στα 55 και 50 λεπτά το κιλό αντίστοιχα, κατά 3-5 λεπτά παραπάνω από πέρσι.

«Φέτος βλέπουµε ότι το σταφύλι έχει τον επιθυµητό για τα οινοποιεία βαθµό Μπωµέ και υψηλές οξύτητες» συµπληρώνει ο κ. Αλεξανδρόπουλος, αποδίδοντας τη φετινή ποιότητα και στο ήπιο καλοκαίρι, µε τους δροσερούς βοριάδες.

Έντονη ζήτηση, ειδικά για τις λευκές ποικιλίες, παρατηρείται φέτος και για τα οινοστάφυλα της Κορινθίας, µε περισσότερους εµπόρους να προσέρχονται στην περιοχή, καθώς δεν µπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους όσον αφορά το τονάζ. Ωστόσο, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, δεν είχε ανακοινώσει κανείς τιµές για τα οινοστάφυλα της περιοχής, µε τις τιµές που ακούγονται να είναι στα 35 λεπτά το κιλό για το Αγιωργίτικο και 26-28 για τις λευκές ποικιλίες. «Αν διαµορφωθεί η τιµή σε αυτά τα επίπεδα για το Αγιωργίτικο της περιοχής, γι’ αυτό της Νεµέας, που είναι ΠΟΠ, θα φτάσει περίπου τα 40 λεπτά το κιλό», επισηµαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Υπενθυµίζεται ότι πέρσι η τιµή παραγωγού για το Αγιωργίτικο στην Κορινθία είχε διαµορφωθεί στα 30 λεπτά το κιλό, σηµειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγ. Βασιλείου Κορινθίας, Μιχάλης Βαρδάκας, προσθέτοντας ότι η φετινή παραγωγή είναι µειωµένη κατά 50-60% σε σχέση με μία κανονική χρονιά, ενώ και τα αποθέματα τώρα είναι μηδενικά λόγω της μεγάλης περσινής ζήτησης. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι και για τα οινοστάφυλα στα Μεσόγεια, όπου κυρίως παράγεται Σαββατιανό, δεν έχουν ανακοινωθεί τιμές και η απάντηση στις ερωτήσεις των παραγωγών είναι «όσο κοπούνε». Σύμφωνα με έμπειρους καλλιεργητές της περιοχής, η φετινή χρονιά είναι καλή για το κρασί.

 

Μικρή αύξηση στις τιμές σε Τύρναβο και Καβάλα

Υψηλή είναι η ζήτηση και για τα οινοστάφυλα του Τυρνάβου, λόγω των ζημιών σε περιοχές της Πελοποννήσου και στην Κρήτη, όπως προαναφέρθηκε. Βέβαια, είναι ακόμα νωρίς για τελικές εκτιμήσεις, καθώς η συγκομιδή θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε περίπου 10 μέρες. «Μέχρι στιγμής η ποιότητα είναι άριστη, καθώς δε σημειώθηκαν ασθένειες και η τιμή που δίνει ο Α.Ο.Σ. Τυρνάβου για το Μοσχάτο είναι 33 λεπτά το κιλό, κατά 1 λεπτό παραπάνω από την περσινή χρονιά», σημειώνει ο γεωπόνος-οινολόγος του Συνεταιρισμού, Άγγελος Ζούκης.

Ελαφρώς αυξημένες από πέρσι είναι και οι τιμές παραγωγού για τα οινοστάφυλα στην περιοχή της Καβάλας, όπου βρίσκονται στα 60-65 λεπτά το κιλό για τις λευκές ποικιλίες (Sauvignon, Σαρντονέ) και στα 50-60 για τις κόκκινες, με τα βιολογικά να πληρώνονται κατά 20% περισσότερο.

«Φέτος οι αποδόσεις είναι μειωμένες κατά 20-30%, η ζήτηση υψηλότερη και η ποιότητα εξαιρετική», είπε στο Wine Trails ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, Ζαφείρης Μυστακίδης. Η ποιότητα έγκειται στην απουσία μυκητολογικών ασθενειών λόγω του ξηρού καλοκαιριού, που είχε ως αποτέλεσμα το πολύ καλό επίπεδο αρωμάτων και σακχάρων στο προϊόν. 

 

Ο πιο σύντοµος τρύγος στην Κρήτη

Σε χαµηλά εικοσαετίας εκτιµά η ΚΕΟΣΟΕ τη φετινή οινοπαραγωγή



Ο µικρότερος από το 1990 είναι ο όγκος της φετινής οινοπαραγωγής
, σύµφωνα µε την ΚΕΟΣΟΕ και συγκεκριµένα κατά 30,51% χαµηλότερος απ’ τον µέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (κατά 12,28 µειωµένος από το µέσο όρο της τελευταίας πενταετίας και κατά 5,36% κάτω από πέρσι). Σύµφωνα µε τα στοιχεία σχετικά µε την οινοπαραγωγή του ’15-’16, που απέστειλε το τµήµα Οίνου του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η µεγαλύτερη µείωση αφορά τους ποικιλιακούς οίνους (κατά 12,28%).

Η κάθετη πτώση της παραγωγής οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδοµάδων, κυρίως βροχοπτώσεις και υψηλή υγρασία) οι οποίες επηρέασαν αρνητικά µεγάλες αµπελουργικές περιοχές όπως της Αχαΐας, Κορινθίας Ηρακλείου Κρήτης κ.ά., οι οποίες είχαν ήδη παρουσιάσει προβλήµατα από αρχή καλοκαιριού. 

Μάλιστα, στην Κρήτη επρόκειτο για τον πιο σύντοµο τρύγο των τελευταίων χρόνων, µε την παραγωγή να είναι µειωµένη κατά 50% εξαιτίας ζηµιών από περονόσπορο και ευδεµίδα και κυρίως µετά τις καταστροφές απ’ τις βροχές του Αυγούστου.

Τα ιδιωτικά οινοποιεία παραλαµβάνουν µε βάση τις τιµές που ανακοίνωσε η Ένωση Ηρακλείου (20-40 λεπτά το κιλό ανάλογα µε την ποικιλία και την ποιότητα), ενώ αρκετοί οινοποιοί στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ποιοτική πρώτη ύλη αγοράζουν και σε υψηλότερες τιµές. Όταν εντοπίζουν αµπέλια που δεν έχουν υποστεί ζηµιές τα κλείνουν αµέσως, σχολιάζουν οι ίδιοι, ακόµα και αν χρειαστεί να πληρώσουν κάτι παραπάνω.

Σύµφωνα µε τους οινοποιούς, τα αποθέµατα απ’ την περσινή παραγωγική περίοδο δεν είναι µεγάλα.

Επίσης, στη Νάουσα η φετινή παραγωγή Ξινόµαυρου είναι µειωµένη κατά 50-60% λόγω της χαλαζόπτωσης και στη Σάµο «κατά 20% σε σχέση µε πέρσι που ανήλθε στα 7,5 εκατ. κιλά», επισήµανε ο γεν. διευθυντής της ΕΟΣ Σάµου, Ηλίας Καριώτογλου. Σύµφωνα µε τον ίδιο, την τελευταία πενταετία η µέση τιµή παραγωγού για το Μοσχάτο Σάµου είναι 45 λεπτά το κιλό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία