BACK TO
TOP
Agrenda

Απροετοίμαστη η Ευρώπη

Με τις εκλογές στις ΗΠΑ να απέχουν µόλις δύο µήνες µακριά, οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων έχουν περάσει από την αντιµετώπισή εφιαλτικών σεναρίων Τραµπ – νέους εµπορικούς πολέµους, εγκατάλειψη της Ουκρανίας, αποχώρηση από το ΝΑΤΟ – στο να βιώνουν ένα συναίσθηµα που είχαν σχεδόν ξεχάσει: την ελπίδα.

Mark_Leonard_2

Mark Leonard

27
0

Η άνοδος της αντιπροέδρου Καµάλα Χάρις και η υποψηφιότητά της µε τους ∆ηµοκρατικους έχει εξαλείψει το προβάδισµα του Τραµπ στις δηµοσκοπήσεις και επέτρεψε στους Ευρωπαίους να σκεφτούν εναλλακτικές λύσεις στο χειρότερο σενάριο τους. Ωστόσο, ακόµα κι αν κερδίσει η Χάρις, θα ήταν ανόητο να περιµένουµε συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν. Η Ευρώπη παραµένει απροετοίµαστη γι’ αυτό που έρχεται.

Ενώ οι θέσεις του Τραµπ και του J.D. Vance για τη µη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχουν προκαλέσει συναγερµό, η στρατηγική της κυβέρνησης της Χάρις για την Ουκρανία πιθανότατα θα αποκλίνει επίσης από το status quo.[…] Ο Τραµπ υπόσχεται γενικούς δασµούς 10% σε όλες τις εισαγωγές και νέους δασµούς 60% ή περισσότερο σε όλα τα προϊόντα από την Κίνα (επιπλέον όλων των περιορισµών που έχει ήδη εισαγάγει ο Μπάιντεν). Αντιµέτωπη µε τους δασµούς των ΗΠΑ και την πίεση από την κυβέρνηση Τραµπ να εφαρµόσει δικούς της δασµούς στα κινεζικά προϊόντα, η Ευρώπη θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Αλλά, και πάλι, δεν υπάρχει λόγος να περιµένουµε ότι η Χάρις θα είχε µια σηµαντικά πιο ήπια πολιτική για την Κίνα από τον Μπάιντεν (η προσέγγιση του οποίου ήταν πολύ πιο σκληρή από του Τραµπ). Η αντι-κινεζική συναίνεση στις ΗΠΑ είναι σταθερή και στις λίγες δηµόσιες δηλώσεις της, η Χάρις εξέφρασε ισχυρή υποστήριξη στην Ταϊβάν και παραπονέθηκε για την Κίνα που ρίχνει «κατώτερα προϊόντα στην οικονοµία µας». Ενώ ο αντιπρόεδρός της, Τιµ Γουαλτς, έχει επισκεφθεί την Κίνα πολλές φορές, το έχει κάνει σε µεγάλο βαθµό ως υπέρµαχος των ανθρωπίνων δικαιωµάτων.[…]

Η Κοµισιόν καλείται να προετοιµάζει τους Ευρωπαίους για το τι θα σήµαινε για την Ευρώπη µια προεδρία Τραµπ ή Χάρις, ώστε να µην πανικοβληθούν εάν πραγµατοποιηθούν οι µεγαλύτεροι φόβοι τους σχετικά µε την Ουκρανία ή την Κίνα. […] Είτε ο επόµενος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Τραµπ είτε η Χάρις, οι Ευρωπαίοι πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν µια αλλαγή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία