Ωστόσο εντοπίζεται ένας απαρατήρητος παράγοντας που αφορά την αυξημένη κατανάλωση σιταριού για ζωοτροφές, η οποία υπολογίζεται τώρα στους 146 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, παρουσιάζοντας μια αύξηση 7% συγκριτικά με τον μέσο όρο της πενταετίας. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην ταχύρυθμη μείωση της προσφοράς στις συμβατικές ζωοτροφές δημητριακών. Συνεπώς, με ένα 19% της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού να χρησιμοποιείται για ζωοτροφές, η προσφορά και η ζήτηση δημητριακών για τη συγκεκριμένη χρήση όπως διαμορφώνεται σήμερα, έχει σημαντικές επιπτώσεις στο σιτάρι.
Μια πιο προσεκτική ματιά στην κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των ζωοτροφών, φαίνεται ότι η πιο «χτυπητή» μείωση γίνεται στην παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού, που κάθε χρόνο σημειώνει μια συρρίκνωση της τάξης του 4%, φτάνοντας φέτος στους 1,04 δισεκατομμύρια τόνους, εξαιτίας κυρίως της ξηρασίας που πλήττει την Αργεντινή αλλά και μιας κακής δεύτερης σοδιάς καλαμποκιού στην Βραζιλία. Ταυτόχρονα όμως, για το 2017-18 η ζήτηση σε ζωοτροφές αυξήθηκε, φτάνοντας τους 18 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Οι παράγοντες αυτοί διαμορφώνουν τον λόγο μεταξύ του όγκου αποθεμάτων και της χρήσης στο 19%. Είναι επίσης σημαντικό να συνυπολογίσει κανείς ότι η Κίνα κατέχει το 40% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε καλαμπόκι, το οποίο δεν θα εξαχθεί ποτέ. Αφαιρώντας λοιπόν την Κίνα από την εξίσωση, ο λόγος αποθεμάτων – χρήσης μειώνεται στο 14%.
Η περιορισμένη προσφορά καλαμποκιού υποχρέωσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ να μειώσει κατά 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους την ζήτηση για ζωοτροφές από καλαμπόκι, που έφτανε τους 654 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των προηγούμενων μηνών. Παράλληλα με την μειωμένη χρήση ζωοτροφών καλαμποκιού στην Αργεντινή, το Υπουργείο των ΗΠΑ παρατήρησε την ίδια τάση και στην Ε.Ε με μια ταυτόχρονη αύξηση στην ζήτηση ζωοτροφών από σιτάρι. Για την περίοδο 2017-18 η χρήση ζωοτροφών σιταριού στην Ένωση αναμένεται να φτάσει τους 58,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, που αν συμβεί, πρόκειται για μια αύξηση 9% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Όσο σημειώνεται μια ξαφνική πτώση στην προσφορά και αύξηση στην ζήτηση για καλαμπόκι, η παγκόσμια παραγωγή στο κριθάρι, το κεχρί, τη βρώμη και τον σόργο σημειώνει επίσης μια πτώση αυτήν την περίοδο, ενώ μόνο η παραγωγή σίκαλης παραμένει σταθερή. Συμπεριλαμβανομένου του καλαμποκιού, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών για ζωοτροφές έπεσε κατά 4% ή κατά 49,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από την προηγούμενη χρονιά, κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση της κατανάλωσης, η οποία αυξήθηκε κατά 15,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Η αυξημένη ζήτηση και η μειωμένη προσφορά συμβατικών ζωοτροφών από δημητριακά θα στερήσει για το 2017-18 από τα τελικά αποθέματα των συγκεκριμένων σιτηρών 38,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.
Έτσι, με την παγκόσμια προσφορά συμβατικών ζωοτροφών από σιτηρά να στενεύει, οι τιμές για αυτά τα προϊόντα συνεχίζουν να αυξάνονται. Από την αρχή του 2018, οι τιμές ζωοτροφών από κριθάρι αυξήθηκαν κατά 19 δολάρια ανά μετρικό τόνο κατά μέσο όρο, για τον σόργο κατά 15 δολάρια ενώ για το καλαμπόκι κατά 26 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου για τα Σιτηρά (ΔΣΣ). Εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης ζωοτροφών από σιτάρι, οι παγκόσμιες τιμές σιταριού γνώρισαν και αυτές μια αύξηση την συγκεκριμένη περίοδο, της τάξης περίπου των 9 δολαρίων ανά μετρικό τόνο.
Οι αγρότες ανά τον κόσμο, λαμβάνοντας υπ όψιν τους την αύξηση των τιμών για τις συμβατικές ζωοτροφές από δημητριακά, εκτιμάται πως θα σπείρουν περισσότερο καλαμπόκι, κριθάρι και σόργο κατά το 2018-19, «εις βάρος» του σιταριού.
Στο ΔΣΣ εκτιμούν πως η έκταση συγκομιδής σε παγκόσμια κλίμακα θα περιοριστεί σε ένα πρωτοφανές χαμηλό εξαετίας, δηλαδή σε 2.180 εκατομμύρια στρέμματα (218 εκατομμύρια εκτάρια) για το 2018-19, που αντιστοιχεί σε πτώση 1% συγκριτικά με τα επίπεδα της περιόδου 2017-18. Παρόλα αυτά, οι ομάδα αναλυτών υπολογίζει πως οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στο Βόριο Ημισφαίριο θα συμβάλουν στην αύξηση της παγκόσμιας συγκομιδής, κάτι που θα ισορροπήσει μέχρι ένα βαθμό το κενό που θα δημιουργήσει η μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Βέβαια, το ΔΣΣ προβλέπει πως η παγκόσμια παραγωγή σιταριού θα μειωθεί για την περίοδο 2018-19 κατά 17 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, από την μια χρονιά στην επόμενη, φτάνοντας τους 741.
Μπορεί τα δελτία πρόγνωσης του καιρού να κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στις μελλοντικές αγορές, όμως οι πελάτες θα έπρεπε να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους και την κατάσταση στην παραγωγή ζωοτροφών, η οποία με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, αφαιρεί το πλεόνασμα δημητριακών από τις αποθήκες παγκοσμίως, ενώ ταυτόχρονα στρέφει τους αγρότες στην καλλιέργεια δημητριακών για ζωοτροφές σε αγροτεμάχια που μέχρι τώρα καλλιεργούσαν σιτάρι.