BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε αχαρτογράφητα νερά η εμπορική πολιτική της ΕΕ μετά την ήττα Μακρόν

Καθώς ο Εμμανουέλ Μακρόν έρχεται αντιμέτωπος με άλλη μία εκλογική ήττα, ο έλεγχος της Γαλλίας στην εμπορική πολιτική της Ε.Ε. αναμένεται να αμβλυνθεί. Αυτή η εξέλιξη φέρνει ευκαιρίες και χαμόγελα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που διαφωνούν με την εμπορική πολιτική που έχει επιβάλλει η Γαλλία όλα αυτά τα χρόνια, αναφέρει σχετικό άρθρο του politico.

-1x-1_19

48
0

Αφότου η κεντρώα παράταξη του Μακρόν κατάφερε να βγει δεύτερη και η επικείμενη άνοδος της ακροδεξιάς της Λεπέν αποφεύχθηκε με τη νίκη του ενωμένου αριστερού μετώπου, το πολιτικό περιβάλλον στη Γαλλία μοιάζει αβέβαιο. Ένα είναι πάντως σίγουρο, ότι η πολιτική παντοδυναμία του Μακρόν έχει τελειώσει και αυτό είναι κάτι που το διαισθάνονται εντός και εκτός των γαλλικών συνόρων.

Κατά τους επικριτές της πολιτικής Μακρόν, η Γαλλία επέβαλε την προστατευτική της ατζέντα στην εμπορική πολιτική της Ε.Ε. και κωλυσιεργούσε στην επικύρωση εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, εκνευρίζοντας και απογοητεύοντας υπέρμαχους του ελεύθερου εμπορίου στην Ε.Ε., όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Φινλανδία που υποστηρίζουν ότι η Ένωση οφείλει να βρει καινούριους εμπορικούς εταίρους ώστε να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία και την Κίνα.

Τώρα, οι πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία, φαίνεται να ήρθαν σαν από μηχανής θεός στο μπλοκ του ελεύθερου εμπορίου. Το politico, επικαλείται δηλώσεις ενός ευρωπαίου διπλωμάτη, που θεωρεί ότι η ευκαιρία αλλαγής εμπορικής πολιτικής από το μπλοκ είναι τώρα.

Ο Μακρόν είχε κατηγορηθεί πολλάκις από τους εταίρους του στις Βρυξέλλες ότι μπλοκάρει και καθυστερεί εμπορικές συμφωνίες, με πιο σημαντική αυτή με το λατινοαμερικάνικο μπλοκ χωρών Mercosur. Ούτως ή άλλως δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του για στρατηγική αυτονομία για τη χώρα του αλλά και για την Ένωση.

Σε αυτό το μήκος κύματος, για να ενισχυθεί η αμυντική εμπορική πολιτική της Ένωσης, ο ρόλος του Παρισιού ήταν καθοριστικός στο να ξεκινήσει έρευνα στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, η οποία κορυφώθηκε με την ανακοίνωση επιβολής δασμών πριν από λίγες μέρες. Μάλιστα, ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, σε αντίποινα οι Κινέζοι ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε έρευνα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η «σταυροφορία» του Μακρόν έχει αναδιαμορφώσει την εμπορική ατζέντα της Ένωσης, φρενάροντας και παραμερίζοντας την πολιτική του ελεύθερου εμπορίου που διείπε την Ένωση από την ίδρυσή της, σχολιάζει το άρθρο.

Σε αντιδιαστολή πλέον με την κατάσταση των προηγούμενων ετών, στο επικείμενο συμβούλιο των 27 μελών η Γαλλία σε καθεστώς «συγκατοίκησης» δεν θα μιλά με μία φωνή.

Το κενό που άνοιξε ετοιμάζεται να το γεμίσει φυσικά η Γερμανία, ισχυρός διαφωνών με τη Γαλλία σε θέματα εμπορικής πολιτικής. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε μια αναφορά στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, λίγες ημέρες πριν οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες, κατακεραύνωσε την εμπορική πολιτική της Ε.Ε. Κάλεσε το μπλοκ να συνάψει εμπορικές συμφωνίες «μόνο για την Ε.Ε.», οι οποίες δεν θα υπόκεινται σε επικύρωση από τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια - μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, ο Γάλλος πρόεδρος, γνωρίζοντας ότι η θέση του είναι επισφαλής, παίρνει ήδη μέτρα ώστε να αφήσει «δικούς του» ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά της Ε.Ε. Σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις Ευρωπαίων ηγετών, ο Μακρόν, σε μια ύστατη προσπάθεια να διατηρηθεί η επιρροή του Παρισιού, ενέκρινε τον επικεφαλής της βιομηχανίας της Ε.Ε., Τιερί Μπρετόν, ως τον επόμενο Ευρωπαίο επίτροπο της Γαλλίας κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των ηγετών της Ε.Ε.

Η πρόσκαιρη αισιοδοξία που τρέφουν οι χώρες του φιλελεύθερου οικονομικού μπλοκ δεν σημαίνει ότι η εικοσαετής διαπραγματευόμενη συμφωνία με τις χώρες του Mercosur θα επικυρωθεί άμεσα. Οι ένδοξες μέρες των δεκαετιών 1990-2000 όπου η σύναψη συμφώνων ελεύθερου εμπορίου γινόταν η μία μετά την άλλη, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Πίσω στη Γαλλία, αμφότεροι αριστεροί και ακροδεξιοί κατηγορούν τον Μακρόν, βασιζόμενοι στο παρελθόν του ως τραπεζίτη επενδύσεων, για υπέρμαχο του νεοφιλελευθερισμού και έτοιμο να θυσιάσει τα συμφέροντα των Γάλλων αγροτών και των μικρών επιχειρήσεων, επιτρέποντας την εισροή φτηνών εισαγωγών. Ως αποτέλεσμα, η γαλλική αντιεμπορική πολιτική σε ενωσιακό επίπεδο θα οξυνθεί και τα γαλλικά βέτο θα αυξηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά φαίνεται να μπορούν να οδηγήσουν σε μία στρατηγική της Κομισιόν να επισυνάπτει πιο στοχευμένες ad hoc συμφωνίες και τη στήριξη έργων με τρίτες χώρες που βασίζονται σε κοινές επενδύσεις. Το ενδεχόμενο απλώς να ανοίξει η αγορά φαντάζει πλέον πολύ μακρινό.

Και αν οι Γάλλοι νομοθέτες απλώς γίνουν ακόμη πιο ανένδοτοι απέναντι στις εμπορικές συμφωνίες συνολικά, μια ώθηση για πιο εξορθολογισμένες εμπορικές συμφωνίες μόνο για την Ε.Ε. θα μπορούσε να προσφέρει μια οδό διαφυγής για τα μέλη του φιλελεύθερου μπλοκ.

Τέτοιες εμπορικές συμφωνίες θα απαιτούν μόνο την έγκριση του Συμβουλίου της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν θα χρειάζεται να επικυρωθούν από τα κοινοβούλια των χωρών μελών - μια διαδικασία που μπορεί να τραβήξει χρόνια.

Τέλος, σύμφωνα με τη Marie-Pierre Vedrenne, κεντρώο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ανήκει στη φιλελεύθερη συμμαχία του Μακρόν, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα αποδυναμώσει την ατζέντα της οικονομικής ασφάλειας και της εμπορικής άμυνας, οι οποίες είναι όλο και περισσότερο συναινετικές μεταξύ των κρατών μελών, αλλά σίγουρα αναμένεται ότι θα επηρεάσει τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία