BACK TO
TOP
Διεθνή

Ασφαλές για καλλιέργεια και ανθεκτικό στην ξηρασία το γενετικά τροποποιημένο σιτάρι ΗΒ4 βάσει USDA

Ένας τύπος γενετικά τροποποιημένου σιταριού που αναπτύχθηκε από την Bioceres Crop Solutions Corp. της Αργεντινής, μπορεί να καλλιεργηθεί και να εκτραφεί με ασφάλεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε την Τρίτη 27 Αυγούστου το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Scientist-taking-wheat-with

35
1

Το σιτάρι HB4 έχει σχεδιαστεί για να αντέχει καλύτερα στις ξηρασίες, μια καινοτομία που αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους αμερικανούς αγρότες που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, η Bioceres θα πρέπει να ολοκληρώσει περαιτέρω βήματα, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών σε αγροτικές εκτάσεις, μια διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια πριν το σιτάρι γίνει εμπορικά διαθέσιμο.

Η απόφαση του USDA φέρνει το HB4 πιο κοντά στην εμπορευματοποίησή του και ενδέχεται να βελτιώσει σημαντικά τις αποδόσεις και την ποιότητα της σοδειάς.

«Όπου κι αν καλλιεργείται σιτάρι στον κόσμο, η ξηρασία επηρεάζει τις αποδόσεις και την ποιότητα, επομένως μια καινοτομία όπως το HB4 έχει μεγάλο ενδιαφέρον για καλλιεργητές όπως εγώ», δήλωσε ο Michael Peters, σιτοκαλλιεργητής της Οκλαχόμα και πρώην πρόεδρος της U.S. Wheat Associates.

Η γενετική τροποποίηση περιλαμβάνει την αλλαγή της σύνθεσης ενός φυτού μέσω της μεταφοράς DNA από έναν οργανισμό σε έναν άλλο, είναι ήδη κοινή σε καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για ζωοτροφές. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες καταναλωτών εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις της γενετικής τροποποίησης στο σιτάρι, κυρίως λόγω της ευρείας χρήσης του στη διατροφή του ανθρώπου μέσω του ψωμιού, των ζυμαρικών και άλλων τροφίμων.

Η απόφαση του USDA για το σιτάρι HB4 είναι η πιο προχωρημένη που έχει γίνει ποτέ για γενετικά τροποποιημένο σιτάρι, όπως αναφέρει η U.S. Wheat Associates. Η Bioceres δεν σχολίασε άμεσα την ανακοίνωση, αλλά σημείωσε ότι η αντίθεση προς τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μειώνεται λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για ανθεκτικές καλλιέργειες που μπορούν να αντέξουν τη ξηρασία και τα παράσιτα.

Τον Μάιο, η Bioceres ανακοίνωσε την έναρξη πωλήσεων γενετικά τροποποιημένων σπόρων σιταριού στην Αργεντινή, σηματοδοτώντας την πρώτη εμπορική διάθεση της τεχνολογίας παγκοσμίως. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) είχε ολοκληρώσει μια ανασκόπηση του σιταριού της Bioceres το 2022 χωρίς επιφυλάξεις, ενώ το USDA ελέγχει τον αντίκτυπο στη γεωργία και το περιβάλλον.

Η Bioceres έχει επίσης εξασφαλίσει ρυθμιστικές εγκρίσεις για χρήση του HB4 σε τροφές και ζωοτροφές σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Ινδονησία και η Νότια Αφρική, και οι αγρότες καλλιεργούν ήδη το σιτάρι HB4 στην Αργεντινή και τη Βραζιλία. Ωστόσο, οι κύριοι αγοραστές σιταριού στις ΗΠΑ, όπως το Μεξικό, οι Φιλιππίνες και η Ιαπωνία, δεν έχουν ακόμη εγκρίνει το προϊόν.

Με πληροφορίες από theglobeandmail

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

29-08-2024 20:15ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία