BACK TO
TOP
Διεθνή

Πύρινη πατάτα το χαρτοφυλάκιο του νέου επιτρόπου Γεωργίας

Στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων της ΕΕ βρίσκεται για άλλη μία φορά η γεωργία, καθώς τα κράτη μέλη προετοιμάζονται για τις επόμενες διαπραγματεύσεις που θα καθορίσουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2027. Με την κλιματική αλλαγή να εντείνεται και τις πιέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη να αυξάνονται, το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας καθίσταται όλο και πιο απαιτητικό.

12024184-800x600

29
0

Κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα αγροτικά ζητήματα κατέλαβαν κεντρική θέση στις πολιτικές ατζέντες των κομμάτων. Οι υποψήφιοι δεσμεύτηκαν για αυξήσεις στις αμοιβές των αγροτών, αυστηρότερη στάση απέναντι στις εμπορικές συμφωνίες και μείωση της γραφειοκρατίας στις επιδοτήσεις. Ωστόσο, παρά τις φιλόδοξες υποσχέσεις, η πραγματικότητα αποδεικνύεται πιο σύνθετη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε ενδιαφέρον για τα αγροτικά ζητήματα καθώς ολοκληρώνεται η θητεία της. Παρόλα αυτά, το γενικότερο κλίμα εντός της ΕΕ δείχνει ότι η γεωργία δεν βρίσκεται πλέον στις πρώτες θέσεις της πολιτικής ατζέντας. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στην έλλειψη έντονου ανταγωνισμού για το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Γεωργίας.

Προς το παρόν, μόνο ένας υποψήφιος έχει εκδηλώσει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον ρόλο του Επιτρόπου Γεωργίας, ενώ οι περισσότερες χώρες δίνουν προτεραιότητα στα χαρτοφυλάκια της οικονομίας και των χρηματοοικονομικών. Το ερώτημα για το ποιος θα διαδεχθεί τον Πολωνό Janusz Wojciechowski παραμένει ανοιχτό, με τις φήμες να συγκλίνουν στην πιθανότητα ο νέος Επίτροπος να προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Αν και χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Αυστρία είχαν αρχικά εκφράσει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, οι υποψήφιοι που πρότειναν διαθέτουν ελάχιστη ή και καθόλου εμπειρία στον αγροτικό τομέα. Έτσι, το πεδίο φαίνεται να περιορίζεται, με τον Christophe Hansen από το Λουξεμβούργο να θεωρείται φαβορί, ενώ ο Ολλανδός Wopke Hoekstra συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες.

Ο Ολλανδός Wopke Hoekstra, επίτροπος για το κλίμα, διαθέτει εμπειρία που θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμη για τον ρόλο της γεωργίας, δεδομένης της σημασίας της αγροτικής παραγωγής στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, η γεωργία αποτελεί σημαντικό ζήτημα στην εγχώρια πολιτική της Ολλανδίας, ιδίως με το Κίνημα Αγρότη-Πολίτη (BBB) να συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Από την άλλη πλευρά, ο Christophe Hansen από το Λουξεμβούργο είναι ο μοναδικός υποψήφιος που έχει εκφράσει ξεκάθαρα την προτίμησή του για το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας. Ο Hansen, ο οποίος επελέγη από τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Λουξ Φρίντεν αντί του σοσιαλιστή ηγέτη και εν ενεργεία Επιτρόπου Nicolas Schmit, έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για αγροτικά θέματα ως μέλος των διεθνών επιτροπών εμπορίου και περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παρά το γεγονός ότι η γεωργία δεν αποτελεί σημαντικό τομέα για το Λουξεμβούργο, ο Hansen έχει ασχοληθεί με καίρια θέματα, όπως ο κανονισμός της ΕΕ κατά της αποψίλωσης και τα εθνικά στρατηγικά σχέδια της αναθεωρημένης ΚΑΠ. Επιπλέον, η εμπειρία του ως σύμβουλος του ευρωβουλευτή Astrid Lulling σε θέματα γεωργίας, περιβάλλοντος και οικονομικών υποθέσεων τον καθιστά έναν σοβαρό διεκδικητή.

Αν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας, η προσέγγιση του Hansen πιθανότατα θα υποστηρίζει μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη μέλη, επιτρέποντας προσαρμοσμένες πολιτικές ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε χώρας. Όπως τόνισε και ο ίδιος, «Δεν έχουν όλες οι χώρες τους ίδιους περιορισμούς. Πρέπει να προτείνουμε μια πιο ευέλικτη πολιτική». Αυτό το όραμα θα μπορούσε να καθορίσει τη μελλοντική πορεία της ΚΑΠ, διασφαλίζοντας ότι οι αγροτικές πολιτικές ανταποκρίνονται στις διαφορετικές συνθήκες των χωρών, από το Λουξεμβούργο έως τη Νότια Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας δεν συγκεντρώνει το ίδιο ενδιαφέρον με άλλα, η σημασία του στην εποχή της κλιματικής κρίσης το καθιστά ένα από τα πιο απαιτητικά και κρίσιμα χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ερώτημα παραμένει: ποιος θα τολμήσει να πάρει την «πύρινη πατάτα» στα χέρια του;

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία