BACK TO
TOP
Διεθνή

Οι χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν πρόταση για μείωση του καθεστώτος προστασίας των λύκων κατά ένα έτος

Η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ υποστήριξε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειωθεί το καθεστώς προστασίας των λύκων στην Ευρώπη. Αυτό σηματοδοτεί ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την τροποποίηση των υφιστάμενων κανόνων στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης.

Capture-79

56
0

Τον Δεκέμβριο, η Επιτροπή πρότεινε την υποβάθμιση του καθεστώτος των λύκων από «αυστηρά προστατευόμενο» σε «προστατευόμενο», επιτρέποντας στις κυβερνήσεις και τις περιφέρειες μεγαλύτερη ευελιξία να επιτρέπουν το κυνήγι λύκων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της ΕΕ, μόνο δύο κράτη μέλη, η Ισπανία και η Ιρλανδία, ψήφισαν κατά της πρότασης.

Το Λουξεμβούργο άλλαξε τη στάση του μεταβαίνοντας από την αντίθεση στην υποστήριξη, με την Πορτογαλία να ακολουθεί. Η Γερμανία, ένας άλλος βασικός παίκτης, ψήφισε επίσης υπέρ. Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στην Euractiv ότι το Βερολίνο επιδιώκει αλλαγή του καθεστώτος μόνο για τους λύκους και όχι για άλλα είδη σαρκοφάγων.

Η τελική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί 26 Σεπτεμβρίου  στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας (COMPET), όπου οι υπουργοί αναμένεται να επικυρώσουν την απόφαση των πρεσβευτών. Οι Βρυξέλλες πρέπει να ενημερώσουν τη Γραμματεία της Σύμβασης της Βέρνης μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 1 Οκτωβρίου εάν προτίθενται να προτείνουν την αλλαγή του κανόνα, καθώς η αρμόδια επιτροπή συνεδριάζει μόνο μία φορά το χρόνο.

πηγή: Euractiv

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία