BACK TO
TOP
Διεθνή

Αυξημένες κατά 8% οι τιμές αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα το β' τρίμηνο λέει η Eurostat

Μπορεί σε εθνικό επίπεδο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ να έχουν καταγράψει μείωση στις τιμές της γεωργικής παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου η χώρα σημειώνει την υψηλότερη αύξηση, όπως διαπιστώνουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου.

agriculture-prices-q2

85
0

Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ μειώθηκαν τόσο σε εκροές όσο και σε εισροές. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής μειώθηκε κατά 3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Παράλληλα, η μέση τιμή των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται στην αγροτική παραγωγή (όπως ενέργεια, λιπάσματα και ζωοτροφές) σημείωσε πτώση 7%. Οι μειώσεις αυτές, αν και σημαντικές, ήταν ελαφρώς λιγότερο απότομες σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Μετά από μια περίοδο έντονων αυξήσεων στις τιμές των γεωργικών προϊόντων το 2021 και στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε και οι τιμές άρχισαν να μειώνονται. Αυτές οι πρόσφατες μειώσεις στην παραγωγή και το κόστος των εισροών δείχνουν μια τάση επιστροφής στα πιο ήρεμα επίπεδα, πριν από το 2021.

Developments of agricultural input and output price indices in the EU, Q1 2021 - Q2 2024, % change compared with the same quarter of the previous year. Chart. See links to full datasets below.

Μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία αποκαλύπτει αντίθετες τάσεις στις τιμές των γεωργικών προϊόντων το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Μεγάλη πτώση καταγράφηκε στις τιμές των αυγών (-15%), των δημητριακών (-14%) και των κτηνοτροφικών φυτών (-13%). Αντίθετα, οι ελλείψεις από την πλευρά της προσφοράς οδήγησαν σε συνεχείς αυξήσεις των τιμών στο ελαιόλαδο (+41%) και στις πατάτες (+10%).

Συνολικά, οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών παρουσίασαν μέτριες μεταβολές (+3% για τα φρούτα και -1% για τα λαχανικά, αντίστοιχα), αν και υπήρχαν αξιοσημείωτες διακυμάνσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα. Στην κατηγορία των φρούτων, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε για τα λεμόνια και τα λάιμ (-48%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα φρούτα από υποτροπικά και τροπικά κλίματα (+51%). Στα λαχανικά, παρατηρήθηκαν απότομες μειώσεις στις τιμές των κρεμμυδιών (-46%) και της ντομάτας (-27%), σε αντίθεση με τις απότομες αυξήσεις στα φρέσκα όσπρια (+39%) και τα κουνουπίδια (+35%).

Αναφορικά με τις μη επενδυτικές εισροές, οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών παρατηρήθηκαν στα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (-19%) καθώς και στις ζωοτροφές (-13%).

Οι τριμηνιαίες τιμές μειώνονται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ

Σε εθνικό επίπεδο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (17 από τις 25 με διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψαν πτώση στις τιμές της γεωργικής παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία (-13%), την Πολωνία (-12%) και την Τσεχία (-10%). Αντίθετα, οι υψηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα (+8%), τη Λετονία (+4%), την Κύπρο και την Ιρλανδία (+3%).

Όσον αφορά τις μη επενδυτικές εισροές, όλες οι χώρες της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία εμφάνισαν μείωση το δεύτερο τρίμηνο του 2024, συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Οι πιο έντονες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Κροατία (-14%), την Ουγγαρία, την Ισπανία και τη Σλοβακία (-11%).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία