BACK TO
TOP
Διεθνή

Η Ρωσία θέλει να επεκταθεί και στα λιμάνια της Βαλτικής για νέες αγορές σιτηρών

Η Ρωσία, μία χώρα σημαντική στην εξαγωγή σιταριού στον κόσμο, θέλει να επεκταθεί στα λιμάνια στη Βαλτική Θάλασσα καθώς στοχεύει να ενισχύσει τις αγροτικές εξαγωγές κατά 50% έως το 2030 μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από τις παραδοσιακές διαδρομές της Μαύρης Θάλασσας όπως δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι.

BGWDY6O6M5O27LXIPD7D5A4JOE

99
2

Πολλά χρόνια βασιζόταν  στα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα για να χειριστεί τις ραγδαίες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η σύγκρουση με την Ουκρανία έχει καταστήσει την περιοχή επικίνδυνη για τη ναυτιλία με τις δύο πλευρές να χτυπούν τακτικά η μία τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές της άλλης.

Η χώρα, η οποία εξήγαγε τουλάχιστον 72 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών το έτος 2023-2024, εξετάζει νέες αγορές στη Λατινική Αμερική και την Αφρική για να διαφοροποιηθεί από τις παραδοσιακές αγορές σιτηρών στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

«Το περασμένο έτος με τη συγκομιδή ρεκόρ του έδειξε ότι με τον ρυθμό φόρτωσης για εξαγωγές, δεν έχουμε αρκετή χωρητικότητα», δήλωσε  η Ksenia Bolomatova, αναπληρώτρια επικεφαλής του κρατικά ελεγχόμενου γεωργικού ομίλου OZK, που κατέχει αρκετούς τερματικούς σταθμούς της Μαύρης Θάλασσας, σε συγκέντρωση βιομηχανίας στην Σότσι στη νότια Ρωσία.

Τους τελευταίους 18 μήνες, η Ρωσία εγκαινίασε δύο μεγάλα λιμάνια, το Vysotsky και το Lugaport, στον Κόλπο της Φινλανδίας, όχι μακριά από την Αγία Πετρούπολη, την πατρίδα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Vysotsky απέστειλε το πρώτο της σιτάρι τον Απρίλιο του 2023, ενώ η Lugaport ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και η χωρητικότητα αναμένεται να φτάσει τους 7 εκατομμύρια τόνους μέχρι τις αρχές του 2025, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Novaport.

Ο Ντμίτρι Ρίλκο από τη γεωργική εταιρεία συμβούλων IKAR είπε ότι τα δύο λιμάνια θα μπορούν να χειρίζονται έως και 15 εκατομμύρια τόνους αγροτικών εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών, ετησίως.

Αυτό θα αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο των προβλέψεων των 60 εκατομμυρίων τόνων εξαγωγών σιτηρών της Ρωσίας για το έτος 2024-2025.

Η ιδιωτική εταιρεία Primorsky UPK σχεδιάζει επίσης έναν τερματικό σταθμό σιτηρών στο λιμάνι Primorsky χωρητικότητας έως και 5 εκατομμυρίων τόνων.

Ο Πούτιν έθεσε στόχο να αυξήσει τις αγροτικές εξαγωγές κατά 50% έως το 2030 ως μέρος μιας στρατηγικής για να εδραιώσει τη θέση της χώρας ως αγροτική υπερδύναμη μαζί με τη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Η Ρωσία έχει γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού ] στον κόσμο την τελευταία δεκαετία, αλλά η περαιτέρω ανάπτυξη θα μπορούσε να περιοριστεί από τα σημεία συμφόρησης στη ναυτιλιακή ικανότητα.

Πολλά ρωσικά λιμάνια ανακοίνωσαν σχέδια για ενίσχυση της χωρητικότητας μετά από συγκομιδές ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια. Οι τερματικοί σταθμοί της Βαλτικής Θάλασσας αναμένεται να επεκταθούν με ταχύτερο ρυθμό.

Τέλος η Novotrans ανέφερε ότι:«Η επέκταση της χωρητικότητας των τερματικών σταθμών της Βαλτικής Θάλασσας είναι ζήτημα οικονομικής και μεταφορικής ασφάλειας και κυριαρχίας

πηγή: Reuters


Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία