BACK TO
TOP
Διεθνή

Το ισχυρό αγροτικό λόμπι της Γαλλίας αντιτίθεται στη CETA που υπερασπίζεται ο Μακρόν

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον Καναδά μπορεί να του δώσει μια πρώτη γεύση για την νέα πραγματικότητα.

60060edacfe537f40e09fa54d3235d67eb35c607

28
0

Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς και οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν αύξηση λαϊκιστικών κινημάτων και δυσαρέσκειας που έχει αμφισβητήσει τις πολιτικές κάθε χώρας για την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση. Επίσης, ακολουθεί μια ψηφοφορία του Μαρτίου από τη Γερουσία της Γαλλίας για απόρριψη της εμπορικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά, ενάντια στις επιθυμίες του Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού του στο Μόντρεαλ (25-26/9) και την Οτάβα, αφού προηγήθηκε η επίσκεψη στην Νέα Υόρκη για την ετήσια Σύνοδο του ΟΗΕ, ο Μακρόν σύμφωνα με το POLITICO αναμένonταν να αφιερώσει χρόνο στην υπεράσπιση της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά. Τα κεφάλαια της CETA για το ελεύθερο εμπόριο αγαθών τέθηκαν προσωρινά σε ισχύ το 2017, ορισμένα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ πρέπει ακόμη να την επικυρώσουν και, τουλάχιστον στα χαρτιά, μπορούν να εμποδίσουν την περαιτέρω εφαρμογή της.

Ενώ η CETA έχει ωφελήσει πολλούς Γάλλους αγρότες και κατασκευαστές, η συμφωνία έχει πέσει θύμα της εχθρικής πολιτικής και της κοινής γνώμης. Αντιτίθενται σε αυτήν οι Γάλλοι αγρότες που φοβούνται τον ανταγωνισμό από τους Καναδούς συναδέλφους τους και σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός αυτού του Μακρόν.

Με τη νέα υπουργό Γεωργίας Annie Genevard και τη νεότερη υπουργό Εμπορίου Sophie Primas να αντιτίθενται ανοιχτά στη συμφωνία και με μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία έτοιμη να την καταψηφίσει, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για τον Μακρόν να δώσει στον Καναδά το είδος των διαβεβαιώσεων για το μέλλον της CETA που πιθανώς θα αναζητήσει η Οτάβα.

Ο Roland Lescure, προηγούμενος υπουργός βιομηχανίας της Γαλλίας και νομοθέτης που εκπροσωπεί τους Γάλλους πολίτες που ζουν στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι ανησυχεί ότι η αντίδραση κατά της CETA και η προστατευτική στροφή του Παρισιού θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις μελλοντικές εμπορικές διαπραγματεύσεις.

«Πρόκειται για μια συνθήκη που έχει ωφελήσει όλους τους γαλλικούς τομείς και δεν έχει κάνει κακό ... αν δεν μπορούμε να υπογράψουμε μια συνθήκη ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά, με ποιον μπορούμε;», δήλωσε στο POLITICO.

Η μόνη άμεση συνέπεια μιας απόρριψης θα ήταν ότι ορισμένες διατάξεις της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούν μια αρχή επίλυσης διαφορών αρμόδια για την εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με τη συμφωνία, δεν θα τεθούν σε ισχύ.

Οι γαλλικές εξαγωγές προς τον Καναδά αυξήθηκαν κατά 33% μεταξύ του 2017, έτος έναρξης ισχύος της συμφωνίας, και του 2023, σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Όμως το μεγάλο λόμπι των αγροτών της Γαλλίας FNSEA αντιτίθεται στη CETA, καθώς φοβάται ότι η αύξηση των καναδικών εισαγωγών θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος της γαλλικής γεωργίας.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ορισμένοι είναι επίσης δυσαρεστημένοι με μια συμφωνία που πιστεύουν ότι ωφέλησε περισσότερο τους εξαγωγείς της ΕΕ παρά τους Καναδούς.

«Δυσκολεύομαι να βρω κάποιον στην καναδική γεωργία που να πιστεύει ότι η συμφωνία αυτή ωφέλησε τον Καναδά», δήλωσε ο John Masswahl από την Ένωση Καναδών Βοοτρόφων. «Οι Ευρωπαίοι πήραν βόειο κρέας και τυρί  και εμείς δεν πήραμε τίποτα».

Ακόμη και αν η Εθνοσυνέλευση έχει την ευκαιρία να ψηφίσει τη συμφωνία και να την απορρίψει, δεν θα υπάρξουν άμεσες συνέπειες. Η γαλλική κυβέρνηση μπορεί ακόμη να αποφασίσει αν θα κοινοποιήσει ή όχι την αποτυχία της διαδικασίας επικύρωσης στις Βρυξέλλες - όπως έκανε η Κύπρος, ένα άλλο μέλος της ΕΕ.

Εάν η νέα γαλλική κυβέρνηση αποφάσιζε να αγνοήσει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία και αρνιόταν να την κοινοποιήσει, «θα δεχόταν φυσικά μεγάλη κριτική», δήλωσε ο Elvire Fabry, ειδικός σε θέματα εμπορίου στο Ινστιτούτο Jacques Delors.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, εάν μια χώρα της ΕΕ δηλώσει στις Βρυξέλλες ότι απέτυχε να επικυρώσει τη CETA, «η προσωρινή εφαρμογή πρέπει να τερματιστεί και θα τερματιστεί.»

Αλλά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς, μετά από αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συντάξει πρόταση για τον τερματισμό της προσωρινής εφαρμογής της συμφωνίας και η πρόταση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία  με άλλα λόγια, τουλάχιστον 15 χώρες μέλη που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

Ορισμένοι ελπίζουν ότι ο Μπαρνιέ και οι Les Républicains θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη τώρα που κυβερνούν με τον Μακρόν.

Το κόμμα του Μπαρνιέ υποστήριξε αρχικά την συμφωνία  όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Οτάβα το 2009, όταν πρόεδρος της Γαλλίας ήταν ο Νικολά Σαρκοζί.

Ό,τι κι αν συμβεί, η στάση της Γαλλίας απέναντι στη CETA θα παρακολουθείται στενά στις Βρυξέλλες, καθώς θα δείξει αν με τη νέα αυτή κυβέρνηση, η Γαλλία θα αντιταχθεί σε άλλες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να υποστηρίζει τη CETA, έχει όμως αντιταχθεί σθεναρά σε μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των νοτιοαμερικανικών χωρών των χωρών Mercosur.

Ο Fabry δήλωσε ότι: «Στη Γαλλία σήμερα δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εξακολουθούν να είναι υπέρ των εμπορικών συμφωνιών.»

Πηγή: Με πληροφορίες από Politico, ctv news

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία