BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Νέα έκρηξη τιμών στην αγορά ρεύματος στο βάθος οι επιδοτήσεις

Μια σειρά από εξωγενείς παράγοντες με κυριότερη την εξαιρετική αστάθεια στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου πυροδοτεί εκ νέου έκρηξη τιμών στην αγορά ρεύματος, ανατρέποντας το σκηνικό εξομάλυνσης που είχε διαμορφωθεί μέχρι τις 25 Αυγούστου.

ilektriki-energeia-pylwnes-deddie-910x521

32
0

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ενεργειακό χρηματιστήριο από την Δευτέρα έως και σήμερα παρατηρούνται εκ νέου ακραίες τιμές που σήμερα θα φτάσουν μέχρι και τα 756,5 ευρώ/MWh. Το προηγούμενο τριήμερο οι μέσες ημερήσιες τιμές κινήθηκαν από τα 164,55 ευρώ/MWh έως και τα 194,94 ευρώ/MWh. 

Αυτή η αύξηση των τιμών είχε ως αποτέλεσμα ο μέσος όρος του Αυγούστου από τα 123 ευρώ που ήταν στις 25 Αυγούστου, μέσα σε τέσσερις μέρες να αυξηθεί κατά 5 ευρώ και να ξεπεράσει σήμερα τα 128 ευρώ/MWh. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η μέση τιμή ήταν στα 135,54 ευρώ/MWh, δηλαδή έχουμε τον Αύγουστο υποχώρηση της τάξης του 5,5% ποσοστό που μέχρι το Σάββατο που κλείνει ο μήνας μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο.
Που οφείλεται η έκρηξη τιμών των τελευταίων ημερών, η οποία πλέον επαναφέρει στο προσκήνιο ως εξαιρετικά ορατό ενδεχόμενο τη συνέχιση των επιδοτήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης προκειμένου να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα νοικοκυριά; 

Πίσω από τις ανοδικές πιέσεις στην αγορά του ηλεκτρισμού, βρίσκεται η αστάθεια που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην αγορά του φυσικού αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου από τα 36,8 ευρώ/MWh την περασμένη Παρασκευή, χθες έφτασαν μια ανάσα από τα 40 ευρώ στα 39,5 ευρώ/MWh εν μέσω ανησυχιών και ρίσκων που περιβάλουν την αγορά στο κλείσιμο του μήνα και παρά την άνετη μέχρι στιγμής προσφορά που καταγράφεται για την Ευρώπη.

Ενδεικτικά οι ροές αερίου από τη Νορβηγία, που αποτελεί τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης έχουν μειωθεί κατά περίπου 1 δις. κυβικά πόδια λόγω συντηρήσεων στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις της χώρας που αναμένεται να διαρκέσουν πάνω από 3 εβδομάδες. Επιπρόσθετα παρά το γεγονός ότι η αγορά δε φαίνεται να επηρεάζεται προσώρας από την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων. Η ανησυχία εντείνεται  και από τη διατήρηση των θερμοκρασιών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, αλλά και από τους συνεχιζόμενους καύσωνες στην Ασία που προβλέπεται να αυξήσουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο κυρίως σε Ιαπωνία και Κορέα. 

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι η Ευρώπη είναι εξαιρετικά άνετη ως προς την προετοιμασία για την ενεργειακή επάρκεια του επόμενου χειμώνα. Την περασμένη εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αποθηκευτικές δεξαμενές  ξεπέρασαν σε κάλυψη το 90% της χωρητικότητας τους, επιτυγχάνοντας το συγκεκριμένο ορόσημο δύο μήνες πριν την σχετική καταληκτική ημερομηνία που είχε θέσει η ΕΕ.  Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν κοντά στα υψηλά έτους που καταγράφηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του μήνα.

Τιμολόγια

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τα τιμολόγια ρεύματος που θα ανακοινωθούν για το Σεπτέμβριο από τους παρόχους; Καθώς η διαφορά με τον Ιούλιο έχει αμβλυνθεί, οι τιμές που θα ανακοινωθούν από τους παρόχους εκτιμάται ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τον περασμένο μήνα. Έτσι, προκειμένου να μην υπάρξει επιβάρυνση της πλειοψηφίας των καταναλωτών πάνω από τα 15 λεπτά/KWh που είναι το όριο που έχει τεθεί από την κυβέρνηση, έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο της συνέχισης για έναν ακόμη μήνα των επιδοτήσεων, έστω και σε μικρότερη κλίμακα σε σχέση με τον Ιούλιο. Θυμίζουμε ότι για τον Ιούλιο το ύψος της επιδότησης ήταν 1,6 λεπτά/KWh για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500KWh. 

Πάντως άγνωστος Χ της εξίσωσης είναι η εκπτωτική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι εταιρείες, με τον ανταγωνισμό να εντείνεται. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε χθες την ανακοίνωση εκ μέρους του δεύτερου μεγαλύτερου παίκτη της αγοράς της  Protergia ότι θα διατητήσει για τρίτο συνεχόμενο μήνα αμετάβλητες τις τιμές  της τόσο στα πράσινα όσο και στα κίτρινα τιμολόγια και για τον μήνα Σεπτέμβριο. Τον Αύγουστο, είχαν διατηρήσει αμετάβλητες τις τιμές τους συνολικά τρεις εταιρείες, ενώ σημαντικός αριθμός παικτών είχε αυξήσει τις εκπτώσεις του σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Εάν τηρηθεί ανάλογη στάση και το Σεπτέμβριο τότε θα υπάρξουν και οι ανάλογες προσαρμογές όσον αφορά τις επιδοτήσεις, πάντα εάν ο στόχος είναι η μέση τιμή να κινηθεί για το μέσο καταναλωτή στα επίπεδα των 15 λεπτών/KWh.

Πηγή:Capital.gr 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία