BACK TO
TOP
Πολιτικές

Προσπάθεια για χαμηλότερες τιμές ρεύματος τον Οκτώβριο

Χαμηλότερες χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος του επόμενου μήνα προμηνύουν οι τιμές στην αγορά χονδρικής ρεύματος με τις βασικές εκτιμήσεις να συγκλίνουν σε μια αποκλιμάκωση στη μέση τιμή του Σεπτεμβρίου σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

ilektriki-energeia-pylwnes-deddie-910x521_4

39
0

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στη «Ν», η μέση τιμή της χονδρικής αγοράς του Σεπτεμβρίου αναμένεται να κλείσει στα 114 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τώρα, πέντε μέρες πριν το τέλος του μήνα, κυμαίνεται σήμερα στα 118,37 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Την ίδια στιγμή, τα συνολική «μεγέθη» της αγοράς μαρτυρούν ένα κόστος προμήθειας (κατά προσέγγιση) της τάξης των 140 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Οκτώβριο έναντι 160 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο, γεγονός που αναμένεται να μεταφραστεί σε ελαφρότερες χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος, «πράσινα» και «κίτρινα» όπου επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού. Η υποχώρηση των τιμών στην αγορά χονδρικής έρχεται σε συνέχεια της μείωσης των φορτίων, γεγονός που αναμένεται να συνεχιστεί και τον Οκτώβριο μέχρι να μπούμε στην χειμερινή περίοδο, όταν και τα φορτία θα αρχίσουν εκ νέου να παίρνουν την ανιούσα, ωθώντας προς τα πάνω και τις τιμές.

Προς επίρρωσιν των παραπάνω, χρειάζεται να σημειωθεί ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον Οκτώβριο διαπραγματεύονται σε ένα εύρος τιμών από 97-101 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή σε αρκετά μικρότερα επίπεδα έναντι των προηγούμενων μηνών. Ενδεικτικά η μέση τιμή της Προημεερήσιας Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είχε διαμορφωθεί κατά τους προηγούμενους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο στα 109.33€/MWh, 135.18€/MWh και 129.83€/MWh, αντίστοιχα.

Στα 15,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο η μέση τιμή στα πράσινα

Υπενθυμίζεται ότι η μέση τελική τιμή των «πράσινων» τιμολογίων, μετά την επιδότηση των 1,4 λεπτών που δόθηκε, διαμορφώθηκε στα 15,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο, μειωμένη κατά 5% έναντι του Αυγούστου (16,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Η απομείωση των τιμών χονδρικής προμηνύουν, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, ανάλογες προς τα κάτω προσαρμογές στα τιμολόγια από τους παρόχους με αποτέλεσμα οι τελικές τιμές, κατά πάσα πιθανότητα, να μην χρήζουν επιδότησης, για να κυμανθούν στα 14 με 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όσο δηλαδή το «ταβάνι» που έχει θέσει το Υπουργείο για την στήριξη των καταναλωτών. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την τιμολόγηση της ΔΕΗ, δεδομένου ότι συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών καταναλωτών και επομένως δύναται να καθορίσει την συνολική «εικόνα» της αγοράς.

Την ίδια στιγμή και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, οι εταιρείες προμήθειας επιχειρούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις στα κόστη σε συμμόρφωση με την στρατηγική τους πρόθεση να εξασφαλίζουν σταθερότητα στο πελατολόγιό τους και επομένως να μην διαταράσσουν την τιμολογιακή τους πολιτική από μήνα σε μήνα. Τέτοια πρακτική έχει η επιδείξει η ΔΕΗ ήδη από το καλοκαίρι, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η Protegia, πράγμα που επαναεπιβεβαίωσε και εχθές με νεότερη της ανακοίνωση.

Ειδικότερα, η Protergia αναφέρει ότι «τον Οκτώβριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και λόγω της συνεχιζόμενης αστάθειας στις διεθνείς ενεργειακές αγορές, η Protergia, αναπόσπαστο κομμάτι της METLEN Energy & Metals, με σεβασμό προς τους καταναλωτές διατηρεί τις τελικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αμετάβλητες, στο ύψος αυτών που ίσχυσαν τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο».

Κατά συνέπεια, η «εικόνα» που προβλέπεται να διαμορφωθεί στα τιμολόγια ρεύματος για τον επόμενο μήνα είναι από σταθερές χρεώσεις έως μικρές μειώσεις στα «νούμερα», αναλόγως και της εκπτωτικής πολιτικής που θα επιλέξει να εφαρμόσει ο κάθε πάροχος σε συνέχεια της συνολικότερης πολιτικής του στην αγορά ενέργειας.

Τα δυναμικά τιμολόγια

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την θέσπιση των δυναμικών τιμολογίων στην εγχώρια αγορά προμήθειας με την συνάντηση ΥΠΕΝ και προμηθευτών να διαδέχεται κύκλος συναντήσεων της Ρυθμιστικής Αρχής με τους παρόχους.

Το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου προβλέπει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα χαρτοφυλάκια των εταιρειών προμήθειας να διαθέτουν δυναμικά τιμολόγια από τις αρχές του 2025, πλάνο που από θέση αρχής δεν βρίσκει αντίθετους τους παρόχους, πλην ωστόσο, επιφυλακτικούς ως προς την εφικτότητα του εγχειρήματος.

Από την πλευρά τους υπογραμμίζουν αρχικά ότι το δυναμικό τιμολόγιο είναι αρκετά δύσκολο να το εκμεταλλευτεί ο καταναλωτής, δεδομένου ότι προϋποθέτει μια σχετική εκπαίδευση και προσαρμογή που σε κάθε περίπτωση απαιτεί χρόνο. Αντίστοιχα χρονοβόρα είναι η διαδικασία για τις εταιρείες προμήθειας, οι οποίες καλούνται να αναπτύξουν υπηρεσίες και εργαλεία που θα διασφαλίζουν την αναγκαία πληροφόρηση και ενημέρωση στον καταναλωτή ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιήσει ενεργητικά ένα δυναμικό τιμολόγιο για την κατανάλωσή του.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι πάροχοι επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει σαφήνεια ως προς τον σχεδιασμό χωρίς υπερρύθμιση και χρονικός ορίζοντας για την υλοποίησή του. Να σημειωθεί ότι η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων θα ολοκληρώσει το Πλαίσιο Δυναμικής Τιμολόγησης ως τα τέλη του μήνα, προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης που θα δώσει με την σειρά της, την «σκυτάλη» στη νομοθέτησή του περί τα τέλη του χρόνου.

Πηγή:Naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία