BACK TO
TOP
Τράπεζες

Η οικονομία της ΕΕ θέλει ταχύτερη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Έναν επιπλέον λόγο για επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των επιτοκίων δίνει στην ΕΚΤ η έρευνα που δείχνει υποχώρηση-σοκ της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τουλάχιστον έτσι ερμηνεύουν οι επενδυτές τη μέτρηση του σύνθετου δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global για την Ευρωζώνη, που αποτυπώνει την «υγεία» του ιδιωτικού τομέα και τον Σεπτέμβριο διολίσθησε απροσδόκητα στις 48,9 μονάδες από 51 μονάδες τον Αύγουστο. Σημειωτέον ότι η ένδειξη κάτω από το κατώφλι των 50 μονάδων καταδεικνύει ύφεση.

thumbs_b_c_af2ed6a0d98e187e163ec2d041346c7b_2

17
0

Εάν αυτό ισοδυναμεί με νέα μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα είναι ασαφές με τις αγορές να δίνουν πιθανότητα 40% σε μια τέτοια κίνηση. Αλλά η απροσδόκητα μεγάλη πτώση του σύνθετου δείκτη της ιδιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή τη Δευτέρα, έχει ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για νομισματική χαλάρωση στις 43 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους  από 38 νωρίτερα  σε μια ένδειξη ότι είναι επίσης πιθανό ένα μεγαλύτερο βήμα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Παρόμοιο κλίμα επικρατεί και στις αγορές ομολόγων και νομισμάτων: η γερμανική καμπύλη αποδόσεων ομαλοποιήθηκε και το ευρώ υποχώρησε μετά τα στοιχεία της Δευτέρας από την S&P Global.

«Τα στοιχεία του PMI σίγουρα ενισχύουν τις ανησυχίες για την ανάπτυξη και αυξάνουν την πιθανότητα νέας μείωσης επιτοκίων τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Jussi Hiljanen, στρατηγικός αναλυτής της SEB. «Αλλά δεν είναι κάτι οριστικό – θα γίνει μια συνολική μακροοικονομική ανάλυση όπου οι δείκτες PMI είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ», συμπληρώνει.

Γεγονός είναι ότι η ανάκαμψη της Ευρώπης εξάντλησε τη δυναμική της στις αρχές του έτους. Η ανάπτυξη στις 20 χώρες τη Ευρωζώνης άρχισε ήδη να εξασθενεί το δεύτερο τρίμηνο, με τους καταναλωτές να εξακολουθούν να διστάζουν να ανοίξουν το πορτοφόλι τους παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την αύξηση των μισθών. Η αδύναμη ζήτηση από το εξωτερικό – ιδίως στην Κίνα – επιβαρύνει επίσης τη βιομηχανική παραγωγή. Τα προβλήματα στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen AG είναι ενδεικτικά της έκτασης του ζητήματος.

Τα στοιχεία της S&P Global έδειξαν ότι ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής αδυναμίας του Σεπτεμβρίου οφείλεται στο γεγονός ότι η Γαλλία είχε λάβει ώθηση τον προηγούμενο μήνα από τη διεξαγωγή των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών έπεσε αρκετά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Εν τω μεταξύ, η κακοδαιμονία στη μεταποίηση της Γερμανίας επιδεινώθηκε, συμβάλλοντας στην πτώση του συνολικού δείκτη για τη ζώνη του ευρώ στο 48,9, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μέτρηση στο 50,5.

Παρότι οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ έχουν ήδη αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη του τρέχοντος έτους, εξακολουθούν να βλέπουν επέκταση κατά 0,8%  στηριζόμενη σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Τα νοικοκυριά παραμένουν επιφυλακτικά μέχρι στιγμής, καθώς οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή  καθώς και η ασταθής πολιτική κατάσταση  επιδεινώνουν το κλίμα.

Την ίδια ώρα, ορισμένα από τα «περιστέρια» της ΕΚΤ προειδοποιούν ότι αν τα επιτόκια παραμείνουν πολύ υψηλά για πολύ καιρό, η οικονομία θα μπορούσε να υποστεί επιπλέον ζημιά. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Piero Cipollone δήλωσε πρόσφατα ότι «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η στάση μας να γίνει υπερβολικά περιοριστική».

 Πηγή:Moneyreview.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία