Οι τομείς του γάλακτος και των νωπών οπωροκηπευτικών είναι οι δύο βασικοί κλάδοι που δέχονται αυτή τη στιγμή μεγάλη πίεση από τις καθυστερήσεις των Carrefour, προβλήματα όμως υπάρχουν και σε μικρότερους κλάδους, όπως είναι των οσπρίων και των αλλαντικών. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως αν το θέμα των Carrefour δεν αντιμετωπισθεί άμεσα οι επιπτώσεις για την αγορά θα είναι ολέθριες.
Εν τω μεταξύ η αλυσίδα επιχειρεί να ξεπεράσει τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει με μεγάλες προσφορές προς τους πελάτες της και «σφιχτότερη» συναλλακτική πολιτική απέναντι στους προμηθευτές και στα συνεργαζόμενα καταστήματα.
Ο ελληνικός «βραχίονας» της εταιρείας προσπαθεί να προσελκύσει με σημαντικές εκπτώσεις μεγαλύτερες μάζες πελατών ενώ παράλληλα προχωρά σε διοικητική και οργανωτική αναδιάρθρωση που έχει άμεση επίπτωση στο δίκτυο franchise. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει εξαιρέσει το τελευταίο από τις σταυροειδείς πωλήσεις ενώ παράλληλα ζητάει από τα συνεργαζόμενα καταστήματα εξόφληση σε μετρητά προκειμένου να ανανεώσει το εμπόρευμα (εξ ου και τα …άδεια ράφια σε αρκετά από αυτά).
Την ίδια ώρα, παρά τις υποσχέσεις για αμεσότερη εξόφληση των προμηθευτών οι καθυστερήσεις συνεχίζουν να αποτελούν …συνηθισμένο φαινόμενο το οποίο φέρνει στα όριά τους κυρίως τους μικρομεσαίους εξ αυτών που, συν τοις άλλοις, δυσκολεύονται και να δανειστούν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εταιρείας Γ. Λαλανίτης Α.Ε. που βρίσκεται σε δύσκολη θέση κυρίως λόγω των σημαντικών ποσών που έχει λαμβάνειν από την αλυσίδα.
Σε Εύβοια και Βοιωτία βιομηχανία... καρότου
Μπορεί σύμφωνα με τις παραδοσιακές τεχνικές η αρχή της άνοιξης να σηματοδοτεί την έναρξη της συγκομιδής στα καρότα, ωστόσο μέσα από τη χρήση κατάλληλων υβριδίων είναι πλέον εφικτή η καλλιέργειά τους όλο το χρόνο.
Το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής παραγωγής προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Θήβας, η οποία παράγει επαρκείς ποσότητες για να καλύψουν την ελληνική αγορά στο σύνολό της, με εξαίρεση ένα κενό που δημιουργείται στην παραγωγή της περιοχής από τα τέλη Απριλίου μέχρι και τα μέσα Ιουνίου. Τότε σύμφωνα με τους παραγωγούς, τη σκυτάλη παίρνει η Εύβοια που παράγει ποσότητες αρκετές για να καλύψουν το κενό. Το πλεονέκτημα αυτό της Εύβοιας στηρίζεται στις υψηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου, σε αντίθεση με την περιοχή της Βοιωτίας.
Οι πρόσφατοι παγετοί του Γενάρη δεν προκάλεσαν προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής, με αποτέλεσμα η φετινή σεζόν για το καρότο να εξελίσσεται ομαλά. Όπως μας πληροφορεί ο Κώστας Παππάς, παραγωγός από το Μουρίκι Θηβών, οι τιμές αυτή την περίοδο στην αγορά διαμορφώνονται στα επίπεδα των 28-30 λεπτών το κιλό.
Η μέση τιμή παραγωγού σε όλη τη χώρα διαμορφώνεται στα 25-30 λεπτά το κιλό, ενώ οι υψηλότερες τιμές επιτυγχάνονται από τους παραγωγούς της Εύβοιας το δίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, λόγω έλλειψης του προϊόντος. Ο φετινός όγκος παραγωγής καρότου διαμορφώνεται στα αντίστοιχα περσινά επίπεδα και αναμένεται στους 700.000 τόνους.
Η ποιότητα και η γεύση του ελληνικού καρότου είναι πολύ υψηλές, κυρίως εξαιτίας των ευνοϊκών εδαφοκλιματικών συνθηκών, προσφέροντάς του συγκριτικό πλεονέκτημα στις απαιτητικές ευρωπαϊκές αγορές που κατακλύζονται από φτηνότερα, χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα. Κάθε χρόνο σημαντικό μέρος της ελληνικής παραγωγής οδηγείται σε αγορές της Αγγλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Φέτος οι εξαγωγές ήταν ελαφρά μειωμένες εξαιτίας της οικονομικής ανασφάλειας που επεκτείνεται σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ και η εγχώρια κατανάλωση είναι μειωμένη.
Τι δίνει η καλλιέργεια
Με μια μέση απόδοση στους 5,5 τόνους το στρέμμα, το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 350-400 ευρώ το στρέμμα, σημειώνοντας αύξηση τους τελευταίους μήνες, αφού οι τιμές του πετρελαίου αλλά και οι υπόλοιπες εισροές κινούνται ανοδικά. Η μέση τιμή παραγωγού βρίσκεται στα 25-30 λεπτά το κιλό, όμως η αύξηση των εισροών πιέζει τα περιθώρια κέρδους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές που απολαμβάνουν τα καρότα που ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα ποιότητας απολαμβάνουν ακόμα υψηλότερες τιμές.
Σήμερα η μείωση του κόστους παραγωγής με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, έχει αυξήσει τα περιθώρια κέρδους του παραγωγού, κάνοντας την καλλιέργεια πιο ελκυστική. Πλέον το μεγάλο κόστος, αλλά και το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για το αραίωμα, αποφεύγονται με τη χρήση σπαρτικών μηχανών ακριβείας και σπόρου με πολύ υψηλή φυτρωτική ικανότητα, σε συνδυασμό οπωσδήποτε με πολύ καλή προετοιμασία του εδάφους όσο αφορά την κατεργασία και υγρασία, ώστε έτσι να εξασφαλίζεται σίγουρο φύτρωμα των νεαρών σποροφύτων.
Mε σύμμαχο την τεχνική
Γνώση και πείρα
Οι καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται το καρότο είναι πολύ απλές και εύκολες, η διάρκεια της καλλιέργειας σχετικά μικρή, η συγκομιδή διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα, η μεταφορά του είναι απλή και μπορεί να διατηρηθεί για σχετικά μεγάλο διάστημα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τελευταία θεωρείται απαραίτητος εξοπλισμός για τον αγρότη το πλυντήριο, το οποίο βοηθάει στην παρουσίαση του προϊόντος.
Τι να προσέχει ο παραγωγός:
- Η σπορά σε βάθος 1,5 με 2 εκ.
- Ο σπόρος του καρότου είναι μικρός, γι’ αυτό το έδαφος θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο.
- Μεγάλο μέρος των απαιτήσεων σε νερό καλύπτονται από τη βροχή.
- Η αζωτούχος λίπανση πρέπει να εφαρμόζεται πριν από την ωρίμανση.
- Τα καρότα συγκομίζονται μόλις αποκτήσουν διάμετρο 2,5-3,5 εκ.
- Τα ζιζάνια να καταπολεμούνται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης.
16-03-2012 00:33IOANNIS
RE PAIDIA KAI META THELOYN KAI TIN DODONI OI ALITARADES>>??????DOSTIN STOYS XENOYS PANTELAKI SIGXARITIRIA MIPOS SIMAINEI KATI AYTO>>>>>>??????
Απάντηση