BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει 2 διαδοχικές περιηγήσεις στο Α΄Κοιμητήριο Δήμου Αθηναίων

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή τον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), με θέμα «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά», και σε συνεργασία με το ιστορικό σωματείο της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων, οργανώνει, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024, δύο διαδοχικές περιηγήσεις (ώρες 11:00 & 12:30), στο Α΄Κοιμητήριο Δήμου Αθηναίων.

3_6

12
0

Με επίκεντρο τα έργα περίφημων μαρμαρογλυπτών από την Τήνο, ο κ. Δημήτρης Παυλόπουλος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ο κ. Μιχάλης Γιοχάλας, ιστορικός τέχνης-ξεναγός, παρουσιάζουν μια ξεχωριστή διαδρομή, με στόχο την ανάδειξη της τηνιακής μαρμαροτεχνίας.

Από τις απαρχές της συστηματικής λειτουργίας του Α΄ Κοιμητηρίου Δήμου Αθηναίων, κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, οικογένειες Τηνιακών γλυπτών και μεμονωμένοι Τηνιακοί γλύπτες δούλεψαν για τη φιλοτέχνηση διαφόρων ιδιαίτερων τύπων μαρμάρινων μνημείων. Οι Μαλακατέ, Φυτάλη, Δούκα, Στεργίου, Περάκη είναι μερικά από τα ονόματα Τηνιακών καλλιτεχνών της σμίλης, έργα των οποίων κοσμούν, μαζί με του Φιλιππότη και του Χαλεπά, μέχρι σήμερα οικογενειακούς τάφους στα παλαιότερα τμήματα του Α΄ Κοιμητηρίου Δήμου Αθηναίων.

Μέσα από μια πυκνή διαδρομή, ανάμεσα στην τέχνη και στη μνήμη, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά ταφικά μνημεία και να δουν από κοντά τεχνικές και μοτίβα που χρησιμοποιούσαν οι Τηνιακοί γλύπτες, ενώ θα ανακαλύψουν ενδιαφέροντα βιογραφικά στοιχεία.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης, στο τηλέφωνο 210 3418051.

Σημείο συνάντησης: Είσοδος Α΄ Κοιμητηρίου Δήμου Αθηναίων (15’ πριν την έναρξη κάθε περιήγησης)

*Στο πλαίσιο του εορτασμού των ΕΗΠΚ, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, η είσοδος στα Μουσεία του Ιδρύματος είναι ελεύθερη για το κοινό και οι επισκέπτες θα έχουν έκπτωση 10% στα είδη των πωλητηρίων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία