Αποτέλεσμα είναι οι μελετητές να έχουν αποδυθεί σε ένα «κυνήγι» μοριοδότησης και να ψάχνουν να βρουν τη χρυσή τομή. Όλη αυτή η διαδικασία, όμως, οδηγεί σε χρονική μετατόπιση της υποβολής των αιτημάτων και κατά πάσα πιθανότητα η προθεσμία δεν θα κλείσει τελικώς στις αρχές Απριλίου, αλλά θα χρειαστεί να δοθεί κάποια παράταση.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής, στο πλαίσιο της παρουσίασης της μεγαλύτερης Agrotica όλων των εποχών, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 1 και 4 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.
Για μια ακόμη φορά ο επικεφαλής του ΣΕΑΜ αν και παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης θα βοηθήσει να ξεκολλήσει η αγορά των μηχανημάτων, δεν παρέλειψε να τονίσει πως η προκήρυξή του έχει καθυστερήσει και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ανταγωνιστικότητα του πρωτογενή τομέα, όσο και στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.
Οι ανταγωνιστές με γεωργία ακριβείας και εμείς με τον… αραμπά
«Η χώρα έχει τεράστια ανάγκη σε μηχανήματα. Οι ανταγωνιστές δουλεύουν με τη γεωργία ακριβείας, λιπαίνοντας και φυτοποροστατεύοντας με τη χρήση δορυφόρων, με αποτέλεσμα να μειώνουν το κόστος παραγωγής έως και 70% και εμείς κινούμαστε με τον αραμπά. Ανταγωνιστικότητα έτσι δεν επιτυγχάνεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλουκτσής, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα αμείλικτα στατιστικά, βάσει των οποίων ο στόλος των τρακτέρ στην Ελλάδα αριθμεί μεν περί τα 150-160.000 μονάδες, εκ των οποίων όμως το 50% είναι μεταξύ 26 και 40 ετών και μόλις το 25% έως 15 χρόνων.
Περαιτέρω σημείωσε πως οι πωλήσεις χρόνο με το χρόνο μειώνονται με συνέπεια το 2017 να περιοριστούν σε μόλις 839 ελκυστήρες, όταν οι ανάγκες του πρωτογενή τομέα απαιτούν τουλάχιστον 3.000 πωλήσεις το χρόνο. Στο σημείο αυτό δε, έστρεψε τα βέλη του στην καθυστέρηση που παρατηρείται -παραδοσιακά στη χώρα μας- ως προς την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, «με συνέπεια να έχουν οδηγηθεί οι εταιρείες του κλάδου σε συρρίκνωση κατά 50% του τζίρου και του προσωπικού τους, τα τελευταία χρόνια, ενώ σε μικρότερες επιχειρήσεις κατασκευαστών», σημειώθηκαν και λουκέτα.
Αναμένεται μεγάλη αύξηση την επόμενη πενταετία
Παρά τα προβλήματα που καταγράφονται στον πρωτογενή τομέα και επιδεινώνονται από την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, πάντως, ο κ. Μπαλουκτσής εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπό κανονικές συνθήκες, στο επόμενο διάστημα θα έρθουν καλύτερες ημέρες. «Το συμπιεσμένο ελατήριο στην περίπτωση μας θα λειτουργήσει. Εκτιμώ ότι μετά από 10 χρόνια κρίσης και ύφεσης που οδήγησε σε συρρίκνωση της αγοράς, αν δεν προκύψει κάποια απρόοπτη εξέλιξη, την επόμενη πενταετία θα δούμε μεγάλη ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά και εκτίμησε πως για το 2018 αναμένεται να γίνουν τουλάχιστον 1.400 πωλήσεις τρακτέρ.
«Να εκχωρείται η επιδότηση απευθείας στους προμηθευτές»
Μεγάλες ελπίδες για ανάκαμψη της αγοράς έχουν εναποθέσει στα Σχέδια Βελτίωσης και οι Έλληνες Κατασκευαστές Μηχανημάτων για τον πρωτογενή τομέα, όπως είπε η πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ, Δήμητρα Εμμανουηλίδου, σημειώνοντας πως ήδη υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από τους παραγωγούς που ρωτά τους κατασκευαστές για διάφορα μηχανήματα.
«Οι περισσότεροι βέβαια περιμένουν τις τροποποιήσεις», επεσήμανε η κ. Εμμανουηλίδου και κάλεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην επερχόμενη τροποποίηση των σχεδίων βελτίωσης να εντάξει την οδηγία για εκχώρηση της επιδότησης απευθείας στους προμηθευτές, κατόπιν εντολής των αγροτών διότι «η πληρωμή των επενδύσεων απευθείας από τον ΟΠΕΚΕΠ στους προμηθευτές θα ανοίξει το δρόμο ώστε να γίνουν πολύ περισσότερες αγροτικές επενδύσεις και να απορροφηθούν τα κοινοτικά κονδύλια στο μέγιστο».
Ζήτησε, επίσης, ευέλικτα χρηματοδοτικά προϊόντα από τις τράπεζες και περισσότερη στήριξη από την πολιτεία, μέσω της ελάφρυνσης των φορολογικών κι ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και της αύξησης του ποσοστού των επιδοτήσεων των αναπτυξιακών προγραμμάτων, για να μπορέσουν οι Έλληνες κατασκευαστές να κερδίσουν μερίδια αγοράς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Καλύτερες υποδομές και επιμήκυνση της έκθεσης
Οι εκπρόσωποι του ΣΕΑΜ και της ΕΚΑΓΕΜ ανέφεραν επίσης πως η γιγάντωση της Agrotica καταδεικνύει το δυναμισμό του πρωτογενή τομέα κι ίσως θα έπρεπε η ΔΕΘ – Helexpo να εξετάσει την προοπτική να προσθέσει μια ακόμη ημέρα στη λειτουργία της έκθεσης. Ο κ. Μπαλουκτσής, μάλιστα, αφού σημείωσε πως ο ΣΕΑΜ μετέχει με 39 μέλη και καλύπτει 13.000 τμ. στο περίπτερο 15, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και είπε πως «η έκθεση πλέον δεν μας χωράει, έχουν αρχίσει να προκύπτουν κάποια προβλήματα υποδομής» για να λάβει την απάντηση του προέδρου της διοργανώτριας αρχής, Τάσου Τζήκα πως μακροπρόθεσμα θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα μέσα από το πλάνο ανάπλασης της ΔΕΘ.
Αύξηση 30% στις συμμετοχές
Παρουσιάζοντας εξάλλου τα στατιστικά δεδομένα της φετινής Agrotica, ο κ. Τζήκας τόνισε ότι οι εκθέτες θα ξεπεράσουν τους 1.950 (περισσότεροι από κάθε άλλη φορά), από 45 χώρες, έναντι 1.503 το 2016, ενώ μεγάλη αύξηση 15% εμφανίζεται και στους καλυμμένους χώρους της έκθεσης. «Έχουμε πιάσει τα 39.000 τ.μ., και αξιοποιήθηκε και ένα τμήμα από το συνεδριακό κέντο Ι. Βελλίδης, όπου θα εκτίθενται οι εταιρείες λιπασμάτων. Μακάρι να είχαμε και άλλους χώρους να τους δίναμε», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, σημειώνοντας πως με αυτά τα μεγέθη η Agrotica έχει καταστεί η μεγαλύτερη αγροτική έκθεση στα Βαλκάνια και μια από τις 4-5 μεγαλύτερες στην Ευρώπη.
«Μετέχουν οι leaders όλων των υποτομέων του αγροτικού κλάδου, ενώ σημαντική παρουσία θα έχουν και οι επιχειρήσεις της γεωργίας ακριβείας και των σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στα ρομποτικά συστήματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Βασίλης Σπύρου, υπεύθυνος οργάνωσης της έκθεσης, προσθέτοντας πως ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι θα υπάρχουν εμπορικοί επισκέπτες από τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, ακόμη και το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις δεσπόζει για μια ακόμη χρονιά το 7ο πανελλήνιο συνέδριο της Agrotica που θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ θα υπάρχει για πρώτη φορά και ειδική θεματική με test drive αγροτικού επαγγελματικού αυτοκινήτου.
Να σεβαστούν οι αγρότες την έκθεση
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo κάλεσε τους αγρότες, ενόψει και των συλλαλητηρίων που έχουν προκηρύξει την ημέρα των εγκαινίων και το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, να σεβαστούν την έκθεση, διότι είναι η δική τους γιορτή και προσφέρει τα μέγιστα στον κλάδο. Ιδιαίτερη μνεία, επίσης, έκανε στην απώλεια του Παύλου Κοντέλλη, τον οποίο χαρακτήρισε ευεργέτη επιχειρηματίας του αγροτικού τομέα, που είχε συμβάλλει καθοριστικά στη θεσμοθέτηση της Agrotica. Το μεγάλο κενό που άφησε ο ευπατρίδης της ελληνικής γεωργίας σημείωσαν και ο διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας αρχής, όπως και ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ.
30-01-2018 17:00Θανασης
Με τι να πάρουμε τρακτέρ και καινούργια παρελκόμενα με μια δεκάρα το κιλό τα ροδάκινα;η με τα χρήματα της αποζημίωσης απτές βροχοπτώσεις όταν έχουν περάσει 7 μήνες και ακόμα τώρα κάνουμε δηλώσεις;Αυτη εινε η αγροτικη πολιτική της κυβέρνησης και συμπαρασύρει τους κλάδους που προσκειντε σε αυτήν σε καταρρευση
Απάντηση