«Η επένδυση στην επιστημονική έρευνα είναι σημαντική για την ανάπτυξη της οικονομίας μας και το CERN είναι ένας από τους πιο σημαντικούς επιστημονικούς θεσμούς σήμερα. Είμαι απέραντα υπερήφανος που η Σερβία έγινε πλήρες κράτος μέλος. Αυτό θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες, ώστε οι επιστήμονες και οι επιχειρήσεις μας να συνεργασθούν με το CERN και τα άλλα κράτη μέλη», δήλωσε η Ανα Μπρνάμπιτς, πρωθυπουργός της Σερβίας.
«Η Σερβία έχει μακρόχρονη σχέση με το CERN, με συνεχή συμμετοχή των Σέρβων επιστημόνων στα μεγάλα πειράματα του. Είμαι πολύ χαρούμενη για την πρωτοβουλία της Σερβίας να επιδιώξει να γίνει πλήρες μέλος», ανέφερε η πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN Ούρσουλα Μπάσλερ.
«Είναι μεγάλη χαρά να υποδεχθούμε τη Σερβία ως το 23ο κράτος μέλος μας. Η σερβική επιστημονική κοινότητα έχει κάνει σημαντικές συνεισφορές στα προγράμματα του CERN εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε η γενική διευθύντρια του CERN Φαμπιόλα Τζιανότι.
Όταν ακόμη η Σερβία αποτελούσε τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, η οποία ήταν ένα από τα 12 ιδρυτικά κράτη μέλη του CERN το 1954, οι Σέρβοι φυσικοί και μηχανικοί είχαν συμμετάσχει σε μερικά από τα πρώτα προγράμματα του Οργανισμού.
Το 2001 το CERN και η Σερβία υπέγραψαν συμφωνία διεθνούς συνεργασίας, που επέτρεψε στους επιστήμονες της δεύτερης να συμμετάσχουν στα πειράματα ATLAS και CMS στο μεγάλο επιταχυντή αδρονίων, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Ως πλήρες πλέον μέλος, η Σερβία θα έχει δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο, την ανώτατη αρχή διοίκησης του CERN, και παράλληλα θα συνεισφέρει στον προϋπολογισμό του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ