BACK TO
TOP
Θεσμικά

Δημοσιονομική πειθαρχία και ακριβός δανεισμός δυσκολεύουν πληρωμές

Στενεύουν µήνα µε το µήνα τα περιθώρια στη διαχείριση των δηµοσίων δαπανών και επιστρέφει το άγχος στις πληρωµές, ακόµα και για υποχρεώσεις που βασίζονται σε κοινοτικούς πόρους.

10-11_84

Γιάννης Πανάγος

18
30

Δημοσιονομική πειθαρχία και ακριβός δανεισμός δημοσίου δυσκολεύουν τις πληρωμές

Με τα επιτόκια δανεισµού του ∆ηµοσίου να έχουν «σκαρφαλώσει» πέριξ του 4%, τις εκκλήσεις των κοινοτικών αρχών για δηµοσιονοµική πειθαρχία να έχουν επιστρέψει και το «µαξιλάρι» του προϋπολογισµού να έχει εξαντληθεί, είναι φανερό ότι στο εξής κάθε πληρωµή θα περνάει από διπλό κόσκινο.

Έτσι, εκτός από τα µεγάλα και χρόνια προβλήµατα που άπτονται του ΟΠΕΚΕΠΕ και σχετίζονται µε τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και το λεγόµενο ΟΣ∆Ε, η εντύπωση που δηµιουργείται είναι ότι, το προσεχές διάστηµα οι αγρότες µάλλον θα πρέπει να  περιµένουν ακόµη περισσότερη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις µε τις πληρωµές, καθώς, τα περιθώρια κινήσεων του ∆ηµοσίου γίνονται όλο και πιο στενά.

Ενδεικτική του κλίµατος που διαµορφώνεται και της πίεσης που ασκείται, ειδικά από τις Βρυξέλλες, είναι και η επιτάχυνση της διαδικασίας προώθησης στη Βουλή του νοµοσχεδίου για τις αγροτικές ασφαλίσεις και τον νέο κανονισµό του ΕΛΓΑ. Οι πληροφορίες θέλουν το κείµενο του νοµοσχεδίου να τίθεται σε δηµόσια διαβούλευση πριν από τα τέλη του έτους και να παίρνει το δρόµο για ψήφιση από τη Βουλή αρχές του 2024 και µε αναδροµική µάλιστα ισχύ, έτσι ώστε να περιλαµβάνει το σύνολο της νέας καλλιεργητικής περιόδου που αρχίζει µε τις φθινοπωρινές καλλιέργειες.

Στο συγκεκριµένο θέµα, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι, µε πρόσχηµα την κλιµατική αλλαγή και τις καταστροφές που έγιναν τον περασµένο Σεπτέµβριο στη Θεσσαλία, επιχειρείται µια γενναία αναµόρφωση του θεσµικού πλαισίου για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. Σκοπός της, να περιορίσει την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισµού από πιστώσεις οι οποίες καλύπτουν ελλείµµατα από όλο και µεγαλύτερες αποζηµιώσεις. 

Το θέµα είναι σε ποιο βαθµό, η επιχειρούµενη απαλλαγή του κρατικού προϋπολογισµού από «έκτακτες ζηµιές» στην αγροτική παραγωγή, µεταφέρεται, ως πρόσθετη επιβάρυνση, στις πλάτες των αγροτών. Οι πληροφορίες θέλουν, όπως γίνεται αυτές τις µέρες µε τη φορολογία των ελευθέρων επαγγελµατιών, η κυβέρνηση να επιχειρεί µια σηµαντική αύξηση στα έσοδα του ΕΛΓΑ, µέσω της διεύρυνσης της βάσης των ασφαλισµένων, δηλαδή την καθιέρωση της υποχρεωτικής ασφάλισης και σε κατηγορίες που δεν είχαν την υποχρέωση.  

Την ίδια στιγµή, πολύ πιθανή θεωρείται η αξιοποίηση πόρων του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης (κι εδώ βέβαια µιλάµε για χρήµατα που επίσης έχουν προορισµό τους αγρότες) στην κατεύθυνση της κάλυψης πρόσθετων ασφαλίσεων και ζηµιογόνων αιτίων.

 

 

Σχόλια (30)
Προσθήκη σχολίου

13-12-2023 20:52νικος

τα golden boys τρωνε με χρυσα κουταλια ομως

Απάντηση

13-12-2023 19:32Νίκος

Πανάγο κομματόσκυλο της Νουδούλας 74% αύξηση δίνει η κυβέρνηση σου στους διοικητές και υποδιοικητές νοσοκομείων. Εκεί δεν υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία και ακριβός δανεισμός;;, Αλλά τι να σας κάνω που όλοι οι αγρότες δεν είναι ενωμένοι κοιτάνε πρώτα το κόμμα και μας χορεύουν όπως θέλουν. Αν είμασταν ενωμένοι όπως σε άλλα κράτη θα σου έλεγα τότε Πανάγο τι παραμύθια θα έλεγες και εσύ και οι κλεφτοκοτάδες της κυβέρνησης.

Απάντηση

13-12-2023 19:23Νίκος

Δημοσιονομική πειθαρχία και ακριβός δανεισμός δημοσίου δυσκολεύουν τις πληρωμές Η κυβέρνηση δίνει αύξηση 74% στους διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων. Υπόψιν όλοι τους είναι διορισμένοι και κομματόσκυλα της κυβέρνησης. Λεφτά για τον κομματικό τους στρατό και τους κυβερνώντες υπάρχουν.

Απάντηση

13-12-2023 16:49Νίκος

Πανάγο μιας και είσαι γλυφτρόνι παπαγαλάκι της κυβέρνησης ανέβασε ένα άρθρο και γράψε τι θα ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το 2027 πρόβλεψη της νέας ΚΑΠ με την μεταβίβαση δικαιωμάτων από παλιούς αγρότες σε νέους ώστε να πέσει ο μέσος όρος ηλικίας και τι εφάπαξ δίνουν όλες αυτές οι ευρωπαϊκές χώρες στους παλιούς αγρότες και τι ισχύει εδώ;; Εδώ δεν ξέρει κανείς τίποτα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι αγρότες γνωρίζουν τι επιλογές θα έχουν το 2027 και εδώ δεν γνωρίζουμε τίποτα. Αυτοί είναι οι κατσαπλιάδες που υποστηρίζεις επειδή σε ταΐζουν Πανάγο. Αν τολμάς σε προκαλώ Πανάγο γράψε τι προβλέψεις υπάρχουν σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για το 2027 τελειώνοντας η νέα ΚΑΠ τι ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και τι ισχύει εδώ. Γαλλία και Ιταλία θα δώσουν κίνητρα σε παλιούς αγρότες να μεταβιβάσουν τα δικαιώματα τους σε νέους και θα πάρουν εφάπαξ 70.000 ευρώ στην Ουγγαρία θα δώσουν 100.000 ευρώ για τον ίδιο λόγο. Εδώ δεν ξέρει κανείς τίποτα. Εδώ τα λεφτά της Ευρώπης τα ταΐζουν σε Πανάγους και τα τρώει η κυβέρνηση με τον κομματικό της στρατό. Αντε Πανάγο να σε δω γράψε τι θα ισχύει το 2027 σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με βάση τη νέα ΚΑΠ που τελειώνει το 2027 και τι θα ισχύει εδώ ξέρεις τι θα ισχύει εδώ Πανάγο μήπως το ξέρει η κυβέρνηση των αρίστων αχρήστων;; Κατσαπλιάδες όλοι σας που παριστάνετε και τους δημοσιογράφους non paper που σας πασάρει η κυβέρνηση μας λέτε και παριστάνετε τους δημοσιογράφους και εσείς και στα κανάλια της διαπλοκής. Άιντε Πανάγο να σε δω περιμένω άρθρο με πληροφορίες τι θα ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τελειώνοντας η νέα ΚΑΠ το 2027 και τι ισχύει εδώ. Εδώ δεν γνωρίζει κανείς τίποτα.

Απάντηση

13-12-2023 16:09Νίκος

Όσοι και όσες έχουν τη δυνατότητα να φύγουν από αυτή τη βρωμοχώρα και να ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους να το κάνουν αν σέβονται τον εαυτό τους και θέλουν να δημιουργήσουν στη ζωή τους και να ζούνε δίχως άγχος. Όσοι θέλουν να φυτοζωούν και να ζούνε στην ανασφάλεια ας μείνουν εδώ. Πριν ένα μήνα ανέβηκα Γερμανία για να δω συγγενείς οι τιμές εκεί μικρή διαφορά έχουν με εδώ ενώ στα σούπερ μάρκετ είναι φθηνότερα. Με κατώτατο μισθό τα 1500 ευρώ παρακαλώ. Δηλαδή ένα ανδρόγυνο με 3000 μισθό και οι δύο μια χαρά ζούνε και ούτε πληρώνουν ιδιώτες γιατρούς όπως εδώ από τη στιγμή που τα κάλυπτε όλα η ασφάλεια ούτε φροντιστήριο πληρώνουν για τα παιδιά τους όπως εδώ ούτε έχουν άγχος για το αύριο. Συντάξεις κάτω από 1000 ευρώ δεν υπάρχουν στη Γερμανία. Αλλά εδώ για να καλύψουν τους μπαταχτσήδες που τους δίνουν ψήφους κλέβουν εμάς. Αυξάνει η κυβέρνηση τα όρια συνταξιοδότησεις στα 72 χρόνια για να καλύψει τα δικά της φαγοπότια. Δηλαδή πεθάνουμε και σύνταξη δεν θα πάρει κανείς. Δημοσιονομική πειθαρχία και ακριβός δανεισμός αλλά τα προγούλια των υπουργών της ΝΔ έχουν σκάσει από το πολύ φαγοπότι και τη μίζα. Αί στο διάολο και ακόμα παραπέρα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (7)

13-12-2023 16:03Παρατηρητής

1) Οποιαδήποτε καθυστέρηση έντοκα. 2) Να καταργηθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ & να αναλάβει την Ελλάδα η γενική Διεύθυνση AGRI της EU. 3) Ο Ελγα προαιρετικος 4) Τους κοινοτικούς πόρους να τους χειρίζονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ τεχνοκράτες των Βρυξελλών σε άμεση επαφή με τους αγρότες Χωρίς μεσάζοντες. 5) Το υπουργείο να υποβαθμιστεί σε γενική γραμματεία & να ενταχθεί στο αναπτυξης. Ότι περισσεύει από δημ. υπαλ. να απολυθούν. Η αγροτιά έχει ανάγκη από εργατικά χέρια. Δεν θα μείνουν άνεργοι.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

13-12-2023 15:57Νίκος

Για τους διορισμούς αχρήστων κομματόσσκυλων ακόμα και τώρα εκεί δεν υπάρχει ούτε δημοσιονομική πειθαρχία ούτε ακριβώς δανεισμός. Αλλά από αυτούς παίρνετε ψήφους και από γλύφτες Πανάγους. 30 εκατομμύρια ευρώ χρωστάει ο Χατζηνικολάου σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Σκεφτείτε τι χρωστάνε οι ολιγάρχες του ελλαδιστάν. Η Ολλανδία με πληθυσμό 17 εκατ έχει 200 βουλευτές και το ελλαδιστάν με 9 εκατ πληθυσμό έχει 300!! Αλλά όταν είναι να δημιουργούνται τεχνικά θέσεις για να βολευτεί το δικό σας σκυλολόι εκεί λεφτά υπάρχουν. Γ@μώ τη βρωμόρτσα σας γ@μώ τη βρωμοφάρα σας κλέφτες ψεύτες απατεώνες και καθάρματα. Εξαγοράσατε τους μισούς νεοελληναράδες με τα ρουσφέτια και τα βολέματα και μας έχετε ξεσκίσει όλους μας έχετε κατακλέψει. Από 1 Ιανουαρίου 2024 νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και η κυβέρνηση θα ψηφίσει αύξηση στα όρια συνταξιοδότησεις για να καλύψει τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρώνουν οι μισοί νεοελληναράδες ασφαλιστικές εισφορές και θα την πληρώσουμε εμείς οι συνεπείς που πληρώνουμε κανονικά και θα βγούμε στη σύνταξη στα 72. Η κυβέρνηση μελετά την αύξηση στα όρια σύνταξης στα 72 είπε ο πανίβλακας Άδωνις που τον κάνατε υπουργό με την ψήφο σας. Χειρότερη κυβέρνηση από αυτήν δεν υπάρχει.

Απάντηση

13-12-2023 15:44Νίκος

Τι λέτε ρε καρναβάλια δηλαδή θα κόβουν από εμάς για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ακριβό δανεισμό;;; Και επαναλαμβάνεις και εσύ Πανάγο κομματόσκυλο την προπαγάνδα της κυβέρνησης;; Ντροπή σου ξεφτιλισμένε. Γκουγλάρετε τα παρακάτω για να τα δείτε: 40 δις ευρώ χάρισε η κυβέρνηση στις τράπεζες και 13 δις φόρους. Πόσες πετσολίστες έδωσε στους καναλάρχες;; Οι μετακλητοί υπάλληλοι ήταν 1800 το 2019 και σήμερα είναι πάνω από 3000!! Με πρόσχημα την κυβερνοασφάλεια η κυβέρνηση Μητσοτάκη διόρισε χιλιάδες στο δημόσιο και στην πράξη τους χρησιμοποιεί ως τρολ στο διαδίκτυο. Η φοροδιαφυγή βαράει κόκκινο ή διαφθορά βασιλεύει αλλά κατά τα άλλα η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθυστερεί τις πληρωμές μας και κόβει επιδοτήσεις λόγω της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του ακριβού δανεισμού;; Πόσο ξεφτίλες είστε όλοι σας κυβέρνηση και παπαγαλάκια πληρωμένα;;; Ίχνος ντροπής δεν έχετε.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-12-2023 15:01Γιωργος

Να πεις στην σκ@τοκυβερνηση που προσκυνας παναγο να μην ταιζει τα βορθοκαναλα να λενε ψεματα και να κανουν προπαγανδα καθε μερα,για να υπαρχουν λεφτα για τους αγροτες.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

13-12-2023 09:17Έλλην

Ελπίζω η ίδια κατάσταση στης πληρωμες να ισχύει και για τους μισθούς των πολιτικών των δημοσίων υπαλλήλων και όλων σας κύριε παναγο μπορείτε να μας πείτε με ποία λογική βάζουν τον κόσμο να πάρει δανεια η να γίνει νέος αγρότης υπάρχει κάποια προοπτική η Απλά ψάχνετε δούλους

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές