BACK TO
TOP
Θεσμικά

Συλλαλητήριο στη ΔΕΘ 7/9 για αγροτικό ρεύμα - τιμές παραγωγού

Οι ανεπαρκείς τιμές παραγωγού σχεδόν στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων, η έλλειψη σοβαρών υποδομών στην ύπαιθρο και η ατολμία της κυβέρνησης να πάρει ριζικά και άμεσα μέτρα σε μια σειρά προβλημάτων όπως το αγροτικό ρεύμα και το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, φέρνουν αγρότες από τη Νάουσα στη ΔΕΘ Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, με στόχο να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα εγκαίνια της έκθεσης.

agrotes-trakter-thessalonikh-1

228
0

Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη ώρα 5:30 μμ στην πλατεία ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως ακολούθως: 

«Για άλλη μία χρονιά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής,  που σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές και την μειωμένη παραγωγή, οδηγούν σε χρέη, σε εγκατάλειψη καλλιεργήσιμων εκτάσεων καθώς τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από το εισόδημά μας, με αποτέλεσμα το βίαιο και άμεσο ξεκλήρισμα μας.

Η υποτυπώδης ενίσχυση από την κυβέρνηση στο αγροτικό πετρέλαιο που η τιμή του έχει εκτοξευτεί, όπως και η ένταξη του αγροτικού τιμολογίου ρεύματος στο πρόγραμμα  ΓΑΙΑ της ΔΕΗ, δεν αποτελεί ούτε σταγόνα στον ωκεανό του τεράστιου κόστους παραγωγής με τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών στα μέσα και εφόδια.

Η κατάσταση στον ΕΛΓΑ παραμένει τραγική. Οι ζημιές από διάφορα καιρικά φαινόμενα θα αποζημιωθούν - όχι όλες και όχι στο 100% -  ύστερα από πολλούς μήνες.  Ζημιές που προέκυψαν όπως η ακαρπία, δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ούτε από τις ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ).  Ούτε βέβαια προβλέπεται κάποια αποζημίωση για τις άκαιρες βροχοπτώσεις , ή την ασθένεια παραμόρφωσης των καρπών στα ροδάκινα που όπως φαίνεται επεκτείνεται και σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις στα ασφάλιστρα παραγωγής στον ΕΛΓΑ, καθώς και τον σχεδιασμό της να μετατρέψει τον οργανισμό σε καθαρά ανταποδοτικό, που η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής θα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις εισφορές των αγροτών. Η κυβέρνηση δεν θα δίνει ούτε σεντ για τον ΕΛΓΑ  επειδή όπως λέει δεν το επιτρέπει η ΕΕ.

Η νέα ΚΑΠ που σχεδιάστηκε και υλοποιείται με κριτήριο τη συγκέντρωση της  παραγωγής σε λίγα χέρια, οι όποιες ενισχύσεις πρόκειται να δοθούν με μεγάλη καθυστέρηση- άγνωστο πότε- θα φέρουν σε χειρότερη θέση τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Πολλά ακούσαμε για στήριξη του πρωτογενή τομέα για προγράμματα νέων αγροτών, για σχέδια αντιμετώπισης της «κλιματικής κρίσης», διάφορα ευχολόγια και βαρυγδουπες δηλώσεις, δεν ακούσαμε  όμως τίποτε για το ουσιαστικό, που είναι οι τιμές των προϊόντων που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν εισόδημα ώστε συνεχίσουμε την καλλιέργεια νέοι και παλιοί αγρότες, για μέτρα προστασίας της αγροτικής παραγωγής με ευθύνη του κράτους, έργα υποδομής στην ύπαιθρο που θα υποστηρίζουν την παραμονή των οικογενειών στα χωριά.

Συνάδελφε/ Συνάδελφισσα

Μην αναθέτεις τη ζωή σου σε βουλευτές και παράγοντες, μην συμβιβάζεται με ψίχουλα, δεν είμαστε επαίτες!

Δουλεύουμε σκληρά και αυτό που ζητάμε είναι να πληρώνεται ο κόπος και ο ιδρώτας μας. Σκέψου, ότι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα. Τίποτε δεν μας χαρίστηκε!

Δίνουμε το παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη ώρα 5, 30 στην πλατεία ΧΑΝΘ  διεκδικώντας:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζημιές από καιρικά φαινόμενα, ακαρπία, άκαιρες βροχοπτώσεις, παραμόρφωση καρπών, ή πουλήθηκαν σε τιμές κάτω του κόστους.
  • Δημόσιο φορέα ΕΛΓΑ που θα αναγνωρίζει και θα αποζημιώνει στο 100% ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους και της νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολογητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Πλαφόν στα 7 λεπτά / kwh, κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για να ζήσουμε και να ξανακαλιεργήσουμε.
  • Όχι στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.
  • Έργα αρδευτικά που θα μειώνουν το κόστος και θα προστατεύουν την παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο από φαινόμενα λειψυδρίας, ανομβρίας, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. 

Με την οργάνωση στους συλλόγους μας, το δυνάμωμα της ΠΕΜ, τον κοινό  βηματισμό με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Παλεύουμε για την επιβίωση μας. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας 

Σάββατο 7 Σεπτέμβρη ώρα αναχώρησης 3μμ από την πύλη του πάρκου».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές