Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Napa Valley ενάντια στην Napa Valley, διελκυστίνδα οινοποιών με κομητεία και κατοίκους

Μια αυξανόμενη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των αμπελουργών της Νάπα, της ξακουστής κοιλάδας για την παραγωγή premium κρασιών στις ΗΠΑ, ότι η κομητεία δεν υποστηρίζει το μεγαλύτερο οικονομικό της πόλο έλξης, ειδικά όταν πρόκειται για μικρά οινοποιεία, θέτοντας περίπλοκους κανόνες εγκρίσεων για τα επενδυτικά τους σχέδια.

Η διάσημη κοιλάδα της Νάπα φημίζεται για τα κρασιά υψηλής ποιότητας και τα μεγάλα κτήματά της. Τέσσερα εκατομμύρια τουρίστες την επισκέπτονται ετησίως. Ενώ πολλοί επισκέπτονται τις αστραφτερές αίθουσες γευσιγνωσίας και τα κελάρια των φημισμένων εμπορικών οινοποιείων. Πολλά μικρά οικογενειακά οινοποιεία εξακολουθούν να αποτελούν τον ιστό της κοιλάδας. Το 2015, το 68% των οινοποιείων της Νάπα παρήγαγαν λιγότερα από 20.000 κιβώτια ετησίως.

Αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι η κομητεία δεν υποστηρίζει το μεγαλύτερο οικονομικό της πόλο έλξης, ειδικά όταν πρόκειται για μικρά οινοποιεία. Το 1968, οι αμπελουργοί και οι τοπικοί αξιωματούχοι συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν το Napa Agriculture Preserve. Η ιδέα ήταν ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί η γη από την υπερβολική ανάπτυξη ήταν να χωροθετηθεί σε ζώνες για τη γεωργία.

Όμως ένας αυξανόμενος αριθμός κατοίκων της Νάπα δεν βλέπει την καλλιέργεια αμπέλου ως τον καλύτερο τρόπο για την προστασία της γης και των οινοποιείων. Ορισμένοι κάτοικοι της Νάπα παραπονιούνται ότι τα οινοποιεία έχουν γίνει περισσότερο σαν τουριστικά αξιοθέατα και χώροι εκδηλώσεων παρά σαν μικρές φάρμες. Η κομητεία έχει ήδη μερικούς από τους πιο περίπλοκους κανόνες της χώρας για την απόκτηση έγκρισης και οι τοπικές ομάδες μάχονται όλο και περισσότερο κατά των εγκρίσεων αυτών.

Πολλοί έχουν καταθέσει αγωγές σχετικά με τις άδειες χρήσης και τα δικαιώματα για νερό. Δεν είναι και λίγοι όμως οι ιδιοκτήτες μικρών οινοποιείων που γκρινιάζουν και κάνουν παράπονα εις βάρος της κυβέρνησης της κομητείας, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων για νέες κατασκευές και αναβαθμίσεις για την επεξεργασία λυμάτων, ενώ σε εξέλιξη είναι μια ομοσπονδιακή έρευνα για πιθανή διαφθορά στη διαδικασία αδειοδότησης. Ορισμένοι ανησυχούν ότι αυτό θα κάνει την Κοιλάδα λιγότερο ελκυστική για τα μικρά οινοποιεία.

«Η προσέγγιση της κομητείας θα διαστρωματώσει περαιτέρω την αγορά υπέρ των μεγαλύτερων οντοτήτων και θα σπρώξει τα μικρότερα οινοποιεία εκτός επιχείρησης»  λέει η ιδιοκτήτρια του αμπελώνα Hoopes, Lindsay Hoopes, η οποία έχει γίνει «η φωνή» για όλους όσους αισθάνονται αδικημένοι μέσα στην κοιλάδα. Μάλιστα, η ίδια βρίσκεται αντιμέτωπη με δικαστικές κλήσεις από το 2022 επειδή φέρεται να πραγματοποιούσε γευσιγνωσίες χωρίς την κατάλληλη άδεια, κάτι το οποίο ή ίδια αντέκρουσε καταθέτοντας επίσης αγωγή, υποστηρίζοντας ότι οι υπάλληλοι καταχράστηκαν την εκτελεστική τους εξουσία.

Αντίστοιχα, ο Hayes Drumwright, ιδρυτής των οινοποιείων Vida Valiente και Memento Mori, βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια σε μια πενταετή διαμάχη με την κομητεία σχετικά με την κατασκευή  ενός οινοποιείου για το Vida Valiente στην αγροτική περιοχή St. Helena. Ο Drumwright λέει ότι έχει εκπληρώσει όλα τα απαιτούμενα κριτήρια, έχει τηρήσει όλους τους κανόνες και έχει περάσει κάθε απαραίτητη περιβαλλοντική έρευνα, κυκλοφοριακή μελέτη και πολλά άλλα, έχοντας ξοδέψει 1 εκατ. δολάρια και πέντε χρόνια σε απίστευτη γραφειοκρατία.  Έχει λάβει ακόμη και το «πράσινο φως» από έναν υπάλληλο δημοσίων έργων και έναν πυροσβέστη. Όμως, δύο αξιωματούχοι αντιτάχθηκαν στο οινοποιείο λόγω της θέσης του κατά μήκος ενός αγροτικού δρόμου σε μια περιοχή που είναι επιρρεπής σε πυρκαγιές. Σημειωτέων ο  δρόμος Crystal Springs Road, δεν απέχει πολύ από το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά του 2020 Glass Fire.

Την ίδια ώρα υπάρχει μια παλίρροια θυμού στις τάξεις του ιστού της Νάπα. «Ορισμένα άτομα εκφράζουν την απογοήτευσή τους γι’ αυτό που θεωρούν υπερβολικό αριθμό οινοποιείων και έλλειψη κανονισμών, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ήδη πάρα πολλοί κανονισμοί», λέει ο Brian Bordona, διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας, Κτιριακών και Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών της κομητείας Napa.

Το 1990, η κυβέρνηση της κομητείας της Νάπα θέσπισε το διάταγμα για τον ορισμό των οινοποιείων (WDO ) για να περιγράψει νομικά τις παραμέτρους για τις δραστηριότητες των οινοποιείων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, των πωλήσεων και του μάρκετινγκ. Τα νέα οινοποιεία έπρεπε να λάβουν άδεια χρήσης πριν ανοίξουν. Τα υπάρχοντα οινοποιεία είχαν το δικαίωμα να διατηρηθούν, αλλά έπρεπε να λάβουν άδεια αν επεκτείνονταν. Τα μικρά οινοποιεία, τα οποία ορίζονται ως εκείνα που παράγουν λιγότερα από 8.500 κιβώτια ετησίως, απαλλάσσονταν από την απόκτηση επίσημης άδειας χρήσης, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούσαν τους κανόνες ενός πιστοποιητικού εξαίρεσης.

Αναμφίβολα, οι αμπελουργοί προσαρμόζονται σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, το οποίο σημαίνει υψηλότερο κίνδυνο πυρκαγιών. Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2020, οι οποίες έπληξαν τις κομητείες Napa, Sonoma, Solano, Lake και Yolo, προκάλεσαν αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με την ανάπτυξη, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Στο παρελθόν, τα οινοποιεία και οι αμπελώνες που τα συνοδεύουν θεωρούνταν πλεονεκτικά μπροστά στις πυρκαγιές, καθώς τα αμπέλια τείνουν να επιβραδύνουν την προέλαση των φλογών. Ωστόσο, οι αρχές έχουν καταστήσει την ανάπτυξη πολύ δύσκολη τα τελευταία χρόνια.

Θα βελτιωθούν τα πράγματα για τα οινοποιεία;

Ο Carlton McCoy, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lawrence Wine Estates, στην οποία ανήκουν έξι οινοποιεία της Νάπα, δεν έχει τρέχουσες διαφορές με την κομητεία. Καταλαβαίνει όμως τα επιχειρήματα των συναδέλφων του και άλλων κατοίκων και αντιλαμβάνεται μια αποστασιοποίηση και έλλειψη αμοιβαίας κατανόησης. «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα για την επίλυση των ζητημάτων και όχι να παίζουμε το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών», αναφέρει ο McCoy. Αναρωτιέται επίσης γιατί υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων ακόμη και αφού ένα οινοποιείο έχει συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της κομητείας. «Όταν κατασκευάζεται ένα οινοποιείο, η έγκριση πηγαίνει στην κοινή γνώμη. Γιατί υπάρχει κάτι τέτοιο; Δεν μπορείτε να διοικήσετε μια αμπελουργική περιοχή με αυτόν τον τρόπο.

Αρκετοί οινοποιοί δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι υπάρχει μια λογική ότι τα οινοποιεία δεν θεωρούνται γεωργικές επιχειρήσεις και, ως εκ τούτου, υπόκεινται σε διαφορετικά πρότυπα από άλλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αμπελώνων. «Υπάρχει ένα αυξανόμενο ρεύμα ανθρώπων που πιστεύουν ότι η διατήρηση της γεωργίας είναι αντίθετη με τις δραστηριότητες των οινοποιείων»,  αναφέρει Hoopes.

Αυτό πάντως που ενοχλεί τον Hayes Drumwright των οίνοποίων, Vida Valiente και Memento Mori , είναι το όραμά του για τη Νάπα δεν έχει σημασία για τους τοπικούς αξιωματούχους. «Έχω ένα εμπορικό σήμα εδώ από το 2010 και με ενδιαφέρει επίσης ποιος έρχεται στην κοιλάδα. Το να επισκέπτονται μικρά οινοποιεία και να βλέπουν ότι η Νάπα δεν έχει γίνει «βιομηχανική» είναι σημαντικό», σημειώνει θέτει τον προβληματισμός  ότι «αν πρόκειται να μπούμε σε μια λογική ότι δεν έχει σημασία ποιος φτιάχνει αυτές τις ετικέτες, άραγε μπορεί να κρατήσει η μαγεία της Νάπα για τις επόμενες γενιές;».

Πηγή: winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην έγκριση της κοινής επένδυσης ΤΕΜΕΣ με την Premia Properties στο Costa Navarino προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά την συνεδρίαση της την 1η Μαΐου.

REPORTS

Ο πληθωρισμός, μια διάχυτη οικονομική δύναμη, ασκεί την επιρροή του σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του κόσμου του κρασιού.

REPORTS

Ένα ξαφνικό κρύο έχει προκαλέσει «ακραίες ζημιές» σε πολλές γερμανικές αμπελοοινικές περιοχές, με ορισμένους παραγωγούς να αναμένουν να χάσουν σχεδόν το σύνολο της σοδειάς...

REPORTS

Με τις διαδικτυακές πωλήσεις αλκοόλ στην Κίνα να συνεχίζουν να αυξάνονται, άραγε θα μπορούσε η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου να προσφέρει ένα λαμπρό μέλλον...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...