Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Διαφορετικές εκφράσεις υψηλής απόλαυσης από την πολυδύναμη Μαλαγουζιά

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές στο αρωµατικό προφίλ και την οξύτητα του κρασιού.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία η Μαλαγουζιά κατάφερε µέσα σε λίγα χρόνια  να γίνει η πιο αναγνωρίσιµη  ποικιλία στους Έλληνες καταναλωτές ξεκινώντας ουσιαστικά από το µηδέν.Ήταν το 1977 όταν ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου πρωτοδοκίµασε το σταφύλι και εντυπωσιάστηκε από το ποιοτικό δυναµικό του. Το γεγονός αυτό ήταν αρκετό ώστε το 1980 να εµφιαλωθεί από το Porto Carras το πρώτο ξηρό κρασί από  Μαλαγουζιά.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 39 του Winetrails

Η δοκιµή που άφησε άφωνη τη Σταυρούλα Κουράκου, το ενδιαφέρον του Ινστιτούτου Οίνου και Αµπέλου που παρέδωσε κλήµατα στον Θανάση Παρπαρούση και από εκεί στη Ρωξάνη Μάτσα είναι ακόµα κάποια κοµµάτια του παζλ για το πώς τα ιερά τέρατα του ελληνικού κρασιού κατάφεραν να απογειώσουν την ποικιλία. (πληροφορίες www.oinognosia.wine/varieties/malagouzia/)

Ετικέτες Μαλαγουζιάς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας στο αφιέρωμα του WineTrails που ακολουθεί, οι οποίες αποτυπώνουν το «χαρακτήρα» κάθε περιοχής και κάθε οινοποιού στο τελικό προϊόν.

Navitas Winery • Terre De Zeus Μαλαγουζιά 2023

Όταν αυτό το κρασί χύνεται στο ποτήρι, ο αέρας γεµίζει µε µια συµφωνία δελεαστικών αρωµάτων. Αρωµατικές νότες από άνθη εσπεριδοειδών, γιασεµί και ώριµων πυρηνόκαρπων φρούτων χορεύουν αρµονικά, προσκαλώντας την προσµονή των αισθητηριακών απολαύσεων που έρχονται. Υπάρχει µια σαγηνευτική φρεσκάδα στο µπουκέτο, που θυµίζει έναν ανοιξιάτικο κήπο σε πλήρη άνθηση και δελεάζει τις αισθήσεις ενώ θέτει το σκηνικό για τη γευστική εµπειρία που ακολουθεί.

Κτήµα Μπαραφάκα • Μαλαγουζιά 69 Βήµατα 2023

Εξήντα εννέα σκαλοπάτια χρειάζονται για να διασχίσεις τον αµπελώνα της Μαλαγουζιάς του Κτήµατος Μπαραφάκα, για να µπορέσεις να δεις µια µαγευτική θέα. Όσον αφορά το κρασί, εδώ έχουµε ένα λαµπερό κιτρινοπράσινο χρώµα, µε µία κοµψή αρωµατική παλέτα µε νότες από λευκά άνθη, περγαµόντο, ροδάκινο και βασιλικό. Στο στόµα η αρµονική αρωµατική σύσταση µε δυναµική και παρούσα οξύτητα, µε νότες πράσινης φλούδας λεµονιού και άνθη πορτοκαλιάς στην αρωµατική του επίγευση.

Lafazanis Winery • Geometria Malagouzia 2023

Το κρασί του Lafazanis Winery, που ακούει στο όνοµα Geometria Malagouzia 2023, είναι µια γνήσια αντανάκλαση του τόπου καταγωγής του, προσφέροντας µια αληθινή γεύση ελληνικού terroir µε κάθε γουλιά. Στη µύτη, µαγεύει τις αισθήσεις µε το δελεαστικό µπουκέτο του, αρώµατα ώριµων πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως ροδάκινο και βερίκοκο, αναµειγνύονται µε λουλουδένιες νότες γιασεµιού και άνθη πορτοκαλιάς. Οι λεπτές νότες από ξύσµα εσπεριδοειδών και ορυκτότητα προσθέτουν βάθος και πολυπλοκότητα, δηµιουργώντας µια εκρηκριτκή συµφωνία αρωµάτων. Στο στόµα, το Geometria Malagouzia 2023 αποκαλύπτει έναν αρµονικό συνδυασµό γεύσεων και υφών. Η τραγανή οξύτητα παρέχει µια αναζωογονητική ραχοκοκαλιά, ενώ στρώµατα από ζουµερές γεύσεις φρούτων ξεδιπλώνονται µε ακρίβεια και φινέτσα. Υπάρχει µια απολαυστική ισορροπία µεταξύ της γλυκύτητας και της οξύτητας των φρούτων, δηµιουργώντας ένα κρασί που είναι ταυτόχρονα ζωντανό και καλά στρογγυλεµένο. Η υφή του κρασιού είναι µεταξένια και πολυτελής, επικαλύπτοντας τον ουρανίσκο µε µια βελούδινη απαλότητα που ενισχύει τη συνολική γευστική εµπειρία.

Georgiadis Canteen • Τζούλια Γεωργιάδη Μαλαγουζιά-Ασύρτικο 2023

Το πάντρεµα Μαλαγουζιάς και Ασύρτικου στο χαρµάνι του δηµιουργεί ένα δυναµικό και πολύπλευρο κρασί. Η Μαλαγουζιά, γνωστή για την αρωµατική της πολυπλοκότητα και τις πλούσιες γεύσεις φρούτων, φέρνει στο µείγµα νότες από ώριµο ροδάκινο, βερίκοκο και εσπεριδοειδή. Το Ασύρτικο, από την άλλη πλευρά, συνεισφέρει στη χαρακτηριστική του τραγανή οξύτητα, ορυκτότητα και ζωηρό χαρακτήρα εσπεριδοειδών. Μαζί, αυτές οι ποικιλίες σχηµατίζουν µια συνεργατική ένωση που αναδεικνύει τα καλύτερα χαρακτηριστικά και των δύο ποικιλιών. Με το άνοιγµα, το Τζούλια Γεωργιάδη Μαλαγουζιά-Ασύρτικο 2023 αποκαλύπτει ένα δελεαστικό µπουκέτο που αιχµαλωτίζει τις αισθήσεις. Στη µύτη, αρώµατα λευκών λουλουδιών, τροπικών φρούτων και ξύσµα εσπεριδοειδών συµπλέκονται µε διακριτικές νότες θαλασσινής αύρας και ορυκτότητας, δηµιουργώντας µια συµφωνία αρωµάτων που καλεί την εξερεύνηση και την ανακάλυψη. Στο στόµα, αυτό το κρασί προσφέρει µια αισθητηριακή εµπειρία που είναι ταυτόχρονα ζωντανή και πολυτελής. Η τραγανή οξύτητα προσφέρει µια αναζωογόνηση, ενώ στρώµατα από ζουµερά πυρηνόκαρπα, ζωηρά εσπεριδοειδή και αλατούχα ορυκτότητα ξεδιπλώνονται µε ακρίβεια και φινέτσα.

Κτήµα Ολύµπια Γη • Malagousia 2023

Λευκός ξηρός οίνος της ποικιλίας Μαλαγουζιά, µε έντονα αρώµατα λευκών λουλουδιών, όπως γιασεµί. Στο στόµα παρατηρείται γεµάτο σώµα µε µακρά επίγευση, δροσερή οξύτητα που συνοδεύεται από φρουτώδη αρώµατα βερίκοκου, λευκόσαρκων φρούτων και εσπεριδοειδών.

Κτήµα Κώστα Λαζαρίδη • Malagousia 2023

Η Μαλαγουζιά Domaine Costa Lazaridi 2023 αποτελεί τη must καλοκαιρινή επιλογή, καθώς πρόκειται για ένα δροσερό και φρέσκο κρασί µε απαλό λεµονί χρώµα και έντονα αρώµατα λεµονιού, ροδάκινου, γκρέιπφρουτ, µοσχολέµονου, άγουρου ανανά, λευκών λουλουδιών, ζύµης και δυόσµου. Στο στόµα έχει µέτριο σώµα, υψηλή οξύτητα και διακριτική λιπαρή αίσθηση. Τέλος, στην επίγευση ζουµερά λευκόσαρκα φρούτα µπλέκονται µε εσπεριδοειδή, νότες λεµονανθών, λευκού τριαντάφυλλου και brioche.

Οίνοι Αδάµ • Malagouzia 2023

Η Μαλαγουζιά 2023 της Οίνοι Αδάµ είναι µια Μαλαγουζιά από τα Βόρεια, όπως τους αρέσει να λένε. Αυτό σηµαίνει πως είναι µια Μαλαγουζιά που έχει περάσει ψυχρούς χειµώνες και σχετικά δροσερά καλοκαίρια, µε τονισµένη οξύτητα και βοτανικό χαρακτήρα χωρίς όµως να χάνει τη βερικοκένια, τροπική υπόστασή της.

Κτήµα Κυρ-Γιάννη • Μαλαγουζιά Single Vineyard Μπάρα 2022

Το Kτήµα Κυρ-Γιάννη προσθέτει στη single vineyard συλλογή του τη «βασίλισσα» του ελληνικού αµπελώνα, Μαλαγουζιά. Ένα κρασί ικανό να µαγέψει τις αισθήσεις µε τα σαγηνευτικά αρώµατά του. Νότες ώριµων πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως το ροδάκινο και το βερίκοκο, συµπλέκονται µε λεπτούς λουλουδένιους τόνους, παραπέµποντας σε εικόνες ενός ηλιόλουστου µεσογειακού περιβολιού σε πλήρη άνθιση. Στο στόµα το κρασί ξεδιπλώνεται µε φινέτσα και ισορροπία.

Η τραγανή οξύτητα παρέχει µια αναζωογονητική ραχοκοκαλιά, ενώ οι πλούσιες γεύσεις φρούτων χορεύουν στους γευστικούς κάλυκες µε ακρίβεια και διαύγεια. Τέλος, στην επίγευση αναδύονται νύξεις ορυκτότητας, προσδίδοντας βάθος και πολυπλοκότητα στη συνολική εµπειρία.

Εδανός Οινοποιητική • Μαλαγουζιά 2023

Αυτό το κρασί αποτελεί απόδειξη της δέσµευσης του Οινοποιείου να διατηρήσει την παράδοση, ενώ αγκαλιάζει την καινοτοµία, µε αποτέλεσµα ένα κρασί που αντικατοπτρίζει την ουσία της προέλευσής του µε κάθε γουλιά. H Μαλαγουζιά του 2023 από την Εδανός Οινοποιητική αναδεικνύει τον φρέσκο χαρακτήρα της ποικιλίας µε αρώµατα ώριµων πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως ροδάκινο και βερίκοκο, τα οποία αναµειγνύονται µε νότες από ξύσµα εσπεριδοειδών και λεπτές λουλουδένιες νότες. Η αρωµατική πολυπλοκότητα προσκαλεί την εξερεύνηση, υποσχόµενη µια αισθητηριακή εµπειρία που είναι τόσο ευχάριστη, όσο και σαγηνευτική. Έπειτα, στο στόµα το κρασί προσφέρει έναν αρµονικό συνδυασµό γεύσεων και υφών. Η τραγανή οξύτητα παρέχει µια αναζωογονητική αντίστιξη στις πλούσιες γεύσεις των φρούτων, ενώ οι λεπτές νότες ορυκτότητας προσθέτουν βάθος και πολυπλοκότητα. Υπάρχει µια ευχάριστη ισορροπία µεταξύ της γλυκύτητας και της οξύτητας των φρούτων, δηµιουργώντας ένα κρασί που είναι ταυτόχρονα ζωντανό και καλά στρογγυλεµένο, µε ένα παρατεταµένο φινίρισµα που αφήνει µία ιδιαίτερη εντύπωση.

Κτήµα Μέγα Σπήλαιο • Μαλαγουζιά 2023

Το Κτήµα Μέγα Σπήλαιο Μαλαγουζιά 2023 υποδέχεται τις αισθήσεις µε ένα δελεαστικό µπουκέτο αρωµάτων. Νότες ώριµου ροδάκινου, βερίκοκου και τροπικών φρούτων αναµειγνύονται µε νότες από άνθη εσπεριδοειδών και αρωµατικά βότανα, δηµιουργώντας µια συµφωνία αρωµάτων που αιχµαλωτίζει τη φαντασία. Η αρωµατική ένταση προσφέρει µια µατιά στην πολυεπίπεδη πολυπλοκότητα και υπόσχεται ένα όµορφο γευστικό ταξίδι. Στον ουρανίσκο, αυτή η Μαλαγουζιά ξεδιπλώνεται µε κοµψότητα και φινέτσα. Η τραγανή οξύτητα παρέχει µια αναζωογονητική ραχοκοκαλιά, εξισορροπώντας τις λαχταριστές γεύσεις φρούτων του κρασιού και εξασφαλίζοντας µια αρµονική αλληλεπίδραση γλυκών και πικάντικων νοτών. Υπάρχει πλούτος υφής στο κρασί, χάρη στις προσεκτικές τεχνικές οινοποίησης που διατηρούν τον φυσικό χαρακτήρα του σταφυλιού ενώ ενισχύουν τη δοµή και το βάθος του.

Wine Therapy • Malagousia Barrique 2023

To Wine Therapy Malagousia Barrique 2023 αποτελεί ένα κρασί φτιαγµένο µε ακρίβεια και φροντίδα, αξιοποιώντας την τολµηρή και σαγηνευτική έκφραση της ποικιλίας Μαλαγουζιά, ενισχυµένη από τη µοναδική επίδραση της ωρίµανσης σε δρυ. Το βαρέλι προσθέτει ένα στρώµα πολυπλοκότητας και βάθους. Με το άνοιγµα, δελεάζει τις αισθήσεις µε τα σαγηνευτικά αρώµατά του. Στρώµατα ώριµων πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως ροδάκινο και βερίκοκο, αναµειγνύονται µε νότες από ξύσµα εσπεριδοειδών, καβουρδισµένα αµύγδαλα και µια νότες µελιού. Στο στόµα αποκαλύπτει µια πλούσια και ανάγλυφη αίσθηση, χάρη στο δρύινο βαρέλι. Το κρασί είναι καλά ισορροπηµένο, µε µια αρµονική αλληλεπίδραση µεταξύ της γλυκύτητας των φρούτων, των γεύσεων που προέρχονται από τη βελανιδιά και της έντονης οξύτητας. Υπάρχει ένα βάθος και πολυπλοκότητα που παραµένει πολύ µετά την τελευταία γουλιά, αφήνοντας µια µόνιµη εντύπωση εκλεπτυσµένης φινέτσας.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο δείκτης Liv-ex 100, βασικό βαρόμετρο της απόδοσης της αγοράς εκλεκτού οίνου, παρουσίασε μέτρια πτώση 1% το πρώτο τρίμηνο του 2024, έναντι καθόδου 4,2%...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Στο Asti, μια ήσυχη ιταλική ορεινή πόλη, βρίσκεται το Azienda Agricola Montefiorito, ένα μοναστήρι που έγινε ιδιωτικό κτήμα με το παλαιότερο κτήριο του που...