BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Το τρίτο κρούσμα γρίπης των πτηνών στη Βουλγαρία σε φάρμα με 4.200 πάπιες

Γύρω από την πληγείσα εκτροφή πτηνών έχει καθοριστεί ζώνη προστασίας 3 χιλιομέτρων, στην οποία περιλαμβάνονται χωριά και πόλεις στη Φιλιππούπολη.

imaduuuckges

12
0

Επιβεβαιωθεί στην περιοχή της Φιλιππούπολης το τρίτο κρούσμα τη γρίπη των πτηνών σε πτηνοτροφική μονάδα με 4200 πάπιες στον Δήμο Ρακόβσκι της Βουλγαρίας, όπως ανέφερε η περιφερειακή διοίκηση σε δελτίο τύπου την Παρασκευή.

Σχετικά με την εξάλειψη της νόσου έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό των εστιών, όπως συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της περιφερειακής επιζωοτικής επιτροπής, που συγκλήθηκε, έπειτα από ανακοίνωση της Βουλγαρικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (BFSA).

Ο Δρ Chavdar Chavdarov, διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφάλειας Τροφίμων στη Φιλιππούπολη, προειδοποίησε ότι υπάρχει πιθανότητα νέων κρουσμάτων και προέτρεψε την αυστηρή τήρηση των συστάσεων της BFSA για την ελαχιστοποίηση των απωλειών του πτηνοτροφικού κεφαλαίου και των πτηνοτρόφων. Ο Chavdarov περιέγραψε επίσης τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζονται. Γύρω από τα πληγέντα αγροκτήματα έχουν δημιουργηθεί ζώνες προστασίας 3 χιλιομέτρων. Για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου, αξιωματούχοι της BFSA στη Φιλιππούπολη πραγματοποιούν την εκρίζωση των πτηνών στις πληγείσες τοποθεσίες.

Η Ζώνη προστασίας 3 χιλιομέτρων, στην οποία περιλαμβάνονται τα χωριά Τσαλάκοβι, ενώ ακολουθεί και ζώνη παρακολούθησης 10 χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνει την πόλη Ρακόβσκι. Η τήρηση των μέτρων είναι υψίστης σημασίας, διότι στην περιοχή η πτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη, με 22 πτηνοτροφικές μονάδες να υπάρχουν σε ακτίνα 3 χλμ από την τελευταία εστία και σε ακτίνα 10χλμ υπάρχουν άλλες 18 πτηνοτροφικές μονάδες. Επίσης, πραγματοποιείται επιζωοτιολογική έρευνα και παρακολουθούνται οι μετακινήσεις πουλερικών και άλλων πτηνών, τα προϊόντα τους και τα ζωικά υποπροϊόντα, οι ζωοτροφές πουλερικών, καθώς και τα μέσα μεταφοράς που συνδέονται με την τεχνολογική διαδικασία στην εγκατάσταση.

Από την αρχή του έτους, υπάρχουν ήδη τρία ενεργά κρούσματα της νόσου, όλα στην περιοχή της Φιλιππούπολης, με το πρώτο κρούσμα - στο Ασένοβγκραντ, να ήταν το μεγαλύτερο, καθώς υπήρχαν 80.000 πτηνά ωοπαραγωγής. Μετά το κρούσμα στο αγρόκτημα στο Ασένοβγκραντ, όπου ανακαλύφθηκε η μόλυνση στις αρχές του μήνα, είναι ήδη ευρέως διαδεδομένο ότι οι πτηνοτροφικές μονάδες διατρέχουν κίνδυνο μολύνσεως γρίπης των πτηνών και για αυτό είναι ενισχυμένες οι επιθεωρήσεις σε πτηνοτροφικές μονάδες, δεδομένης της περιόδου υψηλού κινδύνου για τη γρίπη των πτηνών. Οι δραστηριότητες ελέγχου καλύπτουν τις περιοχές υψηλού κινδύνου της χώρας όπου η νόσος έχει εντοπιστεί σε προηγούμενες περιόδους. Στους ελέγχους λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και το είδος της παραγωγής.

Το κρέας πουλερικών και τα προϊόντα που παράγονται σε εγκατάσταση όπου έχει εντοπιστεί εστία γρίπης των πτηνών δεν αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, υπενθυμίζει η BFSA.

Πληροφορίες από bnr.bg και bta.bg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος