BACK TO
TOP

Θεσμικά

edd21813-5131694

Τη δραστική μείωση του ορίου των 150 κιλών ανά στρέμμα για την παροχή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, εξαιτίας των ιδιαίτερα δυσμενών συνθηκών που επικρατούν φέτος και έχουν πλήξει σε σημαντικό βαθμό την παραγωγή, ζητά από την κυβέρνηση με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

2024-8-23_ακροατηριο_1

Πραγματοποιήθηκε στις 23/8/2024, στην Σίνδο Θεσσαλονίκης, σύσκεψη φορέων της αλυσίδας αξίας των αγροτικών προϊόντων ζωικής προέλευσης, με πρόσκληση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας-ΣΕΚ.

damaskina-new

Παραμορφωμένα δαμάσκηνα έφερε για πρώτη φορά «στο φως» η εβδομαδιαία καταγραφή που έγινε στις 27/8, με τις εκτάσεις όπου εντοπίζεται το φαινόμενο για το συγκεκριμένο φρούτο, να ανέρχονται συνολικά σε οκτώ στρέμματα σε Ημαθία και Πέλλα.

rodakino-2

Στην ανάγκη να ρυθμιστεί η έγκαιρη ανακοίνωση της τιμολογιακής πολιτικής των βιομηχανιών για την αγορά της παραγωγής συμπύρηνων ροδάκινων, στέκεται σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης.

202310030616494859

Σε μόλις 101,5 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί τελικά η κοινοτική στήριξη της Ελλάδας για τις πρωτοφανείς καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με την τελική πρόταση της Κομισιόν, το ποσό που κατανέμεται στην Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. είναι ελάχιστο για τα επίπεδα των καταστροφών και σημαντικά μικρότερο από τα αντίστοιχα που εξασφάλισαν με βάση και τις ζημιές, χώρες όπως η Σλοβενία και η Ιταλία.

ergoshmo-plafon-ergates-ghs_2

Ευρείας κλίμακας αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται μέχρι σήμερα το εργόσημο, πρόκειται να προχωρήσει μέσα στο Σεπτέμβριο το υπουργείο Εργασίας. Αφορμή γι’ αυτές τις αλλαγές έδωσε πόρισμα στο οποίο καταγράφονται 49.000 περιπτώσεις με αυθαιρεσίες σε ότι αφορά στο εργόσημο.

sheep_pen

Αποφάσεις για συγκρότηση Επιτροπής όπως ορίζει ο κοινοτικός κανονισμός έλαβαν εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού τομέα, προκειμένου να μην αφήσουν περαιτέρω στην τύχη τους μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση κρίσεων από ασθένειες, όπως τελευταία αυτή της πανώλης και της ευλογιάς αιγοπροβάτων.

stis-200k-oi-aithseis-osde

Δεν βγαίνει με τίποτα το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, καθώς, σε πέντε μήνες από την πρώτη ανάρτηση της αίτησης 2024 στο gov.gr και σχεδόν δύο μήνες μετά την «ανατροπή» στα μηχανογραφικά συστήματα διαχείρισης των φετινών δηλώσεων, μόνο το 35% των αιτήσεων, δείχνει να έχει ολοκληρωθεί.

240211103548_elaionas-1024x630-1

Την ένταξη των ελαιώνων στην ενίσχυση έως 18,3 ευρώ το στρέμμα για τη μηχανική ζιζανιοκτονία, την πρόβλεψη πριμ 10 ευρώ για τη λίπανση ακριβείας σε όλες τις καλλιέργειες και την προσθήκη νέων καλλιεργειών σε ορισμένες κατηγορίες δράσεων, προβλέπει μεταξύ άλλων τροποποιητική απόφαση για τις φετινές αιτήσεις eco-schemes.

energeia_APE

Ανεξέλεγκτη αδειοδότηση και εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ, υπερβαίνοντας τα όρια που θέτει σχετική ΚΥΑ σε γη υψηλής παραγωγικότητας, καταγράφεται σε περιοχές της Θεσσαλίας, λειτουργώντας όπως τονίζουν φορείς σε βάρος του πρωτογενούς τομέα, των καλλιεργειών και του φυσικού περιβάλλοντος.

sheep-g87e525e5e_1280

Από τα λόγια στις πράξεις πέρασε πλέον η ΕΘΕΑΣ με το ζήτημα της πανώλης αιγοπροβάτων, καταθέτοντας μήνυση κατά παντός υπαίτιου, προσώπου και φορέα για τη διερεύνηση ευθυνών που αφορούν την προέλευση και εξάπλωση της πανώλης αιγοπροβάτων στη χώρα μας. «Το γεγονός της προσβολής του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων της χώρας μας από την ασθένεια της πανώλης δεν μπορεί να αποδοθεί σε τυχαίο γεγονός», όπως εξηγεί στη μυνητήρια αναφορά της η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

980-forologikaa

H Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε το Φεβρουάριο, έδωσε παράταση καταχώρησης των συµβάσεων συµβολαιακής γεωργίας στην πλατφόρµα MyBusinessSupport έως 31.03.24. Μία παράταση η οποία γλύτωσε από τα χειρότερα τους αγρότες, επαγγελµατίες και µη για το έτος 2023. Όχι όλους, αλλά σίγουρα τους περισσότερους.

0f7ad6ac6ea57309adc3977f90986f23_XL

Η Κοµισιόν είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα κατά το σχεδιασµό του Στρατηγικού Σχεδίου 2023-2027 µε επίσηµο έγγραφό της, ότι είναι δύσκολο να συνεχίσει να δικαιολογεί το γεγονός πληρώνει το τσεκ µε βάση παλαιές µεµονωµένες ιστορικές αναφορές του 2003, δηλαδή τα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης.

17_4_3

Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους κατόχους αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων σε όλη την επικράτεια της χώρας, προκειμένου να μπορέσουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν των αριθμό τους, προβλέπει η παρέμβαση της ΚΑΠ, σε μια προσπάθεια διατήρησης και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας της ζωικής παραγωγής, με το ύψος της ενίσχυσης, που χορηγείται ετησίως, να κυμαίνεται από 371 έως 629 ευρώ ανά μονάδα ζωικού κεφαλαίου.

agrotika-kondilia-EE

Προς το παρόν το όνοµα του Επιτρόπου Γεωργίας που θα αντικαταστήσει τον Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι παραµένει άγνωστο, ωστόσο αυτά τα οποία διακυβεύονται το επόµενο διάστηµα γύρω από τον προϋπολογισµό και τις κατευθύνσεις της επόµενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, φαίνεται να είναι πολλά.

telos-kat-ekseresh-apozhmeiwseis-me-neo-elga

Το 85% των ασφαλιζόµενων εκταρίων έχουν υπολογίσει οι αρµόδιες αρχές πως θα µπει σε κάποιου είδους προαιρετική ασφάλιση για ακαρπία, περονόσπορο και άλλες µυκητολογικές προσβολές µε βάση το σχεδιασµό του νέου θεσµικού πλαισίου στον ΕΛΓΑ, που στόχο έχει, όπως λένε οι αρµόδιες αρχές, να εξυγιάνει όλο το καθεστώς των αποζηµιώσεων.

suntaksh-dixws-diadoxh-gia-empeirous-agrotes

Την εικόνα ενός αγροτικού τοµέα που αντιµετωπίζει προβλήµατα αντανακλά το γεγονός ότι οι νεότερες γενιές στα διάφορα µήκη και πλάτη του κόσµου…τα παρατάνε. Αυτή η «δηµογραφική βόµβα» υπονοµεύει τη συνέχεια και τον δυναµισµό που χρειάζεται ο τοµέας και αποδυναµώνει βασικές αγροτικές περιοχές. Οι νέοι αναζητούν όλο και περισσότερο δουλειά στις πόλεις, παραγκωνίζοντας τη γεωργία. Χωρίς µια νέα γενιά να αναλάβει τη δουλειά, η παγκόσµια προσφορά τροφίµων αρχίζει να φαίνεται πολύ αβέβαιη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία