BACK TO
TOP

Agrenda

Web-Stie-Cereals-photo-4-1024x768

«Τα οικολογικά σχήµατα που προτιµούνται είναι τελικά αυτά στα οποία οι σύµβουλοι ή γεωπόνοι λαµβάνουν το µεγαλύτερο ποσοστό». Με αυτή τη φράση τοποθετήθηκε ο καθηγητής στον τοµέα Επιχειρησιακής Έρευνας στη Γεωργία του Πολυτεχνείου Κρήτης, Στέλιος Ροζάκης, σχολιάζοντας τα όσα παρουσιάστηκαν από τον κ. Κορασίδη για τη διαρροή ενισχύσεων από αγρότες προς τρίτους, στο πλαίσιο της ηµερίδας µε θέµα «Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελληνικής Γεωργίας και οι νέες διαστάσεις της ΚΑΠ», που διοργάνωσε η Ελληνική Γεωργική Ακαδηµία στο ΓΠΑ την Πέµπτη 16 Ιανουαρίου.

999-trimmata_2

Που πάει αλήθεια σήµερα η ελληνική γεωργία; Το ερώτηµα τίθεται επιτακτικά ενόψει της νέας χρονιάς και φυσικά της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Με τη συντριπτική...

999-ths-piatsas_2

Μπορεί να θεωρείται από τις «εύκολες» και «αναίµακτες» σε γενικές γραµµές πληρωµές, αλλά τελικά φαίνεται πως και η εξισωτική µε το ζόρι βγήκε. Καταρχήν δεν κατά...

Daniel_Lincoln

Οι τροχοί της ιστορίας έχουν γυρίσει γρήγορα στη Μέση Ανατολή τον τελευταίο χρόνο. Για ένα σηµαντικό χρονικό διάστηµα, η ιδιότητα του Ιράν ως ανερχόµενης δύναµης στην περιοχή θεωρήθηκε ως σταθερή πραγµατικότητα στην αξιολόγηση της γεωπολιτικής της Μέσης Ανατολής. Αλλά τα γεγονότα µετά την επίθεση της Χαµάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 είδαν τη θέση του Ιράν στην περιοχή να διαβρώνεται σηµαντικά.

panagos_2_13

Στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023 – 2027, υπάρχει σαφής αναφορά στην ανάγκη αναβάθµισης δεξιοτήτων στις τάξεις των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής και στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του Αγροτικού Τοµέα.

16-17_a

Στοιχεία ανθεκτικότητας και αξιοσηµείωτη διεύρυνση των µεγεθών, εµφανίζουν οι περισσότερες από τις µεγάλες επιχειρήσεις, µε τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ, οι οποίες διατηρούν µια κάποια σχέση µε τον τοµέα της πρωτογενούς παραγωγής.

4-5_42

Περίπου το 8,5% των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης δεν ενεργοποιήθηκαν το έτος ενίσχυσης 2024, ενώ το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κοντά στο 6%, µε αποτέλεσµα τελικά όλο και λιγότερα χρήµατα από τον Εθνικό φάκελο να καταλήγουν στις τσέπες των Ελλήνων αγροτών. Συγκεκριµένα, τo 2023 από τα συνολικά διαθέσιµα βασικής ενίσχυσης 829 εκατ. ευρώ, πληρώθηκαν συνολικά 776 εκατ. ευρώ.

6_pin_188

∆εκάδες εκκρεµότητες και χιλιάδες απλήρωτους αγρότες και κτηνοτρόφους άφησε πίσω του το 2024, που περιµένουν να αρχίσει η διαδικασία των διορθώσεων µήπως δικαιωθούν στην επόµενη πληρωµή -όποτε είναι αυτή. Ωστόσο το νέο έτος µπαίνει µε καινούργια µέτωπα για τους επιτελείς του Οργανισµού Πληρωµών, ενώ αναµένεται και αλλαγή της διοίκησης στη ∆οµοκού.

image_87

Με την εισαγωγή φέτος στο ΠΑΑ του 3ετους Μέτρου δέσµευσης άνθρακα στα χωράφια, οι βαµβακοπαραγωγοί που έχουν σκοπό να κάνουν ξανά αίτηση στο οικολογικό σχήµα για τη διατήρηση Βιολογικών, καλούνται να το ξανασκεφτούν. Αυτό το νέο Μέτρο ύψους 100 εκατ. ευρώ (ετησίως 33 εκατ. ευρώ) που έρχεται να αντικαταστήσει την Απονιτροποίηση, θα φέρει πριµοδότηση ύψους 31,7 ευρώ το στρέµµα στους βαµβακοπαραγωγούς που θα ενταχθούν. Αλλά, δεν είναι συµβατό µε το οικολογικό σχήµα των Βιολογικών, το οποίο πλήρωσε το 2023 (αναµένεται η πληρωµή του 2024) 25 ευρώ το στρέµµα.

papadogianis_M_3_5

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου οι εξαγωγές κοντεύουν να πιάσουν τους 500.000 τόνους, επίπεδα δηλαδή ρεκόρ για την εποχή. Επακόλουθα, η παραγωγή φέτος είναι µεγαλύτερη από αυτή που υπολογιζόταν αρχικά, ενώ δεν αποκλείεται να ήταν αρκετά περισσότερα τα αρχικά αποθέµατα.

Riegert_Bernd

Εδώ και µήνες το ζήτηµα στο οποίο εστιάζει περισσότερο απ’ όλα η ΕΕ είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Μάλιστα, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στη Βουδαπέστη οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης ανακήρυξαν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ως τον κύριο στόχο για το 2025 – και ακριβώς αυτό θα επιδιώξει και η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

999-trimmata

Διαρροή ενισχύσεων

07 Ιανουαρίου

Κάθε νέος χρόνος αποτελεί αφετηρία για καινούργιο σχεδιασµό και µ’ αυτή την έννοια, έχει ιδιαίτερη σηµασία, οι υπεύθυνοι για την άσκηση αγροτικής πολιτικής και όσοι εµπλέκονται στον αγροτικό τοµέα γενικότερα, να έχουν υπόψη τους τους άξονες πάνω στους οποίους οφείλει να κινηθεί η στρατηγική φέτος και τα αµέσως επόµενα χρόνια. Σίγουρα δεν αρκεί µια άνευρη και χωρίς εθνική στόχευση εφαρµογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

999-ths-piatsas

Τα κεφάλια μέσα

07 Ιανουαρίου

Ό,τι ήταν να πληρωθεί πληρώθηκε! Ό,τι µπήκε πριν την αλλαγή του χρόνου µπήκε! Τώρα, τα κεφάλια µέσα και υποµονή, µέχρι να γίνουν οι όποιες διορθώσεις και ενστάσεις, κατά το σύνηθες αυτή την περίοδο και…. κάποια στιγµή να γίνει µια νέα πίστωση! Ας ελπίσουµε ότι θα προηγηθούν τα eco-schemes σχετικά γρήγορα, για να πιάσουν σειρά οι συνδεδεµένες! Αν και φέτος µάλλον θα αργήσουν…. Στην αναµονή!

50_38

Το 2024 µας αποχαιρέτησε και όλοι ελπίζουµε σε ένα καλύτερο νέο έτος. Καθώς περιµένουµε (έπρεπε να είχε γίνει ήδη) την τροποποίηση της απόφασης για τη συµβολαιακή γεωργία και τις βελτιώσεις στη χρήση της, να δούµε τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσει ο αγρότης, ώστε να διαµορφώσει το τελικό αποτέλεσµα προς φορολόγηση.

panagos_2_13

Καλό είναι, ενόψει της νέας χρονιάς να βλέπουµε τα πράγµατα µε περισσότερη αισιοδοξία. Να παραδεχθούµε ωστόσο, πως, για ένα πολύ µεγάλο µέρος από τα εξόχως σοβαρά προβλήµατα που υπάρχουν σήµερα στον αγροτικό χώρο, υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι οι αγρότες.

8_pin_14

Η χρονιά έκλεισε κατά το σύνηθες µε την εξόφληση της ενιαίας και την πληρωµή της εξισωτικής αποζηµίωσης, αφήνοντας – εννοείται – απλήρωτους και δυσαρεστηµένους παραγωγούς, αλλά και µία τεράστια εκκρεµότητα, τα οικολογικά σχήµατα.

997-ths-piatsas_2

Το τελευταίο διάστηµα, δηλαδή πάνω από χρόνο, ο Οργανισµός Πληρωµών κάνει πληρωµές, όταν τις κάνει και όπως τις κάνει, χωρίς ανακοινώσεις. Σίγουρα ποτέ πριν, ίσως µετά µια απλή, λιτή και «απέριττη». Στα δηµοσιεύµατα όµως δεν χάνουν, σπεύδουν να απαντήσουν οι αρµόδιοι του φορέα.

18_35

Για να διατηρούν στην εκµετάλλευσή τους τοπικές ποικιλίες από σιτηρά και ψυχανθή, µέχρι οινάµπελα, θα πριµοδοτούνται οι αγρότες που θα δείξουν ενδιαφέρον ένταξης στο Μέτρο «Προστασία και διατήρηση τοπικών αβελτίωτων πληθυσµών - ποικιλιών (φυτογενετικού υλικού) που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση». Σε κάθε περιοχή, υπάρχει συγκεκριµένη ποικιλία που µπορεί να µπει για το πριµ: Για παράδειγµα ο Καπλουτζάς (µονόκκοκο σιτάρι) µπορεί να µπει µόνο σε Θεσσαλία, Μακεδονία ενώ το κριθάρι Νάξου σε Αιγαίο, Ήπειρο, Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία