Κύµα αγανάκτησης του αγροτικού κόσµου ξεδιπλώνεται αυτό τον καιρό σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, ως αποτέλεσµα της συµπίεσης των περιθωρίων κέρδους των εκµεταλλεύσεων αλλά και των απαγορεύσεων που επιβάλλονται σε παγιωµένες λύσεις φυτοπροστασίας. Οι αγρότες τείνουν να κατηγορηθούν αδίκως ως το «µαύρο πρόβατο» της Ευρώπης για τις επιπτώσεις που έχει η δραστηριότητά τους στο περιβάλλον. Την ίδια στιγµή, καλούνται να επωµιστούν το βάρος των φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών που εµπνέονται κάθε τόσο οι Βρυξέλλες και ειδικά εν όψει της νέας ΚΑΠ. Η αγανάκτηση δείχνει να έχει ξεχειλίσει, οι διαµαρτυρίες γίνονται όλο και συχνότερες και το µέλλον µοιάζει απρόβλεπτο.
Οι περιβαλλοντικές δεσµεύσεις είναι πολλές, εξίσου πολλές είναι και άλλες ρυθµίσεις και προϋποθέσεις που αναµένεται να µπουν ως όροι ακόµη και για το τσεκ στην επόµενη προγραµµατική περίοδο της ΚΑΠ.
Σε αυτό το αντιπαραγωγικό πλαίσιο, έρχεται να προστεθεί και ο αθέµιτος ανταγωνισµός στο εµπόριο που εγκαθιστούν στην ευρωπαϊκή αγορά οι συµφωνίες των Βρυξελλών, αλλά και οι δασµοί που πληρώνει ο πρωτογενής τοµέας για τις εξαγωγές στις ΗΠΑ µετά από τις εξελίξεις µε την Airbus. Εδώ κολλάει ένα αίτηµα που τώρα αρχίζουν και διατυπώνουν σιγά σιγά οι παραγωγοί, µε τους Γάλλους επαγγελµατίες του κρασιού να σηµειώνουν πως «το γαλλικό κράτος έχει αναλάβει κινδύνους και έξοδα για τις επιδοτήσεις στην Airbus. Ζητάµε τώρα και εµείς την ίδια υποστήριξη».
Όλα αυτά έχουν πραγµατικά θυµώσει τους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι έθεσαν σε κλοιό πολιορκίας τις δυο µεγαλύτερες πρωτεύουσες της ηπειρωτικής Ευρώπης. Τρίτη και Τετάρτη χιλιάδες Γερµανοί και Γάλλοι αγρότες κατέβασαν τα τρακτέρ τους σε Βερολίνο και Παρίσι. Σε αυτές τις µαζικές κινητοποιήσεις έρχονται να προστεθούν µικρότερες Ιρλανδών παραγωγών στο ∆ουβλίνο την ίδια εβδοµάδα, αλλά και εκείνες των Ισπανών παραγωγών φρούτων και λαχανικών που εδώ και ένα µήνα περίπου διεκδικούν υψηλότερες τιµές για τα προϊόντα τους, απέχοντας µάλιστα από τις αγορές ορισµένες ηµέρες.
Με αυτό τον τρόπο δίνεται συνέχεια στον αναβρασµό που επικρατεί από τις αρχές φθινοπώρου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής υπαίθρου. Ήδη από τα ξηµερώµατα της ∆ευτέρας 25 Νοεµβρίου, χιλιάδες τρακτέρ σχηµάτισαν κονβόι στους αυτοκινητόδροµους της Γερµανίας, µε προορισµό το Βερολίνο, διαδηλώνοντας ενάντια στην αγροτική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας, η οποία προβλέπει µεταξύ άλλων τον ασφυκτικό περιορισµό φυτοπροστατευτικών σκευασµάτων. Εκείνο που ενοχλεί τους Γερµανούς αγρότες παράλληλα είναι η ευρύτερη αντιµετώπισή τους τόσο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και από µια σειρά φιλοπεριβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίες καλλιεργούν ένα αίσθηµα προκατάληψης στους πολίτες των πόλεων ενάντια στους αγρότες, µε τη διαµόρφωση µεροληπτικών πολιτικών.
Οι παραγωγοί διαισθάνονται πως µε την κατεύθυνση που παίρνει η αγροτική πολιτική σε Γερµανία και Ευρώπη, στρώνεται το έδαφος για την πτώχευση του συνόλου των οικογενειακών εκµεταλλεύσεων. «Το αγροτικό πακέτο που παρουσίασε η υπουργός Κλόκνερ, δεν θέτει σε κίνδυνο µόνο τις εκµεταλλεύσεις µας, αλλά απειλεί εν γένει την αλυσίδα τροφίµων της Ευρώπης και τις αγροτικές κοινότητες της υπαίθρου» αναφέρει η διακήρυξη των Γερµανών αγροτών. Μεταξύ άλλων οι αγρότες απαιτούν µια ενιαία ευρωπαϊκή οδηγία σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες Βερολίνου και Βρυξελλών και όχι πειράµατα στις πλάτες τους. ∆ιεκδικούν ακόµα τον αποκλεισµό αγροτικών προϊόντων από τις ευρωπαϊκές αγορές, τα οποία είναι ανταγωνιστικά στα ευρωπαϊκά, ενώ δεν πληρούν τα αυστηρά πρότυπα που επιβάλει η ευρωπαϊκή νοµοθεσία και οτιδήποτε καλλιεργείται και παράγεται εντός του µπλοκ.
Ένα ακόµα εύλογο ερώτηµα βέβαια είναι και ο προϋπολογισµός. Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές συνυπογράφουν και µε τα δύο χέρια το πράσινο deal της Ευρώπης. Οι ίδιοι είναι που απορούν µε το πού θα βρεθούν τα χρήµατα για να γίνει ψηφιακή η ευρωπαϊκή ύπαιθρος, ειδικά σήµερα µε τα τόσα οικονοµικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει.
Επαναλαµβάνεται η ιστορία στις ΗΠΑ, µε το αγροτικό χρέοςνα ετοιµάζεται για κρίση
Η υποτίµηση της αξίας της γης βασικών παραγωγικών κέντρων των ΗΠΑ γίνεται πλέον αναπόφευκτη, µε βάση τα οικονοµικά αποτελέσµατα των αµερικανικών αγροτικών εκµεταλλεύσεων, το χρέος των οποίων έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθµό που επιτρέπει συσχετισµούς µε την αγροτική κρίση που έβγαλε εκτός κλάδου χιλιάδες παραγωγούς το 1980. Προ ολίγων ηµερών, ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης πιστώσεων αγροτών των ΗΠΑ Γκλεν Σµιθ ενηµέρωσε σχετικά την Επιτροπή Γεωργίας του Κογκρέσο, καθησυχάζοντας µεν τους αντιπροσώπους ότι προς το παρόν το σύστηµα δανειοδότησης αγροτών είναι ασφαλές, ωστόσο «οι διαχειριστικές αρχές καταγράφουν µε ανησυχία ορισµένες αδύναµες πτυχές του συστήµατος».
«Θεωρώ ότι σε αυτό το σηµείο µπορούµε να δούµε πολλές οµοιότητες µε τις αρχές της κρίσης του 1980» είπε, επικαλούµενος το αγροτικό εισόδηµα που είναι εγκλωβισµένο σε µια καθοδική τάση και το αυξανόµενο χρέος σε σχέση µε την αξία της γης.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Ελαίας Καρπός Top 50»