BACK TO
TOP
Agrenda

Αποζημίωση ακαρπίας ή περονόσπορου μέχρι 35% ασφαλιζόμενης αξίας

Μόνο για το ποσοστό ζηµιάς που υπερβαίνει το 50% του ασφαλισµένου κεφαλαίου θα καταβάλλεται αποζηµίωση στα πλαίσια του νέου Μέτρου επιδότησης ασφαλίστρων για προαιρετική ασφάλιση ΕΛΓΑ. Ενώ, και το ποσό της αποζηµίωσης δεν θα αντιστοιχεί στο 100% αυτού του ποσοστού.

apozhmiwsh-akarpias-peronosporou

Γιώργος Κοντονής

9680
4

Αποζημίωση ακαρπίας ή περονόσπορου μέχρι 35% ασφαλιζόμενης αξίας με το προαιρετικό θεσμικό πλαίσιο ΕΛΓΑ

Τα παραπάνω, σηµειώνονται στο θεσµικό πλαίσιο του Μέτρου ύψους 222 εκατ. ευρώ που θα επιδοτεί το µισό κόστος των ασφαλίστρων για τους κινδύνους ακαρπίας στην ελιά και περονόσπορου και άλλων µυκητολογικών προσβολών στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 975 της Agrenda


Αναλυτικότερα τα ποσά αποζηµίωσης προβλέπονται ως εξής:

  • Ποσοστό ζηµιάς κάτω ή ίσο του 50%: ∆εν καταβάλλεται αποζηµίωση στον παραγωγό.
  • Ποσοστό ζηµιάς µεταξύ 50,1-70%: Καταβάλλεται αποζηµίωση για το ποσοστό ζηµιάς µεταξύ 50,1 και 70% ύψους 50% επί το ασφαλισµένο κεφάλαιο.
  • Ποσοστό ζηµιάς µεταξύ 70,1-90%: Καταβάλλεται αποζηµίωση για το ποσοστό ζηµιάς µεταξύ 50,1 και 90% ύψους 60% επί το ασφαλισµένο κεφάλαιο.
  • Ποσοστό ζηµιάς άνω του 90%: Καταβάλλεται αποζηµίωση για το ποσοστό ζηµιάς άνω του 50,1% ύψους 70% επί το ασφαλισµένο κεφάλαιο.

Ωστόσο στο θεσµικό πλαίσιο του νέου ΕΛΓΑ αναφέρεται η «Κατάργηση του ανώτατου ποσοστού αποζηµίωσης καλύπτοντας το 100% της ασφαλιζόµενης αξίας και κατάργηση της αφαίρεσης κατά 12% του ποσοστού εκτίµησης της ζηµιάς». Με βάση τα παραπάνω φαίνεται πως για την υποχρεωτική µόνο ασφάλιση θα ισχύει το 100% αποζηµίωσης και πως για την προαιρετική θα ισχύουν αρκετά χαµηλότερα ποσοστά.

Για παράδειγµα εάν ένας παραγωγός έχει ζηµιά από περονόσπορο στο 90% της παραγωγής του, θα καταβάλλεται αποζηµίωση µόνο για το 40% της παραγωγής επί το 70% του ύψους του ασφαλιζόµενου κεφαλαίου. Αν για παράδειγµα το ασφαλιζόµενο κεφάλαιο είναι 10.000 ευρώ, τότε θα λάβει αποζηµίωση 2.800 ευρώ (10.000 ευρώ επί 40% ίσον 4.000 ευρώ, επί 70% ίσον 2.800 ευρώ). Πρόκειται λοιπόν για ένα πλαίσιο που µόνο ευνοϊκό δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως µε βάση τουλάχιστον όσα προβλέπει το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ.

Σηµειώνεται πως µέχρι σήµερα οι παραπάνω ζηµιές, όταν και αν αποζηµιώνονταν, γινόταν κατ’ εξαίρεση µέσω κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες πρώτα είχαν την έγκριση της ΕΕ, µε τα χρήµατα να κατευθύνονται σε όσους είχαν καταστροφές µε βάση τα πορίσµατα σε άνω του 30% της παραγωγής τους. Σύµφωνα λοιπόν µε το νέο πλαίσιο που δηµιουργείται, φαίνεται πως η διαδικασία αυτή δεν θα επαναληφθεί στο µέλλον. ∆ηλαδή, µόνο όποιος επωµίστηκε το έξτρα κόστος ασφάλισης θα λαµβάνει αποζηµίωση και µόνο εάν τα πορίσµατα δείχνουν ζηµιά άνω του 50% της παραγωγής.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

22-07-2024 18:29Έλλην

Ελπίζω και η βουλευτική αποζημίωσει να είναι στο 35% της αποζημίωσης τους που παίρνουν για να κοροϊδεύουν μαζί μας

Απάντηση

22-07-2024 10:59Gr

Βρε γάμω τ σπίτια σας έξω οι αρρώστιες από τον ελγα. Και δεύτερον ποιος ηλίθιος το σκέφτηκε αυτό?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία