BACK TO
TOP
Agrenda

Παραπίσω οι δηλώσεις ούτε λέξη για τα απλήρωτα 2023, δύσκολα Οκτώβριο το τσεκ

Εν µέσω παρατεταµένου καύσωνα και ξηρασίας και µε δεδοµένο ότι το επόµενο διάστηµα δεν είθισται να φέρνει πληρωµές για τον αγροτικό κόσµο, η καθυστέρηση στην εξόφληση άµεσων ενισχύσεων ύψους άνω των 140 εκατ. ευρώ, για τα οποία ουδείς λόγος γίνεται από τους αρµόδιους, φαίνεται να επιδεινώνει τα προβλήµατα χιλιάδων αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

duskolo-oktomvrio-tsek

Ελένη Δούσκα

1180
1

Η οικονοµική στενότητα που καταγράφεται, ειδικά αυτή την εποχή επιβάλει την αφύπνιση των υπευθύνων επί των πληρωµών και την αναζήτηση λύσεων άµεσης διευθέτησης αυτών των εκκρεµοτήτων και όχι την καθυστέρησή τους µέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που, σύµφωνα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι και η τελευταία προθεσµία για να µη χαθούν τα χρήµατα.

Το θέµα είναι γνωστό και οι οικονοµικές εκκρεµότητες προς τους αγρότες αρκετές, ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται επί του παρόντος, καθώς αυτό που καίει τώρα είναι να µην µπει σε κίνδυνο η προκαταβολή του τσεκ στα τέλη Οκτωβρίου. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου του Οργανισµού Πληρωµών µε εκπροσώπους των ΚΥ∆ στη Θεσσαλονίκη και µπροστά στα ασφυκτικά χρονοδιαγράµµατα που καθιστούν σχεδόν αβέβαια την πληρωµή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης 2024 στα τέλη του Οκτωβρίου, ο κ. Μπαµπασίδης δεν δίστασε να αναφέρει ότι η οποία παράταση της τελικής προθεσµίας υποβολής και οριστικοποίησης των φετινών δηλώσεων µετά τις 12 Σεπτεµβρίου, δεν αποκλείει το ενδεχόµενο να µην πληρωθούν οι αγρότες τον Οκτώβριο. 

Παρ’ όλα αυτά, λύσεις αναµένονται και όσον αφορά τα απλήρωτα υπόλοιπα από την περσινή χρονιά. Επ’ αυτού συζήτησαν στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας και οι εκπρόσωποι της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών µε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ∆ιονύση Σταµενίτη, δίνοντας έµφαση στις συνδεδεµένες ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήµατα. Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ αναφέρθηκαν αρχικά στις εκκρεµότητες των συνδεδεµένων ενισχύσεων στα πορτοκάλια, στη σταφίδα και στον αραβόσιτο.  Χαρακτηριστικά, δηλώθηκε ότι στην περιοχή της ∆υτικής Μακεδονίας δόθηκαν ελάχιστα χρήµατα για τον αραβόσιτο, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στις ανολοκλήρωτες εργασίες που παραµένουν στα Οικολογικά Σχήµατα. Άλλωστε, δεν υπάρχει ακόµα καµία ανακοίνωση και για τα eco-schemes για τα οποία κανένας παραγωγός δεν πληρώθηκε συµπληρωµατικά στις αρχές Ιουλίου, ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη ανοίξει η διαδικασία των ενστάσεων για πιθανές διορθώσεις ούτως ώστε να ακολουθήσει και η απαραίτητα πληρωµή. Άλλωστε, υπενθυµίζεται ότι από τον προϋπολογισµό των 426,4 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν περίπου 400 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που σηµαίνει ότι οφείλονται ακόµα περίπου 27 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους παραγωγούς.

Με 30 εκατ. εξόφληση πυρόπληκτων 2021

Εν τω µεταξύ, για τις πυρκαγιές του 2021 σε Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Πελοπόννησο και Ρόδο, όσοι αγρότες έχουν στα χέρια τους πορίσµατα και έλαβαν προκαταβολές για το 2022 και το 2023 µέσω Κρατικής Αρωγής, τώρα θα εξοφληθούν σε µία ή δύο δόσεις µέχρι 30 Ιουνίου 2025 µε προϋπολογισµό 10 εκατ. για το 2024 και 20 εκατ. για το 2025, µέσω ΕΛΓΑ. Ενδεικτικά, ένας αγρότης που είχε χάσει 50 ελιές, βάσει Αρωγής είχε να λάβει 7.200 ευρώ. Οι προκαταβολές των 50,4 ευρώ ανά δέντρο έχουν καταβληθεί, ενώ έγινε άλλη µία πληρωµή αρχές 2024 όχι όµως για όλους, οπότε ο αγρότης αυτός θα πληρωθεί τα υπόλοιπα χρήµατα µέσω ΕΛΓΑ αφού πρώτα συµπληρώσει ΟΣ∆Ε για τα έτη 2024 και 2025.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-07-2024 09:26Έλλην

Δεν πειράζει που είμαστε απλήρωτοι από όλα που χρωστάμε παντού που όλα πάνε κατά διαόλου εμείς είμαστε περήφανοι καμαρώνουμε τον πρωθυπουργό στο Παρίσι που περνάει καλά το γλεντάνε όλα Καλά λοιπόν

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία