BACK TO
TOP
Agrenda

Μπουρίνια από τα περσινά απλήρωτα

Θερινή ραστώνη, κατά τα γνωστά, αυτό το διάστηµα. Η οικονοµική στενότητα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων µεγαλώνει, αφού κάθε λίγο και λιγάκι έρχονται κι άλλα! Τώρα µέσα στο µήνα είναι και τα περιβόητα µπουρίνια, που φέρνουν κι άλλες σκοτούρες. Το ζητούµενο, λοιπόν, είναι αφενός τα υπόλοιπα από τα απλήρωτα της περσινής χρονιάς να µην καθυστερήσουν κι άλλο, πηγαίνοντας πίσω µέχρι την τελευταία προθεσµία της 15ης Οκτωβρίου που δίνουν οι αρµόδιοι.

980-ths-piatsas

8
1

Συν τοις άλλοις, και ενώ οι απαιτήσεις όλων σχεδόν των καλλιεργειών είναι αυξηµένες και λείπουν τεράστια ποσά από την αγορά, το άλλο θέµα που «τσουρουφλάει» πρώτα τον αγροτικό κόσµο και δευτερευόντως όλους τους εµπλεκοµένους είναι το ζήτηµα µε τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε. Όσο πιο πίσω πάνε, τόσο µπαίνει σε κίνδυνο η πληρωµή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης της νέας χρονιάς! Ο θεός να µας φυλάει, λένε οι παραγωγοί!

Λακωνία, Μεσσηνία και Τριφυλία επιλέχτηκαν από τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα για να εφαρµοστεί  το πρόγραµµα για την καλλιέργεια υποτροπικών ειδών. Έγιναν φυτεύσεις αβοκάντο, µάνγκο, λίτσι, αννόνα (Annona cherimola) και µακαντάµια. Τα δεδοµένα έχουν ως εξής: Στη Λακωνία η εικόνα είναι καλή και τα δέντρα έχουν καλή ανάπτυξη. Ικανοποιητικά τα αποτελέσµατα και στην περιοχή της Καλαµάτας στη Μεσσηνία, ενώ στην Τριφυλία οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την καλλιέργεια. Τι σηµαίνει αυτό; Ότι, µε τα µέχρι στιγµής αποτελέσµατα, θα µπορούσε να γίνει µια παραγωγική ζώνη καλλιέργειας µάνγκο στην Κυπαρισσία. Αυτά είναι!

Την ίδια ώρα, έναν χρόνο µετά τις καταστροφές που υπέστη από τον κυκλώνα Daniel το Σεπτέµβριο του 2023 το Πανεπιστηµιακό ∆άσος του ΑΠΘ έχει εγκαταλειφθεί στη µοίρα του λόγω των ατυχέστατων προβλέψεων του Ν. 4957/2022 (ΦΕΚ Α΄141) για τη διαχείρισή του, καταγγέλλεται σε επιστολή του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως λένε, δεν έχει υπάρξει καµία εργασία αποκατάστασης στο οδικό δίκτυο (70 χλµ. εντός του δάσους) και στις υποδοµές και το Πανεπιστηµιακό ∆άσος Περτουλίου είναι απλησίαστο. Αυτά είναι άλλα!

Πρόσφατη έρευνα τοποθετεί στις πρώτες θέσεις για τις κατά κεφαλήν εισαγωγές κρασιού τη Σιγκαπούρη και την Ελβετία, µε τις εισαγωγές τους να αγγίζουν τα 162 και 157 δολάρια ανά κάτοικο αντίστοιχα, για το 2023. Πίσω µένουν οι ΗΠΑ, οι οποίες, παρά τον τίτλο τους ως µεγαλύτερος εισαγωγέας, υστερούν σε κατά κεφαλήν όρους, µε εισαγωγές µόλις 21 δολαρίων ανά κάτοικο. Όσο για τη Γαλλία κατατάσσεται στην 16η θέση, µε εισαγωγές 34 δολαρίων ανά κάτοικο. Ψιλοπράγµατα…

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία