BACK TO
TOP
Agrenda

Μελαγχολία πληρωμών

Έφτασε ο Σεπτέµβριος και τα χτυπήµατα στον αγροτικό κόσµο δεν λένε να τελειώσουν. Το επόµενο διάστηµα µάλιστα οι περισσότεροι φοβούνται τις εξάρσεις του καιρού και τα φθινοπωρινά µπουρίνια. Και δεν µιλάνε οι αγρότες για βροχές, γιατί αυτές τις θέλουν, έχουν ξεραθεί τα πάντα, τρέµουν τις πληµµύρες….

981-ths-piatsas

23
2

Όσο για λεφτά, αυτά έχουν στερέψει προ πολλού! Τώρα περιµένουν όλοι αφενός τα υπόλοιπα από παλαιότερα έτη και δη τα περσινά, αλλά και την προκαταβολή της ενιαίας για να µπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να µπουν στα χωράφια τους να δουλέψουν!

Ακούγεται ότι από τον Οργανισµό Πληρωµών διαβεβαίωσαν τον υπουργό της πλατείας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να µην πληρωθεί η πρώτη δόση της ενιαίας, κανονικά τον Οκτώβριο, όπως γίνεται πάντα». Αυτό όµως δεν λέει τίποτα. Η πληρωµή θα γίνει, το ξέρουν. Αυτό που δεν ξέρουν είναι πώς θα γίνει και τι θα φέρει. Μάλλον το ζητούµενο είναι τι δεν θα φέρει;

Κάποιοι είπαν ότι το εύκολο είναι να πατήσουν στις περσινές λίστες και να µπουν σε πρώτη φάση τα ίδια χρήµατα, µε όλα τα συνεπακόλουθα. Αφενός πολλά λάθη και αφετέρου µια σειρά από διορθωτικές κινήσεις, τόσο από τους ίδιους τους παραγωγούς όσο και από τους επιτελείς της ∆οµοκού. Στα κουτουρού δηλαδή, έτσι για να πουν ότι έγιναν οι πληρωµές.

Οι φορείς πάντως στα Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων επιµένουν ότι ο χρόνος δεν αρκεί για να οριστικοποιηθούν οι φετινές δηλώσεις ΟΣ∆Ε και ζητούν παράταση. Πάντως, θέµατα υπάρχουν πολλά ακόµα. Οι µεταβιβάσεις δικαιωµάτων φέτος εκτιµάται ότι θα είναι αυξηµένες και υπολογίζεται να φτάσουν τις 40.000, που σηµαίνει αλλαγές και περισσότερος όγκος δουλειάς. Άσε που εκκρεµούν και οι εγκύκλιοι για τα οικολογικά σχήµατα και τις συνδεδεµένες ενισχύσεις.

Και για να µην ξεχνιόµαστε είναι και αυτά τα περιβόητα υπόλοιπα των αποζηµιώσεων για τις καταστροφές στη Θεσσαλία από τις πληµµύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Ο υφυπουργός της πλατείας Χρήστος Κέλλας δηλώνει πως «υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι οι αποζηµιώσεις που εκκρεµούν θα πληρωθούν µέχρι το τέλος Σεπτεµβρίου». Στην επέτειο δηλαδή του ένος χρόνου από τη θεοµηνία! Πάντως, οι έρηµοι κτηνοτρόφοι στο περίµενε ακόµα και χτυπηµένοι και κάποιοι χτυπηµένοι και από την πανώλη.

Ανακοινώθηκε -σου λέει- για το 2024 η τιµή παραγωγού στην κορινθιακή σταφίδα στα 1,80 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ήταν στα 1,40 ευρώ. Ωστόσο, παρά την αύξηση, οι καλλιεργητές έχουν για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά µειωµένη παραγωγή, λόγω ξηρασίας και καύσωνα. Μόνο µε 2,50 ευρώ θα µπορούσαν να βγάλουν τα σπασµένα, λένε οι ίδιοι. 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία