BACK TO
TOP
Agrenda

Tι να προσέχουν ελαιοτριβεία και ελαιοπαραγωγοί

Όσον αφορά τους τρόπους απεικόνισης επί των παραστατικών πωλήσεων, της αµοιβής που αφορούν εκθλιπτικά δικαιώµατα (ποσοστό επί του παραχθέντος ελαιόλαδου) και εισπράττονται σε είδος από οντότητες - εκµεταλλευτές ελαιοτριβείων.

982-forologika

Γιώργος Παπαδημητρίου

1771
1

Με βάση τις διατάξεις των Ε.Λ.Π. (ν.4308/2014) όπως αυτές ισχύουν από 01/01/2015, θέτουµε υπόψη σας τα εξής:

Εφόσον η οντότητα-εκµεταλλευτής ελαιοτριβείου εισπράττει, από τους αγρότες-παραγωγούς,  την αµοιβή του σε είδος (ποσοστό επί του παραχθέντος ελαιόλαδου) για την παροχή υπηρεσιών προς αυτούς, θεωρείται ότι προβαίνει σε ανταλλαγή υπηρεσιών µε αγαθά. Συγκεκριµένα προσφέρει υπηρεσίες στον αγρότη, για την αµοιβή των οποίων υποχρεούται στην έκδοση τιµολογίου και ταυτόχρονα θεωρείται αγοραστής, για τη λαµβανόµενη, ως αµοιβή από αυτόν, ποσότητα αγροτικού προϊόντος.

Οι αγρότες-φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. υποχρεούνται στη τήρηση λογιστικών στοιχείων ακόµα κι αν δεν υποχρεούνται σε ενηµέρωση των λογιστικών τους αρχείων (Α.Γ.Γ.∆.Ε. ΠΟΛ.1007/9.1.2015). Ως εκ τούτου υποχρεούνται, όπως όλες οι οντότητες, σε έκδοση παραστατικού πώλησης (τιµολόγιο) για τις πωλήσεις αγαθών που πραγµατοποιούν, εν προκειµένω την ποσότητα του ελαιολάδου και του ελαιοπυρήνα που πωλούν σε άλλες οντότητες, όπως ο εκµεταλλευτής ελαιοτριβείου.

Σύµφωνα µε τον Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 36 ΕΞ 20.3.2018 Παραστατικά ελαιοτριβείου σε αγρότες ειδικού και κανονικού καθεστώτος, ορίζεται: «…Ωστόσο, εάν ο παραγωγός είναι αγρότης του κανονικού καθεστώτος, αποδίδει ο ίδιος την εισφορά δακοκτονίας, οπότε αφού το τιµολόγιο εκδίδεται από τον ίδιον, δεν κρίνεται απαραίτητο να αναγράφεται επί αυτού το ποσό της εισφοράς» (παρ. 2 της ως άνω Εγκυκλίου).

ΕΤΣΙ, ο εκµεταλλευτής ελαιοτριβείου:

  • Για τις υπηρεσίες που παρέχει και αµείβεται σε είδος (ποσοστό επί του παραχθέντος ελαιόλαδου) υποχρεούται σε έκδοση τιµολογίου προς τους αγρότες είτε του ειδικού είτε του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α.(ν.2859/2000).
  • Για την ποσότητα αγροτικού προϊόντος που λαµβάνει για την αµοιβή του σε είδος:
  • Από αγρότη του ειδικού καθεστώτος (µη υπόχρεο σε έκδοση παραστατικού πώλησης), εκδίδει παραστατικό πώλησης (π.χ. τιµολόγιο αγοράς) της παρ. 10 του άρθρου 8 των Ε.Λ.Π., το οποίο µπορεί να συνενώνεται µε το παραστατικό πώλησης που αφορά την προαναφερόµενη παροχή υπηρεσίας, µε την προϋπόθεση ότι στο συνενωµένο παραστατικό θα είναι διαθέσιµες όλες οι ενδείξεις και πληροφορίες που αφορούν τις προαναφερόµενες συναλλαγές διακριτά (ΠΟΛ.1003/31.12.2014 άρθρο 5.13.1).
  • Από αγρότη του κανονικού καθεστώτος (υπόχρεο σε έκδοση παραστατικού πώλησης) λαµβάνει τιµολόγιο.
  • Εναλλακτικά, µπορεί να κάνει αυτοτιµολόγηση, και ως εκ τούτου να εκδίδει η οντότητα-εκµεταλλευτής ελαιοτριβείου το παραστατικό πώλησης για λογαριασµό του αγρότη του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. (ΠΟΛ.1003/31.12.2014, άρθρο 5.13.1).

∆ηµιουργείται έντονα ένα πρόβληµα που έχει να κάνει µε τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι το λάδι που παράγουν είναι για προσωπική τους χρήση.

Πηγαίνουν τις ελιές στο ελαιοτριβείο και όταν έρχεται η ώρα της πληρωµής, του ζητείται από κάποια ελαιοτριβεία να πληρώσουν το δικαίωµα υποχρεωτικά σε είδος. Αυτό εννοείται ότι απαγορεύεται. Τίθεται όµως ο προβληµατισµός: αν το ελαιοτριβείο σου πει «ή θα πληρώσεις σε είδος ,ή διαφορετικά δεν σου κάνω την έκθλιψη», τότε τι γίνεται; ∆εν θα έπρεπε, όµως να συµβαίνει.

 Η πληρωµή σε είδος, σηµαίνει ότι το ελαιοτριβείο θα εκδώσει τίτλο κτήσης για να αγοράσει το λάδι µε το οποίο θα πληρωθεί από τον παραγωγό.

Ο παραγωγός µε τον τρόπο αυτό φαίνεται να διενεργεί πώληση. Αποτέλεσµα των ανωτέρω είναι, ένας ιδιώτης που αναγκάζεται να πληρώσει σε είδος, να θεωρείται αγρότης του ειδικού καθεστώτος και να πρέπει να ακολουθήσει διαφορετικές διαδικασίες από το  πραγµατικό γεγονός (εγγραφή στο ειδικό καθεστώς, ΕΦΚΑ, κλπ).

Είναι σοβαρό λάθος κάτι τέτοιο. Όσοι ιδιώτες πάνε για έκθλιψη, θα πρέπει να πληρώνουν τις µετρητοίς ώστε να αποφύγουν τυχόν δηµιουργία φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεων.

Όσοι ιδιώτες αναγκάζονται να πληρώσουν σε είδος, θα πρέπει να ενηµερώσουν τους ελαιοτριβείς που τους το ζητάνε, ότι αυτό δεν µπορεί να συνεχιστεί και, ή να πληρώσουν τις µετρητοίς (αφού πρόκειται για ποσότητα  λαδιού προς ίδιαν χρήση, ή να ψάξουν να βρουν άλλο ελαιοτριβείο.

Το 2ο σοβαρό πρόβληµα: υπάρχουν πολλοί παραγωγοί οι οποίοι δεν καλλιεργούν πλέον και  βγάζουν το λάδι της χρονιάς για το σπίτι τους, όµως στο σύστηµα εξακολουθούν να εµφανίζονται ως αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Στις περιπτώσεις αυτές, τα ελαιοτριβεία τους βλέπουν στο σύστηµα ως αγρότες του ειδικού και εκδίδουν για την αµοιβή της έκθλιψης Τ.Π.Υ. (σωστά). Όλοι αυτοί θα πρέπει να κάνουν διακοπή την ιδιότητα του αγρότη ειδικού καθεστώτος, για να µην  έχουν τέτοια προβλήµατα.

∆υσκολίες µε το κλείδωµα της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ

Από 01/01/2024 η ΑΑ∆Ε αποφάσισε να κλειδώσει την περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Αυτό σηµαίνει ότι αν έχεις έξοδα στο α’ τρίµηνο π.χ. 10.000 ευρώ, τα πας στο λογιστή, τα καταχωρεί στα βιβλία σου και υποβάλλει τη δήλωση ΦΠΑ σου. Αν ο ο προµηθευτής δεν τα διαβιβάσει στα MyDATA, ο λογιστής δεν µπορεί να  υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ, γιατί δεν θα αναγνωρίζει τα έξοδα. Πέρα για πέρα εκτός λογικής όλο αυτό.

Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας)


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία