BACK TO
TOP
Agrenda

Το έλλειμμα πολιτικής υπέρ του πρωτογενή γεννά συχνά ευκαιριακούς μεταπράτες

Έχει επισηµανθεί και άλλες φορές από τις στήλες της Agrenda η στενωπός στην οποία έχουν εισέλθει, ιδίως τον τελευταίο καιρό, χιλιάδες αγροτικές εκµεταλλεύσεις στην Ελλάδα, καθώς στερεύει η δεξαµενή των κοινοτικών ενισχύσεων και την ίδια ώρα εντείνεται ο διεθνής ανταγωνισµός και η πίεση στις τιµές παραγωγού. Με άλλα λόγια, η αγροτική δραστηριότητα δείχνει να περνάει καθαρά πλέον στις µεγάλες αγροτικές περιοχές της Λατινικής Αµερικής, της Αφρικής και της Ασίας - Αυστραλίας.

2_68

Γιάννης Πανάγος

658
1

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ µάλλον δυσκολεύονται να ακολουθήσουν αυτή την κούρσα µειοδοσίας στις τιµές παραγωγού, ενώ δεν είναι και βέβαιο ότι το θέλουν. Το ενδιαφέρον των ιθυνόντων στον λεγόµενο ∆υτικό Κόσµο, µάλλον έχει ρίξει όλο το βάρος στα χρηµατοοικονοµικά και την τεχνολογία, βάζοντας σε δεύτερη µοίρα την αγροτική παραγωγή και τα τρόφιµα.

Όλο αυτό, σε µια χώρα όπως η Ελλάδα που δεν κατάφερε ούτε στα 45 χρόνια της συµµετοχής της στην ευρωπαϊκή οικογένεια να καλύψει το χάσµα παραγωγικότητας στον πρωτογενή τοµέα τα πράγµατα γίνονται πλέον πολύ δύσκολα. Τίθεται πραγµατικά θέµα βιωσιµότητας του µοντέλου αγροτικής παραγωγής, όπως το γνωρίσαµε τον τελευταίο αιώνα και ανακύπτει σοβαρότατο κοινωνικό ζήτηµα για την ένα µεγάλο µέρος του αγροτικού πληθυσµού.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 994 της Agrenda


Το χειρότερο από όλα είναι ότι τα θέµατα αυτά δεν τίθενται επί της ουσίας στο δηµόσιο διάλογο. Η οµφαλοσκόπηση του πολιτικού προσωπικού και η αλλοτρίωση που έχει επέλθει στα µέσα ενηµέρωσης, ωραιοποιούν την κατάσταση και αφήνουν εκτός ατζέντας την ανάγκη να υπάρξει, έστω και την ύστατη ώρα ένας επανασχεδιασµός που θα σώσει ό,τι µπορεί ακόµα να σωθεί.

Θα είχε ενδιαφέρον να καταλάβει κανείς ποιο είναι το κυβερνητικό ή ενδεχοµένως το εθνικό σχέδιο για την επόµενη µέρα στον αγροτικό τοµέα. Θα είχε νόηµα να αντιληφθεί κανείς ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάζει η χώρα στη διάσωση της αγροτικής παραγωγής.

Παραµένει προϊόν αιχµής το βαµβάκι; Με ποιο σενάριο βιωσιµότητας των αντίστοιχων εκµεταλλεύσεων. Είναι εθνικό προϊόν το ελαιόλαδο; Με ποια κίνητρα προσέλκυσης νέων καλλιεργητών και µε ποια πολιτική υποστήριξης του επώνυµου ελληνικού ελαιόλαδου στις διεθνείς αγορές;

Σε µια χώρα που ακολουθεί ασθµαίνοντας την αύξηση των διεθνών τιµών παραγωγού και σπεύδει πρώτη να δείξει το δρόµο της υποχώρησης όταν τα πράγµατα δυσκολεύουν, οι µόνοι τελικά χαρούµενοι είναι οι ευκαιριακοί µεταπράτες και όσοι σιτίζονται από αυτούς.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία