BACK TO
TOP
Agrenda

Τα κεφάλια μέσα

Ό,τι ήταν να πληρωθεί πληρώθηκε! Ό,τι µπήκε πριν την αλλαγή του χρόνου µπήκε! Τώρα, τα κεφάλια µέσα και υποµονή, µέχρι να γίνουν οι όποιες διορθώσεις και ενστάσεις, κατά το σύνηθες αυτή την περίοδο και…. κάποια στιγµή να γίνει µια νέα πίστωση! Ας ελπίσουµε ότι θα προηγηθούν τα eco-schemes σχετικά γρήγορα, για να πιάσουν σειρά οι συνδεδεµένες! Αν και φέτος µάλλον θα αργήσουν…. Στην αναµονή!

999-ths-piatsas

291
0

Τόσο µελάνι έχει χυθεί, τόσες δεσµεύσεις, αλλά τελικά πάει για …  του χρόνου το νέο θεσµικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων αγροτικών δανείων. Το είπε ο υπουργός της πλατείας από το βήµα της Βουλής, θα θα ενταχθεί σε νοµοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ένα από τα πρώτα νοµοσχέδια του νέου χρόνου. Τι κι αν είχε προαναγγελθεί πρώτα στο Υπουργικό Συµβούλιο της 30ης Σεπτεµβρίου 2024 και µετά στο αντίστοιχο της 25ης Νοεµβρίου 2024. Και το νοµοσχέδιο του ΕΛΓΑ κάπως έτσι κινείται. Το θέµα είναι να µην εκτροχιαστεί…

Ότι οι αγρότες έχουν θέµατα, το ξέρουµε. Ότι έχουν λόγο να κινητοποιούνται και αυτό γνωστό. Άλλωστε είναι θέµα βιωσιµότητας των εκµεταλλεύσεών τους και όχι κάποιο καπρίτσιο τους να βγαίνουν στους δρόµους κάθε Ιανουάριο. Φέτος, το σύνθηµα δόθηκε για το δεύτερο δεκαπενθήµερο του µήνα, µε τη συµµετοχή 15 Οµοσπονδιών και πάνω από 100 Αγροτικών Συλλόγων από όλη τη χώρα.

Την έντονη ανησυχία και την κατηγορηµατική αντίθεσή της απέναντι στη συµφωνία της ΕΕ µε τις χώρες της Mercosur εκφράζει και η ∆ιεπαγγελµατική Ρυζιού. Όπως λένε από την Ε∆ΟΡΕΛ, οι χώρες της Mercosur έχουν χαµηλότερα κόστη παραγωγής λόγω
των διαφορετικών προδιαγραφών, συχνά κατώτερων από τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η εισαγωγή φθηνών προϊόντων ρυζιού από τις περιοχές αυτές θα δηµιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για τους Έλληνες παραγωγούς και µεταποιητές και θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της καλλιέργειας. Και δίκιο έχουν. Το θέµα είναι ότι µάλλον δεν υπάρχει γυρισµός…..

Πάντως, χιλιάδες Ισπανοί αγρότες βγήκαν στους δρόµους της Μαδρίτης και µάλιστα µπροστά από το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας, για να διαµαρτυρηθούν για τη συµφωνία Mercosur. Οι συνέπειες, όπως καταγγέλουν, αυτή τη στιγµή όλος ο ευρωπαϊκός αγροτικός τοµέας απειλείται από τη σύναψη συµφωνιών ελεύθερων συναλλαγών, µε σηµαντικές ζηµιές στο εισόδηµα Ευρωπαίων αγροτοκτηνοτρόφων,  ενώ χώρες όπως η Χιλή, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία και άλλες, θα µπορούν να παράγουν προϊόντα κάτω του κόστους και να τα εξάγουν στην Ευρώπη, ακόµα κι αν δεν συµµορφώνονται µε τους κανονισµούς της Ε.Ε. Καλά θα πάει και αυτό!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία