BACK TO
TOP
Agrenda

Σύστημα AKIS αγρότη άποντος

Στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023 – 2027, υπάρχει σαφής αναφορά στην ανάγκη αναβάθµισης δεξιοτήτων στις τάξεις των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής και στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του Αγροτικού Τοµέα.

panagos_2_13

Γιάννης Πανάγος

583
1

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό κείµενο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιχειρείται η συγκρότηση ενός ολοκληρωµένου Συστήµατος Γεωργικής Γνώσης και Καινοτοµίας (AKIS). Συγκεκριµένα, οι Γεωργικές Συµβουλευτικές Υπηρεσίες, τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά ∆ίκτυα της ΚΑΠ και η Ευρωπαϊκή Σύµπραξη Καινοτοµίας, από κοινού θα συµβάλλουν σε µια ολοκληρωµένη προσέγγιση για τον εκσυγχρονισµό και την προώθηση της καινοτοµίας και τη διάδοση της γνώσης στον αγροδιατροφικό τοµέα.

Με βάση το σκεπτικό, εγκαθιδρύεται ένας µηχανισµός υπηρεσιών υποστήριξης και καινοτοµίας, που αφορά στην ενηµέρωση και διάδοση γνώσεων και καινοτοµιών στον πρωτογενή τοµέα, στη συµβουλευτική υποστήριξη των γεωργών – δασεργατών, στη δικτύωση και στη συν-δηµιουργία καινοτοµίας και τέλος στην οικοδόµηση ικανοτήτων. Μέσω του AKIS διασφαλίζεται η αµφίδροµη επικοινωνία έτσι ώστε τα ερευνητικά αποτελέσµατα, προσαρµοσµένα στις τοπικές συνθήκες και ιδιαίτερες ανάγκες, να διαχέονται άµεσα στους ενδιαφερόµενους/χρήστες του αγροτικού χώρου.

Σύµφωνα µε το ίδιο κείµενο, µέσω των παρεµβάσεων του Πυλώνα 2 για την παροχή γεωργικών συµβουλών, την παροχή προγραµµάτων ενηµέρωσης και κατάρτισης και την χρηµατοδότηση των συµπράξεων µεταξύ γεωργών και ερευνητικής κοινότητας, στο πλαίσιο της Συνεργασίας µέσω Ευρωπαϊκής Σύµπραξης Καινοτοµίας (ΕΣΚ) και την προώθηση των δικτυώσεων µέσω του Εθνικού Αγροτική ∆ικτύου, που καθιστούν λειτουργικό  το AKIS, διατίθεται το 7% των πόρων του Πυλώνα 2.

Επιπλέον, µέσα από παρεµβάσεις στον τοµέα της ψηφιοποίησης, η στρατηγική προσέγγιση θέτει τις βάσεις για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό της γεωργίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εκµεταλλεύσεων. Οι επενδύσεις στη γεωργία ακριβείας θα βελτιώσουν το περιβαλλοντικό προφίλ των γεωργικών εκµεταλλεύσεων, ενώ θα µετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής αυξάνοντας την αποτελεσµατικότητα αλλά και την αποδοτικότερη χρήση των γεωργικών εισροών.

Τέλος, η παροχή κατάλληλων προγραµµάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στις ΤΠΕ αποτελεί βασικό στοιχείο για την προώθηση της καινοτοµίας και για τη βελτίωση της παραγωγικότητας στον αγροτικό τοµέα. Η εκπαίδευση και κατάρτιση σε σύγχρονες τεχνολογίες δεν θα περιοριστεί µόνο στους γεωργούς αλλά θα επεκταθεί και στους Συµβούλους µέσα από το σύστηµα AKIS. Συµπληρωµατικά, σε ότι αφορά θέµατα καινοτοµία, πιστοποιηµένοι σύµβουλοι, µπορούν να απασχοληθούν ως ∆ιαµεσολαβητές Καινοτοµίας στην υλοποίηση των Επιχειρησιακών Οµάδων. Σχόλιο Agrenda: ∆ιανύουµε τον τρίτο χρόνο εφαρµογής του εν λόγω Στρατηγικού Σχεδίου. Τι απ’ όλα αυτά έφτασε στον αγρότη;

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-01-2025 20:13κ

H θεωρία είναι αυτή, αλλά στην ελληνική πράξη εθνικός εργολάβος ψηφιακών συστημάτων και ''παροχής'' Συμβουλευτικής χωρίς κανένα αποτέλεσμα στην Γεωργία υπάρχει. Ειναι εταιρεία κρατικοτραπεζικοδίαιτη δεκαετίες και τα λεφτά τώρα πολλά. Φρόντισαν να τοποθετήσουν ''στελέχη'' τους συντονιστές σε διαφορους τομείς του AKIS για να ελέγχουν και να διώχνουν οποιονδήποτε σοβαρό θελήσει να εμπλακεί. Οικολογικά σχήματα νουμερο δύο είναι και η ψηφιοποίηση, αν δεν επέμβει τελικά κάποια επιτροπή ανταγωνισμού ή καταπολέμησης απάτης σε επίπεδο ευρώπης φυσικά διότι εδώ ξέρουμε να τα κουκουλώνουμε. Είναι εκατομύρια ευρώ με πιθανό αποτέλεσμα στην γεωργική πράξη και εδώ σφυρίζουμε αμέριμνα γιατί πρέπει να τα φάει η εταιρεία.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία