BACK TO
TOP
Agrenda

Τα σημάδια της «τεχνικής λύσης»

Που πάει αλήθεια σήµερα η ελληνική γεωργία; Το ερώτηµα τίθεται επιτακτικά ενόψει της νέας χρονιάς και φυσικά της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Με τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελµατιών του κλάδου, βέβαια, να βρίσκονται αυτό τον καιρό σε µεγάλο δίληµµα για το κατά πόσο θα πρέπει να επενδύσουν άλλη µια χρονιά σε µια δραστηριότητα η οποία έχει περισσότερες πιθανότητες να φέρει καινούργιες ζηµιές παρά κάποια αξιόλογα κέρδη.

999-trimmata_2

Γιάννης Πανάγος

59
2

Η ψυχρή αριθµητική

ΜΕ ΠΟΛΎ ΛΊΓΕΣ ΕΞΑΙΡΈΣΕΙΣ, η πλειονότητα των καλλιεργειών αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, ικανοποιούν την καλύτερη συνταγή για να χάνεις χρήµατα. Ειδικά στις λεγόµενες µεγάλες καλλιέργειες, µετά από µια διετία, στη διάρκεια της οποίας εκδηλώθηκε µια εκρηκτική άνοδος των τιµών, εξ αιτίας κυρίως της αρρυθµίας που προκλήθηκε στις αγορές από την πανδηµία και τον πόλεµο στην Ουκρανία, τώρα, ή µάλλον εδώ και καιρό η ψυχρή αριθµητική δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τη νέα χρονιά. 

Βαµβακερά παπλώµατα   

ΣΤΟ ΒΑΜΒΆΚΙ ΓΙΑ ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ, οι συνθήκες της τελευταίας περιόδου, έφεραν µόνο απογοητεύσεις. Οι επιταγές που έκοψαν οι µεγάλες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, λίγο πριν τις γιορτές αναφέρονται σε τιµή για το σύσπορο, η οποία είναι πιο κάτω από τα µισά των υψηλών του 2022. Πιο συγκεκριµένα, οι δύο µεγαλύτερες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, έκαναν εκκαθάριση µε 46 λεπτά και 46,20 λεπτά το κιλό αντίστοιχα, προφανώς η διαφορά επιλέχθηκε για να µην υπάρξει ούτε υποψία εναρµονισµένης πολιτικής τιµών. Μ’ αυτές τις τιµές όµως, προκύπτει το ερώτηµα γιατί να µείνει κάποιος στην βαµβακοκαλλιέργεια;  

Στερεύουν τα αποθέµατα 

ΚΆΠΩΣ ΚΑΛΎΤΕΡΑ κινήθηκε η αγορά στο σκληρό σιτάρι, το οποίο, απ’ ότι φαίνεται, στη χώρα µας τουλάχιστον, δεσµεύει αρκετά παραπάνω στρέµµατα για τη νέα χρονιά. Ωστόσο, είναι γνωστό σε όλους ότι τα περιθώρια στο σκληρό, ακόµα και αν το πρόσηµο είναι θετικό, τα περιθώρια κερδοφορίας είναι ιδιαίτερα µικρά. Μόνο καλά οργανωµένες επιχειρήσεις µε χιλιάδες και όχι εκατοντάδες στρέµµατα (κάτι σαν τον φετινό Αγρότη της Χρονιάς), µπορούν να διαµορφώσουν συνθήκες επιτυχούς δραστηριότητας στη συγκεκριµένη καλλιέργεια. 

Γίνε παιδί µου τσέλιγκας

ΌΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΆΔΟ της κτηνοτροφίας και ειδικά της αιγοπροβατοτροφίας, η κατάσταση παραµένει ιδιαίτερα συγκεχυµένη. Η ένταση των επιδηµιολογικών φαινοµένων (επιζωοτίες) που επικράτησαν το τελευταίο εξάµηνο, έχουν περιπλέξει τα πράγµατα, καταστρέφοντας στην κυριολεξία έναν αξιόλογο αριθµό εκµεταλλεύσεων και δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία σε κάποιες άλλες να κρατηθούν, καθώς η ζήτηση για πρόβειο γάλα παρέµεινε σε ένα καλό επίπεδο.

Ανένδοτοι 

ΒΕΒΑΊΩΣ, τα αυστηρά µέτρα καραντίνας σε πολλές περιοχές και η εν γένει χαοτική διαχείριση της κατάστασης, έχει ανοίξει πολλές πληγές, οι οποίες δύσκολα θα κλείσουν σε ορατό χρόνο. Πολλοί λίγοι, ειδικά στις τάξεις των παραδοσιακών προβατοτρόφων, οι οποίοι, ως γνωστόν, βρέθηκαν, από τη µια στιγµή στην άλλη, να χάνουν το ζωικό τους κεφάλαιο, θα επιλέξουν να «ξαναχτίσουν» την εκµετάλλευσή τους. Με άλλα λόγια, τα κοπάδια ελευθέρας βοσκής που αποτέλεσαν σηµατωρούς ποιότητας τόσο για τη Φέτα όσο και για το ντόπιο κρέας, βγαίνουν από το παιχνίδι. 

Βίαιη αρπαγή πλούτου 

ΑΡΝΗΤΙΚΌ ΡΌΛΟ στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, έχει παίξει βεβαίως και η αλλοπρόσαλλη κατανοµή των βοσκοτόπων µε την «τεχνική λύση» που εφαρµόσθηκε την τελευταία δεκαετία (από το 2014) και η οποία έσπειρε παντού την αδικία, τραυµάτισε την εµπιστοσύνη στις αρχές και σκότωσε τον υγιή ανταγωνισµό. Αν το δούµε λίγο πιο προσεκτικά, πρόκειται για τη µεγαλύτερη βίαιη αναδιανοµή εισοδήµατος, µετά την χρηµατιστηριακή κατάρρευση του 2000 και όλο αυτό σε βάρος των παραγωγικών εκµεταλλεύσεων και προς όφελος των… απατεώνων.

       

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία