Πράγµατι, σύµφωνα πάντα µε την παρουσίαση του διευθυντή της ΕΘΕΑΣ, η µεγάλη ασάφεια και πολυπλοκότητα, οδήγησε σε υπέρβαση του προϋπολογισµού του 2023 κατά 120% και σε άδηλη µεταφορά πόρων πάνω από 40 εκατ. ευρώ σε υπηρεσίες, ΚΥ∆, συµβούλους και σε ζηµιές σε όσους προέβησαν σε δαπάνες.
«Το κέντρο της ΚΑΠ µετατοπίσθηκε από την εκµετάλλευση-παραγωγό και κάτοικο της υπαίθρου σε πολλά ειδικά µέτρα», ανέφερε ο κ. Κορασίδης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσµα τη σιωπηλή µεταφορά σηµαντικών πόρων από την αγροτική παραγωγή, λόγω και του σηµαντικού γραφειοκρατικού κόστους εφαρµογής της νέας ΚΑΠ συνοδευόµενο από την πολυπλοκότητα.
Παράλληλα, σε σχέση µε την κατεύθυνση που δίνεται στους παραγωγούς για τη δήλωση των οικολογικών σχηµάτων, ο κ. Κορασίδης είπε πως: «∆εν ανήκουν τα χρήµατα ούτε σε αυτόν που κάνει τις αιτήσεις, ούτε σε αυτόν που πουλάει το προϊόν, αλλά στον παραγωγό. Ο παραγωγός θα πρέπει να είναι ελεύθερος να επιλέξει αυτό που θέλει µε βάση τα συµφέροντά του και όχι να του διαµορφώνουµε τα συµφέροντα του τι θα επιλέξει».
Προτάσεις για να µην υπάρχουν στρεβλώσεις
Ο κ. Κορασίδης παρουσίασε τις θέσεις της ΕΘΕΑΣ ώστε να εξοµαλυνθεί η κατάσταση στις άµεσες ενισχύσεις. Μεταξύ άλλων πρότεινε:
- Οι άµεσες ενισχύσεις πρέπει να επανέλθουν στο καθεστώς της απλοποιηµένης καταβολής και να σταµατήσει η µετατροπή τους σε Πυλώνα ΙΙ, που επιχειρήθηκε µε τον κανονισµό 2115/2021.
- Να έχουν όλοι οι παραγωγοί πρόσβαση στα Οικολογικά Σχήµατα µε αλλαγή του τρόπου κατανοµής των ποσών και σύνδεση των οικολογικών σχηµάτων µε την ανθρακοδεσµευτική γεωργία.
- Οι βιολογικές καλλιέργειες να µεταφερθούν στον 2ο Πυλώνα µιας και έχουν νόηµα ως µακροχρόνιες δεσµεύσεις συνδεδεµένες µε την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.
- Βελτίωση των συνδεδεµένων ενισχύσεων των προϊόντων µε ποιοτικά χαρακτηριστικά και εξαγωγικό χαρακτήρα και εκείνων που η παραγωγή τους είναι ελλειµµατική στη χώρα µας.
- H αναδιανεµητική πρέπει να αλλάξει και ένα µέρος των πόρων, 60-70 εκατ. ευρώ, να µεταφερθούν για την ενίσχυση των νέων και νεοεισερχόµενων
- Νέοι νεοεισερχόµενοι αύξηση της χρονικής περιόδου λήψης της ενίσχυσης στα επτά (7) χρόνια από τα πέντε (5), που είναι σήµερα.
- Κατανοµή Εθνικού Αποθέµατος από τις επιστροφές και τις αποχωρήσεις
- Η Εξισωτική Αποζηµίωση να παρέχεται κυρίως σε κατοίκους ορεινών περιοχών και κτηνοτρόφους.
- Συµµετοχή των Αγροτικών Συνεταιρισµών στις γεωργικές συµβουλές.
- Αλλαγή και απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής της Αίτησης ΟΣ∆Ε στο gov.gr.
- Ένας κύριος υπεύθυνος συντονιστής και λειτουργία συµβουλευτικής επιτροπής από τους φορείς των αγροτών.
- Οι τροποποιήσεις που κρίνονται ότι είναι αναγκαίες για το ΣΣ ΚΑΠ να εφαρµόζονται αµέσως από τη στιγµή της υποβολής της πρότασης τροποποίησης στην ΕΕ.
- ∆ιαβούλευση και ενηµέρωση για τις ενέργειες και αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ και των Οργανισµών του ΥΠΑΑΤ µε τη ΕΘΕΑΣ
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί