Στο χρηματιστήριο του Παρισιού συμβόλαια με σκληρό σιτάρι και εκκοκκισμένο βαμβάκι για λογαριασμό αγροτών δίνουν τις τελευταίες εξελίξεις στις αγορές, που θα μπορούσαν να τοποθετήσουν σε νέα βάση τις ισορροπίες στις διεργασίες διαμόρφωσης των τιμών.
Βήματα εμβάθυνσης της αγοράς σκληρού σίτου που διευκολύνουν μια πιο ώριμη επιλογή διάθεσης της παραγωγής από τους αγρότες, σημάδια σταθεροποίησης της αγοράς βάμβακος που επιτρέπουν έναν πιο ορθολογικό τρόπο προετοιμασίας των επερχόμενων σπορών, αλλά και νέες καλλιεργητικές επιλογές που θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο στους αγρότες σε εποχές που οι παραδοσιακές μεγάλες καλλιέργειες βρίσκονται σε ένα περιβάλλον υψηλού ρίσκου, διερευνήθηκαν στην συζήτηση για της αγορές αγροτικών εμπορευμάτων, η οποία ήρθε σαν επίλογος στο Workshop «ΑgrendaDialogues».
Η διαπίστωση πως η Τουρκία ήρθε για να μείνει στο διεθνές εμπόριο σκληρού σίτου, καλεί σε μια ποιοτική αναπροσαρμογή της εγχώριας παραγωγής, αλλά κυρίως ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερους τριγμούς στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις αγροτών της Ιταλίας και της Ελλάδας, αφού είναι θεσμικά αδύνατος ο ανταγωνισμός με τους αγρότες Τρίτων Χωρών.
Για το μεγάλο αιφνιδιασμό των αγορών από την είσοδο της Τουρκίας στο εμπόριο σκληρού σίτου, μίλησε ο Κώστας Θεοχαρίδης, υπεύθυνος αγορών πρώτων υλών,της Barilla Hellas. «Υπάρχει κι άλλος ένας παίκτης, να το πω έτσι απλά, στην αγορά, με καλύτερης ποιότητας σιτάρια και πλέον έχει αποδυναμώσει την κυριαρχία του Καναδά. Αυτό φυσικά δεν αρέσει στους Καναδούς, αφού στο ισοζύγιο μπαίνουν πάνω από 1 εκατ. τόνοι τουρκικού σίτου» εξήγησε, για μια χώρα η οποία βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Ευρώπη και τις αγορές της Αφρικής, απ’ ό,τι η Βόρεια Αμερική.
Από την άλλη, η αγορά βάμβακος δείχνει έτοιμη να περάσει σε ένα νέο επίπεδο ωριμότητας, με μια εκφρασμένη διάθεση καλά οργανωμένων παραγωγών και συλλογικών σχημάτων, να εισέλθουν στη διαδικασία εκκόκκισης βάμβακος για λογαριασμό τους, ώστε να ενσωματώνουν στα έσοδα της δραστηριότητας τους και την προστιθέμενη αξίας της πρωτογενούς μεταποίησης βάμβακος. Ως προς τις εξελίξεις της χρηματιστηριακής τιμής, ο Τάσος Αυγερινός, από την Αυγή ΕΠΕ, σχολίασε το εξής παράδοξο: ενώ όλοι έχουν την αίσθηση πως η αγορά ανεβαίνει, στην ουσία μένει στάσιμη. «Είναι καθαρά χρηματιστηριακή η άνοδος, σπεκουλαδόρικη να το πω. Η φυσική αγορά όμως δεν ακούει τιςτιμές. Για να αρχίσει το εμπόριο να αγοράζει βιαστικά, να έχει δηλαδή παραγγελίες από ένα κλωστοϋφαντουργείο, πρέπει να δει τρία limit upαπανωτά. Το προηγούμενο διάστημα βλέπαμε την αγορά να κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, και χάναμε στο μεταξύ και την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου».
Για τις υψηλές ανάγκες σε εγχώριας παραγωγής σουσάμι μίλησε από την πλευρά του ο Σάββας Παυλίδης, από την Ελληνικά Βιοκαύσιμα, παρουσιάζοντας την εν λόγω καλλιέργεια ως μια αξιόλογη επιλογή, η οποία θα μπορούσε να αποτελέση και ασφαλής διέξοδος για αρκετούς παραγωγούς, ειδικά σε περιόδους υψηλής πτωτικής μεταβλητότητας στις αγορές. Με μέση απόδοση κοντά στα 200 κιλά ανά στρέμμα και τιμή στα 1,30 ευρώ το κιλό, το σουσάμι, θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμα και μια πρόταση επίσπορης καλλιέργειας, αμέσως μετά την συγκομιδή του σκληρού σίτου ή του κριθαριού, αργά την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι. «Το σουσάμι είναι μια ιστορική καλλιέργεια στην Ελλάδα. Τώρα τα τελευταία αρκετά χρόνια έχει εξαφανιστεί από το χωράφικαι έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε κουλούρι Θεσσαλονίκης με σουσάμι από το Σουδάν ή από το Πακιστάν. Έχουμε βιομηχανία τροφίμων που πάει εξαιρετικά, τα έχουμε κάθε μέρα στο πιάτο μας, κάνουμε εξαγωγές και όλα αυτά χωρίς να έχουμε προϊόν ελληνικό. Ο παραγωγός σε αυτή τη στιγμή χωρίς να έχει καμία επιδότηση εξασφαλίζει ένα καθαρό εισόδημα μεταξύ των 120 έως και 200 ευρώ το στρέμμα, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και τις επόμενες εβδομάδες να έχουμε εξελίξεις ως προς την επιδότηση της καλλιέργειας» ανέφερε ο ίδιος.
Για τον εξοντωτικό ανταγωνισμό που καλούνται να διαχειριστούν οι αγρότες από τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε από Τρίτες Χώρες με πολύ χαμηλότερα κοστολόγια και σαφώς πιο χαλαρά πρότυπα παραγωγής μίλησε ο παραγωγός από την Αιτωλοακαρνανία, Σωτήρης Ζαρναβέλης, ο οποίος ειδικά στην περίπτωση καλαμποκιού σχολίασε πώς η τιμή βούλιαξε από τα 40 στα 20 λεπτά μέσα σε διάστημα μηνών, τινάζοντας στον αέρα τον προγραμματισμό των Ευρωπαίων αγροτών, έπειτα από την απόφαση της ΕΕ για αδασμολόγητες εισαγωγές από την Ουκρανία. «Εμείς δεν είμαστε χρηματιστές, ούτε μπορούμε να εξαστώμαστε από κάποιον άλλο για να μας πει τι να κάνουμε με το χρηματιστήριο» σχολίασε, εκτιμώντας πως ίσως μια λογική συμβολαιακής καλλιέργειας θα μπορούσε να δώσει περισσότερες εξασφαλίσεις σε έναν αγρότη. «Δεν υπάρχει και ένας μπούσουλας που θα μπορούσε να προστατεύσει τους αγρότες από τις διακυμάνσεις. Να μας πει δηλαδή μια κρατική υπηρεσία, εκεί θα βάλουν αυτό, εκεί αυτό, οπότε καλύτερα κατευθυνθείτε προς αυτήν την καλλιέργεια» συμπέρανε ο ίδιος.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:
12-02-2024 11:16ΚΩΣΤΑΣ
ΑΜΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝΕ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΣΙΤΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΑΣΜΟΥΣ, ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ,ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΓΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΛΙ ΡΩΣΙΚΑ ΣΚΛΗΡΑ ,ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΟΥΝΕ Η ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΦΟΤΖΙΑ,ΑΡΑ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΡΩΣΙΑΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΟΝΟ.
Απάντηση12-02-2024 11:16ΚΩΣΤΑΣ
ΑΜΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝΕ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΣΙΤΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΑΣΜΟΥΣ, ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ,ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΓΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΛΙ ΡΩΣΙΚΑ ΣΚΛΗΡΑ ,ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΟΥΝΕ Η ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΦΟΤΖΙΑ,ΑΡΑ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΡΩΣΙΑΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΟΝΟ.
Απάντηση08-02-2024 13:56Γεσθημανή
Όπως βλέπεις στα σχόλια κανείς δεν σε πιστεύει γιατί επιμένεις να γράφεις μαλακίες;;; Α ναι σωστά για τα 30 αργύρια.....
Απάντηση08-02-2024 12:01Δημητρης
Με 58 λεπτά βαμβάκι κάνεις δεν γα.....εε
Απάντηση08-02-2024 08:18Αγανακτησμενος
Εκεί στο ψευτονιους είστε το λιγότερο αδαεις και επικυνδινοι για τον αγροτικό κόσμο.Ποια σταθερή αξία είναι το σκληρό σιτάρι;Με 300 κιλά και περίπου 0,30€ τιμή;Τα 90€ που θα τα κολλήσει κάποιος;Ειλικρινά απορώ πως κάποιοι συνεχίζουν να σπέρνουν.Ακομα χειρότερα είναι τα δεδομένα για το μαλακό.
Απάντηση07-02-2024 23:00Ζήσης
Καλώς με τα τουρκικά σιτηρά, αλλά διάβασα ότι βρέθηκαν άλευρα από αυτά τα σιταρια με υπολείμματα φυτοφαρμάκων απαγορευμένων στην Ευρώπη. Απλώς κάτι για σκέψη για τους αρμόδιους του είδους.
Απάντηση07-02-2024 22:32THEODOR
Agronews λές ψέματα για τον Τούρκο !!! Απλά τον περασμένο Αυγουστο ο Τούρκος πήρε 10 καράβια σιτάρι από το Καζακστάν η δεν ξέρω από που αλλού ...τα εστειλε Ιταλία ,με το γνωστό αποτέλεσμα στην τιμή του σκληρού......
Απάντηση07-02-2024 16:04Βλαδίμηρος
Τώρα που ήρθε στα σιτάρια και η Τουρκία … Τούρκικα παζάρια !!!
Απάντηση07-02-2024 15:04Γιωργος
Μην ασχολείστε στοιμενα είναι όλα αυτά, όλοι στον αγωνα
Απάντηση