BACK TO
TOP
Agrotica

Με πριμ από την αγορά η αντιστάθμιση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο χωράφι

Για τις εθελοντικές αγορές άνθρακα και τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων και πώς το νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει σε όφελος των παραγωγών και να προσφέρει στο μέλλον ένα επιπλέον έσοδο στις εκμεταλλεύσεις, συζήτησαν οι συμμετέχονται στην ενότητα με τίτλο «Εθελοντική Αγορά Αντιστάθμισης Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα και Αγροτικός Τομέας».

O2_OTHONI

37
0

Πρόκειται λοιπόν για αγορές που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο της χώρας μας να έρχεται να προσδιορίσει τις σχετικές υποχρεώσεις. Στην εθελοντική αγορά προς το παρόν μετέχουν μόνο εταιρείες που θέλουν για δικό τους λόγο μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Αναφορικά με τη γεωργία στη χώρα μας, με βάση μελέτη που έγινε σε δέντρα όπως ελιές, ροδακινιές και αμυγδαλίές υπολογίστηκε ότι αυτές οι καλλιέργειες σε συμβατικές συνθήκες καλλιέργειας μπορούν να απορροφήσουν 4 εκατ. τόνους διοξειδίου το χρόνο που μεταφράζονται σε 120-150 εκατ. ευρώ το χρόνο εφόσον πουληθούν τα δικαιώματα εκπομπών (carbon credits) που παράγονται. 


Η χώρα μας βρίσκεται στη διαδικασία να νομοθετήσει αυτό το σύστημα που θα απευθύνεται σε μεγάλα σχήματα όπως για παράδειγμα συνεταιρισμοί ή οργανώσεις. Τη μέθοδο υπολογισμού των απορροφήσεων έχει αναλάβει η εταιρεία Envirometrics που τη σχεδιάζει για τα δάση και για τρεις δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές, πυρηνόκαρπα, αμπέλια) και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Θα γίνει λοιπόν ένα Εθνικό Μητρώο όπου ένας επενδυτής θα εγγράφει το έργο του το οποίο θα πιστοποιείται από έναν φορέα και θα διαμορφωθεί και ένα γενικότερ πλαίσιο με ρόλους (ποιος πουλάει, αγοράζει κ.λπ). Η αγορά θα είναι εθελοντική και σε πρώτο στάδιο θα λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο, όπως περιγράφει στον Κλιματικό Νόμο, ενώ από κοντά παρακολουθεί τη διαδικασία και η Τράπεζα Πειραιώς ώστε να βοηθήσει στην υλοποίηση του σχεδίου.

Μάλιστα ήδη έχει ξεκινήσει να διαμορφώνεται ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη δημιουργία ενημερωτικού κέντρου για το Carbon Farming στη λεκάνη της Μεσογείου (Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία) ώστε να δημιουργηθεί η σχετική πλατφόρμα που θα βοηθήσει να πάρει μπρος η πρωτοβουλία αυτή. 

Σημειώνεται πως έγινε επίσης η πρόταση, να συνδυαστεί το πρότυπο πιστοποίησης AGRO με την επαλήθευση του ανθρακικού αποτυπώματος, ώστε να αποκτήσει μία νέα πνοη, μία πρόταση που υποστηρίζει η TÜV Hellas (TÜV Nord). 

Στο διάλογο συμμετείχαν οι:

  • Απόστολος Σίσκος, Partner & Chairman of BoD, ENVIROMETRICS
  • Νίκος Παπανδρέου, Ευρωβουλευτής
  • Σέρκος Χαρουτουνιάν, πρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα
  • Θωμάς Αραπογιάννης, Vice President Agriculture TÜV Hellas (TÜV Nord)
  • Νίκος Δεδούσης, Στέλεχος Αγροτικής Τραπεζικής, Τράπεζα Πειραιώς
  • Αντώνης Παπαδόπουλος, Entrepreneurship Development Director του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία