Οινοποιός, Οινολόγος, Ειδικός Αμπελουργίας, Συγγραφέας, Ερευνήτρια, Υπεύθυνη Επιστημονικών Έργων, Διδάκτωρ Γεωπονίας, είναι μερικές από τις ιδιότητες που συγκεντρώνει η Χαρούλα Σπινθηροπούλου.
Οινοποιός, Οινολόγος, Ειδικός Αμπελουργίας, Συγγραφέας, Ερευνήτρια, Υπεύθυνη Επιστημονικών Έργων, Διδάκτωρ Γεωπονίας, είναι μερικές από τις ιδιότητες που συγκεντρώνει η Χαρούλα Σπινθηροπούλου.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων με διακριτικό τίτλο «Φαμελιά» ιδρύθηκε το 2016, με 30 μέλη.
Όλα ξεκίνησαν το 2021 όταν ο 42χρονος σήμερα κτηνοτρόφος Αχιλλέας Δηματάκης έφερε 400 αρνάδες από τη Γαλλία. Τότε ίδρυσε την προβατοτροφική μονάδα του στον Δραβήσκο Σερρών. Μια φάρμα 30 στρεμμάτων με στεγασμένο χώρο 20 στρεμμάτων.
Aπό οικογένεια με μακρά παράδοση στην αγροτική παραγωγή προέρχεται ο Σάββας Κιλατζίδης. Η ενασχόληση του 33χρονου σήμερα Σάββα στην οικογενειακή εκμετάλλευση στα Κοκκινόγεια Δράμας, ξεκίνησε το 2012, όταν αποφοίτησε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ενώ προχώρησε και με την μεταπτυχιακή του εκπαίδευση στα World Economics.
Στην πόλη της Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε φέτος η μεγάλη γιορτή απονομής των βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς» 2025. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο οποίος παρέστη στην απονομή των βραβείων και συμμετείχε στις συζητήσεις σχετικά με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα.
Επιβεβαιωτική της δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής, τόσο από µεµονωµένους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν βρει τον τρόπο να αφουγκράζονται τα κελεύσµατα των αγορών και να συνεργάζονται µε τους κατάλληλους κρίκους της αλυσίδας αξίας, όσο και από µικρά και ευέλικτα, κατά βάση, συλλογικά σχήµατα, ήταν η φετινή, ετήσια, σύνοδος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Αγρότη της Χρονιάς, τα αποτελέσµατα της οποίας θα ανακοινωθούν, όπως κάθε χρόνο, µε την απονοµή των βραβείων. Η φετινή εκδήλωση έχει προγραµµατισθεί για τις 6 ∆εκεµβρίου, στο ξενοδοχείο Porto Palace της Θεσσαλονίκης.
Για τον Μιλτιάδη Χαρένη που ασχολείται εδώ και 40 χρόνια µε την παραγωγή σιτηρών και βυνοποιήσιµου κριθαριού στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, η σηµασία της θρέψης στην καλλιέργειά του είναι ίσως και µεγαλύτερη από τον µηχανολογικό εξοπλισµό.
Γνωστός για την αξιοποίηση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας στην αγροτική επιχείρηση που διατηρεί στη Νέα Γωνιά, Χαλκιδικής η επιλογή του Μιλτιάδη Χαρένη να συνεργαστεί για ακόµη µία φορά µε την Γ. Ι Αντωνάκης ΑΒΕΕ για την αγορά ενός ψεκαστικού παρουσιάζει το δικό της ενδιαφέρον.
Δρόσος Δρόσος, Διευθυντής Παραγωγής ΣΕΚΑΠ Α.Ε. – Όμιλος JTI: «Στόχος της JTI να φέρει ανάπτυξη και επενδύσεις στη Θράκη»
Στη σημασία της εντατικοποίησης των ελέγχων στη φέτα και την αλυσίδα παραγωγής της αλλά και στη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων στην κτηνοτροφία αλλά και διαχείρισης των αγροτικών χρεών, στάθηκαν οι ομιλούντες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη ζώνη γάλακτος και τις επενδύσεις στην κτηνοτροφία στο πλαίσιο της 13ης διοργάνωσης για τη βράβευση του Αγρότη της Χρονιάς που πραγματοποίησε στην Ξάνθη η εφημερίδα Agrenda και το agronews.gr.
«Η αγροτική ανάπτυξη εισέρχεται σε μια νέα εποχή και πρέπει να τεθούν οι βάσεις αυτής της αναδιοργάνωσης», αυτό υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στρατάκος, μιλώντας στην έναρξη του συνεδρίου στην Ξάνθη για την απονομή των βραβείων του «Αγρότη της Χρονιάς» που διοργανώνεται από την συντακτική ομάδα της εφημερίδας Agrenda σε συνεργασία με την Tsomokos Communication.
Οι νέες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες σε τομείς ψηφιοποίησης της παραγωγής, της φυτοπροστασίας, τις τεχνολογίες νερού και τις θρέψεις των φυτών, παρουσιάστηκαν στην τρίτη ενότητα του συνεδρίου για τον «Αγρότη της Χρονιάς» που διοργανώνεται στην Ξάνθη από την εφημερίδα Agrenda σε συνεργασία με την Tsomokos Communication.
«Η καταστροφή στη Θεσσαλία ήταν τεραστίων διαστάσεων, έπληξε πέρα από τις αγροτικές παραγωγές, υποδομές, με μεγάλες καταστροφές στις υποστηρικτικές υποδομές όπως αγροτική οδοποιία, τα δίκτυα των ΤΟΕΒ, τα αρδευτικά δίκτυα στα χωράφια, είχαμε μία ολιστική καταστροφή» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι «το πρόβλημα μπορεί να γίνει πρόκληση. Το πρόβλημα να γίνει ευκαιρία».
Η πορεία των εξαγωγών στο τομέα της αγροτικής παραγωγής αλλά και τα νέα χρηματοδοτικά προϊόντα που είναι πλέον διαθέσιμα για την στήριξη των αγροτών, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου για τη βράβευση του Αγρότη της Χρονιάς που πραγματοποιείται στη Ξάνθη από την εφημερίδα Agrenda σε συνεργασία με την Tsomokos Communication.
το μείζον ζήτημα των σχεδίων βόσκησης των βοσκοτόπων αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης στην ημερίδα και απονομή των Βραβείων Αγρότης της Χρονιάς, που διοργανώνονται στην Ξάνθη από την εφημερίδα Agrenda, σε συνεργασία με την Tsomokos Communication.
Στις προκλήσεις αλλά και τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας στα θερμοκήπια αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες σε συζήτηση με θέμα «Θερμοκήπια, γεωθερμικά πεδία και εναλλακτικές μορφές ενέργειας στον αγροτικό τομέα», στην ημερίδα και απονομή των Βραβείων Αγρότης της Χρονιάς, που διοργανώνονται στην Ξάνθη από την εφημερίδα Agrenda, σε συνεργασία με την Tsomokos Communication.
Στην προοπτική της καλλιέργειας του καπνού στη Θράκη και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο υποδομών και για την ενίσχυση των νέων αγροτών επικεντρώθηκαν οι ομιλητές σε συζήτηση με θέμα «Η ιστορία του καπνού, νέα προϊόντα και αγροτική ανάπτυξη στη Θράκη» στο πλαίσιο του συνεδρίου και της απονομής των Βραβείων Αγρότης της Χρονιάς, που διοργανώνονται στην Ξάνθη από την εφημερίδα Agrenda, σε συνεργασία με την Tsomokos Communication.
Με την απονομή των συνολικά πέντε βραβείων και διακρίσεων, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην Ξάνθη οι εργασίες του συνεδρίου για τον «Αγρότη της Χρονιάς» που διοργάνωσε η εφημερίδα Agrenda σε συνεργασία με την Tsomokos Communication.
Η καλλιέργεια του Μπασμά δεν είναι εύκολη δουλειά. Στα ορεινά της Ροδόπης, τα γραφικά Πομακοχώρια αδειάζουν από κόσμο και οι καπνοκαλλιεργητές κάθε χρόνο και λιγοστεύουν.