BACK TO
TOP
Αγρότης της Χρονιάς

Ο Αγρότης της Χρονιάς βήμα για παραγωγούς της πρώτης γραμμής

Η αναζήτηση εκείνων που ξεχωρίζουν για τους κατάλληλους λόγους δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάστηκαν µήνες ώσπου η οµάδα της Agrenda εντοπίσει εκείνες τις περιπτώσεις αγροτών, κτηνοτρόφων και συλλογικών σχηµάτων, η φιλοσοφία των οποίων τους έχει θωρακίσει έναντι των προκλήσεων που σωρεύονται σε ένα τοπίο όπως είναι το σηµερινό.

26-31a_4

Πέτρος Γκόγκος

16
0

Κοινό χαρακτηριστικό των υποψηφιοτήτων είναι η νοοτροπία τους, η οποία τους αποµακρύνει από την προσµονή των ενισχύσεων και τους δίνει το επενδυτικό θάρρος για αναζήτηση λύσεων µείωσης του κόστους και αύξησης της παραγωγικότητας. Τα αποτελέσµατα είναι χειροπιαστά.

Οι προτάσεις της Agrenda τέθηκαν ενώπιον της αυστηρής και πλέον αρµόδιας επιτροπής αξιολόγησης του Αγρότη της Χρονιάς, µε τον λευκό καπνό για τους κορυφαίους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής να βγαίνει αργά το µεσηµέρι της Τρίτης 15 Νοεµβρίου.


Οι «αγρότες – πρότυπα» όπως τους προλόγισε ο εκδότης και διευθυντής της Agrenda, Γιάννης Πανάγος, θα ανακοινωθούν σε λίγες ηµέρες, στις 3 ∆εκεµβρίου στη Θεσσαλονίκη στη µεγάλη γιορτή για την αγροτική παραγωγή, του «12ου Αγρότη της Χρονιάς». Έχει σηµασία όµως να σταθεί κανείς στα φίλτρα τα οποία ενεργοποίησε η επιτροπή αξιολόγησης υπό την προεδρία του καθηγητή Γενετικής και πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη.

«Η γεωργία είναι µπροστά σε πολλαπλές προκλήσεις όπως είναι η δηµογραφική έκρηξη και η ταυτόχρονη γήρανση του πληθυσµού σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η επάρκεια τροφίµων και η αξιοποίησή τους µε τρόπο που θα µπορούσε ακόµα και να διευκολύνει τις δοµές υγείας. Έπειτα είναι και η κλιµατική αλλαγή» θα πει ο καθηγητής Τσαυτάρης. «Ο µόνος δρόµος είναι η επιστήµη» συνεχίζει ο ίδιος καταλήγοντας πως για να µπορέσει η επιστήµη να πιάσει τόπο και να εφαρµοστεί στο πεδίο, θα χρειαστούν νέοι αγρότες που µπορούν να κατανοήσουν τα σύγχρονα εργαλεία.

«Φαίνεται πως ο αγρότης καταλαβαίνει πως είναι προς το συµφέρον του να επενδύσει. Ειδικά ο Νέος Αγρότης επιλέγει να πάρει µηχανήµατα νέας τεχνολογίας και να δώσει για παράδειγµα χρήµατα για εξοπλισµό ηλεκτροστατικού ψεκασµού. Αλλάζει η νοοτροπία και µπαίνουν σε δεύτερη µοίρα οι επιδοτήσεις και σε ζήτηµα πρώτης γραµµής αναδεικνύεται η ανάγκη µείωσης του κόστους παραγωγούς» θα υπερθεµατίσει ο Σάββας Μπαλουκτσής, πρόεδρος του ΣΕΑΜ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Αγρότη της Χρονιάς.

Ο«Αγρότης Universalis» και η αναβλάστηση συνεταιρισμών

Τα νέα εργαλεία από µόνα τους δεν µπορούν να δώσουν λύσεις. Ο άνθρωπος, είναι αυτός που θα µπορέσει αξιοποιώντας τα να παράξει την απαιτούµενη υπεραξία που υπαγορεύουν οι σηµερινές συνθήκες και ως εκ τούτου, ο Αγρότης της Χρονιάς είναι ένας άριστος χειριστής αυτών των νέων µέσων παραγωγής. «Το ζήτηµα πλέον είναι να υπάρχει γεωργία µε µειωµένες εισροές χωρίς απώλειες αποδόσεων» θα σχολιάσει η Φραντζέσκα Υδραίου, µέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Γενική ∆ιευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσµου Φυτοπροστασίας.

\

«Είναι µια πρόκληση για τη βιοµηχανία, η οποία αναπτύσσει βέβαια νέα προϊόντα όπως είναι τα βιολογικής προελεύσεως φυτοπροστατευτικά ή οι βιοδιεγέρτες. Είναι ξεκάθαρο ότι ο αγρότης πλέον πρέπει να έχει τροµερές γνώσεις για να διαχειριστεί αυτήν την πρόκληση και τη νέα τεχνολογία και να αξιοποιήσει κατάλληλα τις νέες λύσεις στο πεδίο των εισροών. Είναι απαιτητικό και δύσκολο για τους µικρούς αυτό, θέλει συνέργειες και ορθές γεωργικές συµβουλές. Οι συµβουλές µένει να φανεί πώς θα εφαρµοστούν στην πράξη», σηµείωσε.

Παίρνοντας το λόγο ο Γενικός ∆ιευθυντής του ΣΕΠΥ, Αλέξανδρος ∆ιαµαντίδης, θα συµφωνήσει ότι οι νέες τεχνολογίες και η γενετική βελτίωση βοηθάνε, ενώ θα παρατηρήσει ότι «οι παραγωγοί µεγάλων καλλιεργειών πλέον το ψάχνουν πολύ σχετικά µε το υλικό που θα χρησιµοποιήσουν». Σηµείωσε δε, µια ακόµα µεταρρύθµιση στο πεδίο των εισροών που αναµένεται το α’ εξάµηνο του 2023. «Περιµένουµε µία νέα πρόταση από την ΕΕ για τις τεχνολογίες βελτίωσης που δεν θα θεωρείται το αποτέλεσµά τους «γενετικά µεταλλαγµένο», ένας µπαγιάτικος ορισµός που δεν ταιριάζει στο προφίλ των σύγχρονων αναγκών».

Η αναβλάστηση των Συνεταιρισµών

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, καταλύτης επιτυχίας φαίνεται ότι γίνεται η κουλτούρα της συνεργασίας και υπό αυτήν την έννοια, δεν µπορεί να θεωρηθεί τυχαία η «αναβλάστηση των συνεταιρισµών», όπως χαρακτηριστικά θα αναφέρει ο Μόσχος Κορασίδης, ο ∆ιευθυντής στην φρέσκια ακόµα ΕΘΕΑΣ που ήρθε να αναβιώσει το συνεταιριστικό κίνηµα. «Στο παρελθόν ζηµιώθηκε η εικόνα των συνεταιρισµών, πράγµατι. Όχι όµως η ανάγκη τους.» θα πει ο κύριος Κορασίδης. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία