BACK TO
TOP
Αγρότης της Χρονιάς

Οι πρωτοπόροι παραγωγοί που διακρίθηκαν στον Αγρότη της Χρονιάς 2022

Ένας καλά διαβασμένος δενδροκαλλιεργητής που δεν διστάζει να δοκιμάσει νέες μεθόδους καλλιέργειας που ρίχνουν κυρίως τα εργατικά κόστη της μονάδας, ένας στρατηγικός αγελαδοτρόφος που με αυτοματισμούς και έξυπνες παρεμβάσεις ανεβάζει στα ύψη την παραγωγικότητα των ζώων του και ένας ιστορικός συνεταιρισμός που με καινούριο πρόσωπο και ιδέες έχει κατακτήσει και τις πιο απαιτητικές ξένες αγορές.

KAR_9573

67
4

Τα παραπάνω προφίλ συνθέτουν το κάδρο των διακριθέντων στα φετινά βραβεία του Αγρότη της Χρονιάς, με τον θεσμό να επιστρέφει για 12η χρονιά κερδίζοντας την αναγνώριση όλων των εμπλεκόμενων στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Μάλιστα, έπειτα από επίσημη πρόσκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στις εργασίες της ημερίδας που έγινε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου με αφορμή την τελετή βράβευσης των παραγωγών, οι νικητές αποκτούν πλέον και έναν θεσμικό ρόλο. 

Ο Χρήστος Παπατραϊανός από την Άρνισσα, Αγρότης της Χρονιάς 2022

Η βαθιά γνώση για το αντικείμενο της δραστηριότητάς του είναι αυτό που κάνει τον αγρότη, Χρήστο Παπατραϊανό, να ξεχωρίζει.

Ο 44χρονος αγρότης, Χρήστος Παπατραϊανός από την Άρνισσα, αναδείχθηκε «Αγρότης της Χρονιάς» για το 2022, παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τον διευθυντή και εκδότη της Agrenda, Γιάννη Πανάγο στην τελετή βράβευσης του ομώνυμου θεσμού που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. 

Δεν ήταν όλα έτσι από την αρχή και τίποτα δεν του χαρίστηκε. Ωστόσο, η επιμονή του να δίνει σημασία στην λεπτομέρεια χωρίς να απομακρύνεται από το όραμά του, τον κατατάσσει σήμερα στους κορυφαίους μεταξύ των καλλιεργητών οπωροφόρων.  

Σήμερα καλλιεργεί πάνω από 400 στρέμματα οπωρώνα, εκ των οποίων τα 220 είναι αφιερωμένα στο μήλο.

Από τον πατέρα του, παρέλαβε 200 στρέμματα που καλλιεργούνταν με σιτηρά, τριφύλλια, καλαμπόκια.

Όταν η κτηνοτροφική δραστηριότητα άρχισε να ατονεί στην ευρύτερη περιοχή της Άρνισσας, εκεί δηλαδή όπου ζει και δραστηριοποιείται ο Χρήστος Παπατραϊανός, άρχισε και η καθοριστική στροφή της εκμετάλλευσης προς τα δέντρα.

Εκτός από τα μήλα, για τα οποία έχουν δοκιμαστεί δεκάδες κλώνοι και καλλιεργούνται σε πάνω από 10 διαφορετικές ποικιλίες, δείχνει την ίδια φροντίδα για 100 στρέμματα κεράσια και άλλα 100 στρέμματα με βιομηχανικά ροδάκινα. 

Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του. Οι μισές εκτάσεις είναι καλυμμένες με αντιχαλαζικά δίχτυα και μέσα στα επόμενα χρόνια, θα καλυφθούν και τα υπόλοιπα 200 στρέμματα. Είναι ενταγμένος στο Κομφούζιο, ενώ συμπληρωματικά οι οπωρώνες που είναι γεμάτοι με παγίδες παρακολουθούνται συστηματικά, ώστε οι ψεκασμοί να γίνονται στοχευμένα και στην ώρα τους.

Σημαντική καινοτομία, στην καλλιέργεια μήλων είναι και το χημικό αραίωμα με το οποίο έχει περιορίσει σχεδόν 60% τα εργατικά κόστη της εκμετάλλευσης, η οποία προσεγγίζει έναν κύκλο εργασιών της τάξεως των 700.000 ευρώ. 

Έξι τρακτέρ εφοδιασμένα με όλα τα απαιτούμενα παρελκόμενα και τρία φορτηγά αποτελούν τον μηχανοκίνητο στόλο του Χρήστου Παπατραϊανού.

Αυτήν την στιγμή φτιάχνεται ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος για να στεγάζονται τα μηχανήματα και τα εργαλεία της δουλειάς του.

Στα σχέδιά του είναι επίσης, σε ορίζοντα 5ετίας θα έχει χτιστεί ψυγείο και συσκευαστήριο, έτσι ώστε να βάλει δική του ετικέτα στην παραγωγή του και να διαθέτει επώνυμα τα προϊόντα του στην αγορά. 

Η ρομποτική φάρμα του Κτηνοτρόφου της Χρονιάς 2022

Ο Κώστας Ζήγκας παίζει σκάκι στην αγελαδοτροφική του μονάδα, έχοντας απέναντι, τον αριθμό των ζώων, τα ζεστά και γεμάτα υγρασία καλοκαίρια του Ανατολικού Θεσσαλονίκης και τις αδύναμες γενικά, στατιστικές επιδόσεις της Ελλάδας στο συγκεκριμένο τομέα.

Η στρατηγική του φαίνεται να αποδίδει και ήταν αυτή που έπεισε την Επιτροπή Αξιολόγησης του Αγρότη της Χρονιάς ώστε να τον αναδείξει σε Κτηνοτρόφο της Χρονιάς 2022.  Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς απένειμε το βραβείο στον κτηνοτρόφο Κώστα Ζήγκα στην φετινή τελετή βράβευσης του θεσμού του «Αγρότη της Χρονιάς».
 

Η μέση απόδοση  της εκμετάλλευσης  βρίσκεται στα 40 με 41 κιλά ανά ζώο και φιλοδοξεί να τη φτάσει στα 50 κιλά, επιδόσεις μάλλον ανήκουστες στην χώρα. Η στρατηγική του απαιτεί επενδύσεις εκσυγχρονισμού και στοχευμένες κινήσεις για τη βελτίωση των αποδόσεων αλλά και για την ευζωία των ζώων.

Οι 180 αρμεγόμενες αγελάδες του, μαζί με 150 μοσχάρια που κατευθύνει για την παραγωγή κρέατος, του αποδίδουν έναν τζίρο της τάξης των 1,4 εκατ. ευρώ. 

Από 10 χρονών στα ζώα, είδε την οικογενειακή μονάδα να μεγαλώνει σχεδόν από το μηδέν.

«Ή θα το εκσυγχρονίσω ή θα τα παρατήσω», σκέφτηκε όταν ήρθε η στιγμή του.

Σήμερα με 3 ρομπότ αρμεγής, ειδικά κολάρα ελέγχου της κατάστασης των ζώων και με αρκετούς άλλους αυτοματισμούς, δείχνει να έχει κερδίσει το στοίχημα. 

Παράλληλα με τη στενή φροντίδα των ζώων, βρίσκει τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να καλλιεργεί 400 ιδιόκτητα στρέμματα που καλύπτουν περίπου το 55% των ζωοτροφών που καταναλώνουν οι συνολικά 600 αγελάδες της μονάδας του.

Ο Κώστας Ζήγκας, είναι ο Κτηνοτρόφος της Χρονιάς 2022.

Στους εξωστρεφείς αμπελουργούς της Σάμου το βραβείο Συλλογικής Προσπάθειας


Όλοι λίγο πολλοί έχουν γευτεί το γλυκό σαμιώτικο κρασί και οι περισσότερες πιθανότητες θέλουν την ετικέτα του κρασιού αυτού να φέρει την υπογραφή του Συνεταιρισμού της Σάμου – ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ, ο οποίος διακρίθηκε ως η Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς στα φετινά βραβεία του θεσμού του «Αγρότη της Χρονιάς». Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ΕΟΣ Σάμου ο πρόεδρος Γιάννης Σκούτας, από τον Λευτέρη Ρουμελιώτη, εμπορικό διευθυντή της YARA Ελλάς.

Υπό αυτήν την έννοια, θα σκεφτεί κανείς πως δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για τον μοναδικό συνεταιρισμό του νησιού και έναν από τους μακροβιότερους της Ελλάδας, ωστόσο η δραστηριότητα του τα τελευταία χρόνια, υπό τη νέα διοίκηση, η οποία πέρυσι ανανέωσε τη θητεία της, δίνουν την εντύπωση ενός ολόφρεσκου εγχειρήματος.

Ένας ιστορικός συνεταιρισµός, που στα χαρτιά αλλά και στην ουσία θεωρείται πια καινούργιος, ο ΕΟΣ Σάµου, µέσα σε πέντε χρόνια, όχι µόνο κατάφερε να ανακάµψει από το χτύπηµα της άρσης της αναγκαστικότητας αλλά ήδη δροµολογεί επενδύσεις και οινοποιήσεις που θα τοποθετήσουν το ξακουστό Μοσχάτο του στις κάβες προστιθέµενης αξίας των κορυφαίων εστιατορίων ολόκληρης της Ευρώπης ενώ συνεργάζεται και µε µια νέα γενιά αµπελουργών µε αξιώσεις και νέες ιδέες.

Με τζίρο 10 έως 11 εκατ. ευρώ, 2.000 αξιόπιστα μέλη – μικροκαλλιεργητές που συλλογικά φροντίζουν 10.000 στρέμματα αμπελώνα, ο Συνεταιρισμός έχει μια συμπαγή βάση πάνω στην οποία μπορεί να σχεδιάζει ένα φιλόδοξο πλάνο για την επόμενη πενταετία.

Πριν φτάσουμε εκεί, σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια μια επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ έφερε στη Σάμο ένα νέο, σύγχρονο Οινοποιείο στο Καρλόβασι, που επέτρεψε την μετεγκατάσταση από το παλιό ιστορικό οινοποιείο στο Μαλαγάρι.

Εκεί οινοποιείται το εμβληματικό Μοσχάτο που καλλιεργείται στο νησί (95% των εκτάσεων), αλλά και συμπληρωματικά το Φωκιανό,  ο Αυγουστιάτης και ο Ροδίτης (5% των εκτάσεων).

«Πατώντας στην κληρονοµιά που βρήκε κατάφερε να αυξήσει το µερίδιό του στην εσωτερική αγορά αλλά και στις σηµαντικότερες αγορές του εξωτερικού όπως αυτές της Γερµανίας, του Καναδά, της Ν. Κορέας» σηµειώνει µεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάµου, Γιάννης Σκούτας.

Ο ίδιος προσθέτει ότι λαµβάνει νέα αισιόδοξα µηνύµατα από τη γαλλική αγορά, που ήδη απορροφά το 50% της παραγωγής του νησιού, στο οποίο περιλαµβάνονται εδώ και µια τριετία περίπου 70.000 φιάλες των Άθικτων Οίνων.

Πρόκειται για µια σειρά κρασιών που αποτέλεσε σηµαντικό βήµα για τον ΕΟΣ Σάµου και φέτος διατίθενται και στην ελληνική αγορά.

Ο λόγος για φυσικούς οίνους που απευθύνονται σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την υγεία και το περιβάλλον ενώ παράγονται σε ξεχωριστό οινοποιείο από προσεκτικά επιλεγµένα αµπέλια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει µάλιστα ο κ. Σκούτας: «Άθικτο έδαφος, άθικτα σταφύλια, άθικτοι οίνοι».

Ας σηµειωθεί ότι µέσα στο 2021 ο Ενιαίος Συνεταιρισµός της Σάµου έγινε το πρώτο οινοποιείο στην Ελλάδα το οποίο παρήγαγε και πιστοποίησε κρασιά Kosher / Mevushal σε τέσσερις ετικέτες για την Εβραϊκή Κοινότητα.

Μάλιστα, για αυτά τα πολύ ιδιαίτερα κρασιά προγραμματίζεται μια επένδυση 600.000 ευρώ που προβλέπει τη διαμόρφωση ενός νέου μικρότερου οινοποιείου αποκλειστικά για την σειρά αυτή.

Στα επόµενα σχέδια του ΕΟΣ Σάµου, εκτός από τις ευρύτερες δράσεις ολικής αναπροσαρµογής του παραγωγικού του µοντέλου για την επίτευξη µηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώµατος , ανήκει και η εγκατάσταση µονάδας απόσταξης και ποτοποιίας.

Το τσίπουρο από Μοσχάτο Σάµου είναι ένα προϊόν γεύσης και αρωµάτων που ο Συνεταιρισµός αναµένει να έχει καλή αντιµετώπιση από το καταναλωτικό κοινό.

Αιχμή όμως της επενδυτικής δραστηριότητας του Συνεταιρισμού, αποτελεί η σύνταξη μελέτης που θα καταστήσει το παλιό Οινοποιείο στο Μαλαγάρι σε κέντρο Οινοτουρισμού του Ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση 20 εκατ. ευρώ με ορίζοντα υλοποίησης 5 ετών, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη διαμόρφωση δομών φιλοξενίας και εστίασης.

Συνεχίζει ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστημιακές και άλλες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές. Τα ερευνητικά προγράμματα αφορούν βελτιώσεις τόσο στο επίπεδο του αγρού όσο και σε αυτό της οινοποίησης.

Στο άμεσο μέλλον ο συνεταιρισμός θα να προχωρήσει σε ευρύτερες δράσεις ολικής αναπροσαρμογής του παραγωγικού του μοντέλου με κατεύθυνση την επίτευξη μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η ολική εκμετάλλευση των υποπροϊόντων της οινοποίησης, τα μηδενικά απόβλητα και η κατά το δυνατόν φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο λειτουργία είναι ο στόχος.


Η Τιμητική Διάκριση στον περιφερειάρχη που θέλει πάνελ σε κάθε στάβλο και αρδευτικό

Αυτό που κάνει τον Αλέξανδρο Καχριμάνη να ξεχωρίζει, είναι μια φλόγα για τους ανθρώπους της υπαίθρου και μια πίστη για τις μεγάλες δυνατότητες των αυθεντικών αγωνιστών της αγροτικής παραγωγής.

Άλλωστε, για να είναι κάποιος μια 10ετία δήµαρχος Μετσόβου, δύο τετραετίες νοµάρχης στα Ιωαννίνων και πάνω από 10 χρόνια περιφερειάρχης Ηπείρου, δηλαδή να έχει περάσει τη µισή του ζωή σε κορυφαίες θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, δείχνει από μόνο του το πάθος του ανθρώπου για τον τόπο του.

∆ιπλωµατούχος µηχανολόγος-ηλεκτρολόγος µηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, µε τεχνικό γραφείο στα Γιάννενα από το 1982, ο Αλέξανδρος Καχριµάνης, διακρίθηκε για την ενασχόλησή του µε τα θέµατα των Βλάχων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, για να αφιερωθεί στη συνέχεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η όλο και πιο συστηματική και σε βάθος ενασχόλησή του µε τα θέµατα της πρωτογενούς παραγωγής, αποτέλεσαν τον πυρήνα της πολιτικής του δράσης και τη «συνταγή» με την οποία κέρδιζε την αναγνώριση της κοινωνίας.  

Το ρεαλιστικό και σύγχρονο όραμά του για την ελληνική κτηνοτροφία, όπως το έχει καταθέσει και στη Βουλή, θέλει επάρκεια φυσικών λειμώνων, ελαφρές και ευέλικτες σταβλικές εγκαταστάσεις, αυτονομία ρεύματος με φωτοβολταϊκό σε κάθε μονάδα και κατάλληλη αξιοποίηση των υδατικών αποθεμάτων.

Τα τελευταία χρόνια συνέβαλε καθοριστικά στη προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου, με μεγαλοπρεπή περίπτερα σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις τροφίμων που φέρουν την σφραγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο ακούραστος περιφερειάρχης βάζει τα δυνατά του ώστε να βγουν στην επιφάνεια και να  βρουν το δρόμο για τις αγορές, δεκάδες πρωτοβουλίες από συντοπίτες του αγρότες και κτηνοτρόφους που υπογράφουν και δίνουν ταυτότητα στον κόπο τους. 

Την ίδια ώρα νοιάζεται πραγματικά και με έργα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος. 

Για όλους αυτούς του λόγους, η συντακτική ομάδα της Agrenda απονέμει στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη την τιμητική διάκριση του θεσμού Αγρότης της Χρονιάς για το 2022. 

 

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

04-12-2022 21:27Δημητρης

Ευτυχώς ο άνθρωπος ξέφυγε από κλασικες καλλιέργειες βαμβάκι καλαμπόκι σιτάρι και είδε άσπρη μέρα.Μαγκια του.

Απάντηση

04-12-2022 09:27ΓΑΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Συγχαρητήρια στον Παπατραϊανό! Δεν μου αρέσουν τα παραπάνω σχόλια για πλάτες! Με πολύ δουλειά όλα γίνονται! Ας πάρουμε παράδειγμα να του μοιάσουμε και όχι να λέμε λόγια καφενείου!

Απάντηση

04-12-2022 00:12Αγροτης

Δεν έχω τίποτα με το παλικάρι και σε κάθε περίπτωση μπράβο του αληθινά! Μη μας περνάτε όμως για χάπατα διότι και οι πέτρες γνωρίζουν ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται χωρίς πλάτες. Σε περίπτωση που γίνονται χωρίς πλάτες να μας υποδείξετε τον τρόπο να τον μάθουμε κι εμείς οι υπόλοιποι οι ηλίθιοι....

Απάντηση

03-12-2022 22:53Lakis

Και ης ανώτερα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία