«Θα σπάσουμε αβγά για να τελειώνει αυτό το παραμάγαζο που έχει δημιουργηθεί μέσα και γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αρκετά με αυτή τη σαπίλα» διαμήνυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γνωστοποιώντας, παράλληλα, πως εκτός από το «νοικοκύρεμα» του οργανισμού πληρωμών των κοινοτικών επιδοτήσεων, προτεραιότητα του υπουργείου είναι η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Νερού και η αναμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, με τη δημόσια διαβούλευση και για τα δύο να ξεκινά εντός του Δεκεμβρίου.
Μιλώντας από το βήμα της 13ης εκδήλωσης «Αγρότης της Χρονιάς» που συνδιοργανώνουν, φέτος, στη φιλόξενη Ξάνθη, η εφημερίδα Agrenda και η Tsomokos Communications, ο Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήρισε πικρή ιστορία, την περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του.
«Αυτός ο Οργανισμός πρέπει να νοικοκυρευτεί και θα νοικοκυρευτεί. Όσο κι αν χρειαστεί κάποιοι να ματώσουν. Αλλά θα νοικοκυρευτεί. Θα λειτουργεί σωστό, σύγχρονα, με διαφάνεια, και κυρίως θα καταλήγουν τα χρήματα σωστά εκεί που πρέπει, την ώρα που πρέπει και σε αυτούς που πρέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός υπογράμμισε στο σημείο αυτό, μάλιστα, πως το νοικοκύρεμα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αποτελεί απλά μια υποχρέωση απέναντι στην κοινότητα, αλλά «κυρίως απέναντι στην αγροτική κοινωνία της χώρας, για την οποία πρέπει να λειτουργεί και όχι για κάποιους ολίγους» και υπό το θερμό χειροκρότημα του πλήθους που κατέκλυσε την αίθουσα όπου διεξάγεται η εκδήλωση, ξεκαθάρισε πως «σε αυτή την προσπάθεια σας θέλω δίπλα μου, όμως, γιατί για πάρα πολλά χρόνια, πολλοί και από εδώ μέσα, ανέχονταν μια στρεβλή κατάσταση λόγω του ό,τι δεν υπήρχε φωνή».
Όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης του νερού ο κ Αυγενάκης αφού παραδέχθηκε πως το σχέδιο που εκπόνησε και εφαρμόζει το υπουργείο για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Θεσσαλία, «δεν είναι εύκολο, θα τραβήξει σε χρόνο», σημείωσε πως «μας έφερε το ισχυρό μήνυμα ότι πρέπει επιτέλους πολύ γρήγορα να εκπονήσουμε και να υλοποιήσουμε πολιτική νερού, κυρίως στο κομμάτι της άρδευσης».
Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε πως στις επόμενες ημέρες – εβδομάδες θα βγει σε διαβούλευση η κυβερνητική πρόταση για τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Νερού.
«Ξεκινάμε από τη Θεσσαλία πιλοτικά και σιγά – σιγά με ειλικρινή συζήτηση είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε οργανισμούς οι οποίοι θα σέβονται και θα διαχειρίζονται το νερό, αυτό το δημόσιο αγαθό, με αποτελεσματικό, σωστό και οικονομικό τρόπο», σημείωσε.
Για το άλλο μεγάλο θέμα που καίει τον πρωτογενή τομέα, την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος παραμένει δημόσιος ασφαλιστικός φορέας, αλλά μπαίνει σε μια άλλη λογική λειτουργίας, ο υπουργός αποκάλυψε πως «σύντομα σε 2-2,5 εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε σωστά και οργανωμένα διαβούλευση, για όσο χρειαστεί, ώστε στις αρχές του νέου έτους να έρθει στη Βουλή, να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί –μετά από 20-25 χρόνια καθυστέρησης- ο νέος, σύγχρονος, ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ».
Αναφορικά με τη δυνατότητα των γεωργών και των κτηνοτρόφων να εγγράφονται σε αγροτικά τμήματα των Επιμελητηρίων, προκειμένου, όπως είπε να αποκτήσουν πρόσβαση στο όπλο της γνώσης, ο υπουργός αποκάλυψε πως «έχουμε προχωρήσει τις συζητήσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης, το καθ’ ύλην αρμόδιο για τα θέματα των Επιμελητηρίων, έχουμε συζητήσει και με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων της χώρας και είμαστε στην τελική ευθεία ώστε στο νομοσχέδιο που θα έρθει τον Ιανουάριο στη Βουλή να έχει μέσα διατάξεις που θα προβλέπουν τη δημιουργία των αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας και θα μπει μια σειρά και τάξη, ώστε να ξέρουν πλέον οι κατ’ επάγγελμα αγρότες ότι έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και θα έχουν και δικαιώματα στη γνώση, στο ισχυρότερο όπλο που αυτή τη στιγμή απουσιάζει από τον Έλληνα αγρότη».
Με αφορμή της οικονομικές, γεωπολιτικές και κλιματικές προκλήσεις, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ακόμη πως βασικός στόχος του υπουργείου είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.
«Είναι κρίμα να υπονομεύουμε σε πολλές περιπτώσεις την παραγωγή μας, ποιοτικά και ποσοτικά επειδή ακολουθούμε καλλιεργητικές μεθόδους του προηγούμενου αιώνα. Θέλουμε ο αγροδιατροφικός κλάδος να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις και τις εξελίξεις του σήμερα και κυρίως του αύριο. Ρόλο κλειδί σε αυτή την προσπάθεια θα έχει η καινοτομία. Οι νέες τεχνολογίες παρέχουν αμέτρητες δυνατότητες που πρέπει να εκμεταλλευτούμε σε μέγιστο βαθμό, με αυτές θα
μπορέσουμε να κερδίσουμε τη μάχη με την κλιματική αλλαγή που απειλή την παραγωγή μας και θα καταστήσουμε τον κλάδο βιώσιμο και κυρίως ανθεκτικό στο μέλλον», σημείωσε.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως «στόχος του υπουργείου είναι η αύξηση τόσο της παραγωγής, όσο και της εμπορίας μέσω συλλογικών σχημάτων τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων από το 18% στο 27% έως το 2027. Όσον αφορά στην αξία των αγροτικών προϊόντων που διακινούνται μέσω συλλογικών σχημάτων στόχος είναι η αύξηση των οπωροκηπευτικών από 12% στο 14% και του ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς, στο 60% έως το 2028. Τα συλλογικά σχήματα, οι επαγγελματικές οργανώσεις, οι υφιστάμενοι υγιείς συνεταιρισμοί, οι ομάδες, είναι μοχλοί των παραγωγών για να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να διεκδικήσουν καλύτερη θέση στην αλυσίδα αξίας και με δεδομένο τον μικρό κλήρο η συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά γεωργικών προϊόντων και τροφίμων».
Υπό το πρίσμα αυτό, όπως ανέφερε ο υπουργός, η νέα ΚΑΠ 2023 -2027 είναι το βασικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση τόσο των συλλογικών σχημάτων, όσο και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα.
«Με τις παρεμβάσεις της θέλει να σηματοδοτήσει τη στροφή προς το νέο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική γεωργία που εδράζεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό το επιτυγχάνει με συγκεκριμένα μέτρα. Ενδεικτικά θα αναφέρω τα 323 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για επενδυτικά σχέδια βελτίωσης ανταγωνιστικότητας αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και εφαρμογές και εξοπλισμό γεωργίας ακριβείας. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και στα συλλογικά σχήματα κάτι που φαίνεται από μια πληθώρα μέτρων που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, πέρα από το ειδικό μέτρο που ενισχύει με 31,2 εκατ. ευρώ τη σύσταση και την ενδυνάμωση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, υπάρχουν και άλλα που προωθούν επενδύσεις», υποστήριξε ο υπουργός, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία εκδηλώσεων όπως ο Αγρότης της Χρονιάς ο οποίος με τη βράβευση αγροτών και συλλογικών σχημάτων που έχουν ξεχωρίσει, δίνουν το παράδειγμα για το πού πρέπει να πάει ο εγχώριος
πρωτογενής τομέας. «Αυτά τα βραβεία θεσμός για τον κλάδο, εύχομαι να συνεχίσουν να τιμούν κινήσεις και να μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει συνολικά ο κλάδος», είπε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά το δελτίου τύπου:
Η γνώση, οι νέες τεχνολογίες και η συλλογική προσπάθεια που προάγει την εξωστρέφεια, είναι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθούμε για να οδηγηθούμε σε μια νέα εποχή στον αγροδιατροφικό τομέα, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στο συνέδριο για την απονομή των βραβείων του «Αγρότη της Χρονιάς» που διοργανώνεται στην Ξάνθη από την εφημερίδα Agrenda σε συνεργασία με την Tsomokos Communication.
Βασικός στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Αυγενάκης, είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα, που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι ο αγροδιατροφικός κλάδος να εναρμονιστεί με τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις του σήμερα. Ρόλο κλειδί σε αυτή την προσπάθεια θα έχει η καινοτομία. Γιατί, όπως είπε ο Υπουργός, «οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να αντιμετωπίσουμε και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», σημείωσε.
«Στόχος του Υπουργείου», υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης, «είναι η αύξηση της παραγωγής και εμπορίας μέσω συλλογικών σχημάτων τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων από το 18% στο 27% έως το 2027. Όσον αφορά την αξία των προϊόντων που διακινούνται μέσω συλλογικών σχημάτων, στόχος είναι η αύξηση για τα οπωροκηπευτικά από 12% σε 14% και του ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς στο 60% έως το 2028. Τα συλλογικά σχήματα όπως οι συνεταιρισμοί είναι ένας μοχλός των παραγωγών για να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην αλυσίδα αξίας. Με δεδομένο τον μικρό κλήρο της ελληνικής γεωργίας η συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά γεωργικών προϊόντων και τροφίμων».
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική
Αναφορά έκανε ο Υπουργός και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-27 σημειώνοντας πως αποτελεί το βασικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση συλλογικών σχημάτων και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα.
«Η ΚΑΠ, με τις παρεμβάσεις της», τόνισε, «θέλει να σηματοδοτήσει τη στροφή προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική γεωργία, που εδράζεται στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Συνδέοντάς το με συγκεκριμένα μέτρα, ενδεικτικά να αναφέρω τα 323 εκατομ. ευρώ που προβλέπονται για επενδυτικά σχέδια βελτίωσης ανταγωνιστικότητας αγροτικών εκμεταλλεύσεων που περιλαμβάνουν και ποικίλες δράσεις τεχνολογικής αναβάθμισης όπως γεωργία ακριβείας, τηλεχειρισμός, αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ αντίστοιχες δράσεις ενισχύονται και στο πλαίσιο άλλων μέτρων. Ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα συλλογικά σχήματα, κάτι που φαίνεται και από την πληθώρα μέτρων που αφορούν συνεργασίες παραγωγών. Πέραν του ειδικού μέτρου που υπάρχει, που ενισχύει με 31,2 εκ ευρώ τη σύσταση και ενδυνάμωση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών».
Αυγενάκης: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα νοικοκυρευτεί.
Στην ομιλία του ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε ακόμα αναφορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ λέγοντας πως πρόκειται για μια πικρή ιστορία. «Ο οργανισμός αυτός», τόνισε με έμφαση, «πρέπει να νοικοκυρευτεί και θα νοικοκυρευτεί. Θα λειτουργεί σωστά, με διαφάνεια και τα χρήματα θα καταλήγουν εκεί που πρέπει και όταν πρέπει. Είμαστε υποχρεωμένοι από την Κοινότητα αλλά και στην αγροτική κοινωνία της χώρας μας, για τους οποίους πρέπει να λειτουργεί αυτός ο οργανισμός. Πολλοί ανέχονταν αυτή τη στρεβλή κατάσταση, αλλά αυτό τελειώνει».
Στη διαβούλευση ο νέο κανονισμός του ΕΛΓΑ
Για τον ΕΛΓΑ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι θα υπάρχει συζήτηση για τον νέο σύγχρονο κανονισμό του ασφαλιστικού φορέα. «Ο ΕΛΓΑ παραμένει δημόσιος και αυτό δεν αλλάζει», συμπλήρωσε, «σε δυο-δυόμιση εβδομάδες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα έρθει στη Βουλή ο νέος, σύγχρονος κανονισμός. Τους πρώτους μήνες του 2024 η ψήφισή του».
Νέα πολιτική νερού και άρδευσης
Την επιβεβλημένη ανάγκη να εκπονηθεί μια νέα πολιτική νερού και άρδευσης με αφορμή το πρόβλημα νερού που έχει ανακύψει στη Θεσσαλία, σημείωσε ο κ. Αυγενάκης λέγοντας χαρακτηριστικά «στο θέμα αυτό έδωσα και δώσαμε όλο τον εαυτό μας βρισκόμενοι επί ένα μήνα στη Θεσσαλία. Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Υπουργεία, θα καταφέρουμε να ξανακάνουμε τη Θεσσαλία να βρει τους ρυθμούς και το χαμόγελό της. Το πρότζεκτ δεν είναι εύκολο, θα τραβήξει σε χρόνο. Τις επόμενες εβδομάδες θα δοθεί σε διαβούλευση ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Νερού. Ξεκινάμε από τη Θεσσαλίας, είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε οργανισμούς που θα σέβονται και θα διαχειρίζονται το νερό με σωστό τρόπο».
Άλλο ένα δελτίου τύπου:
Η γνώση, οι νέες τεχνολογίες και η συλλογική προσπάθεια που προάγει την εξωστρέφεια, είναι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθούμε για να οδηγηθούμε σε μια νέα εποχή στον αγροδιατροφικό τομέα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, στα 13α Βραβεία για τον Αγρότη της Χρονιάς και στο Συνέδριο με τίτλο «Ασυμμετρίες του Χθες, Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Νέα Μοντέλα Συνεργασίας στην Αγροτική Παραγωγή». Παράλληλα, εμφανίσθηκε αποφασισμένος να πράξει ό,τι πρέπει για να νοικοκυρευτεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ και να λειτουργεί προς όφελος των αγροτών.
Βασικός στόχος του ΥπΑΑΤ είναι η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα, που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι ο αγροδιατροφικός κλάδος να εναρμονιστεί με τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις του σήμερα. Ρόλο κλειδί σε αυτή την προσπάθεια θα έχει η καινοτομία. Γιατί, όπως είπε ο υπουργός, «οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να αντιμετωπίσουμε και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».
Ο ΥπΑΑΤ στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα ενίσχυσης της συνεργασίας στον χώρο της αγροτικής παραγωγής. Στόχος του Υπουργείου είναι η αύξηση της παραγωγής και εμπορίας μέσω συλλογικών σχημάτων τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων από το 18% στο 27% έως το 2027. Όσον αφορά την αξία των προϊόντων που διακινούνται μέσω συλλογικών σχημάτων, στόχος είναι η αύξηση για τα οπωροκηπευτικά από 12% σε 14% και του ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς στο 60% έως το 2028. «Τα συλλογικά σχήματα, όπως οι συνεταιρισμοί, είναι ένας μοχλός των παραγωγών για να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην αλυσίδα αξίας. Με δεδομένο τον μικρό κλήρο της ελληνικής γεωργίας, η συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά γεωργικών προϊόντων και τροφίμων», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Η ΚΑΠ 2023-2027, όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ, αποτελεί το βασικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση συλλογικών σχημάτων και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα. «Η ΚΑΠ, με τις παρεμβάσεις της, θέλει να σηματοδοτήσει τη στροφή προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική γεωργία, που εδράζεται στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Συνδέοντάς το με συγκεκριμένα μέτρα, ενδεικτικά να αναφέρω τα 323 εκ ευρώ που προβλέπονται για επενδυτικά σχέδια βελτίωσης ανταγωνιστικότητας αγροτικών εκμεταλλεύσεων που περιλαμβάνουν και ποικίλες δράσεις τεχνολογικής αναβάθμισης, όπως γεωργία ακριβείας, τηλεχειρισμός, αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ αντίστοιχες δράσεις ενισχύονται και στο πλαίσιο άλλων μέτρων. Ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα συλλογικά σχήματα, κάτι που φαίνεται και από την πληθώρα μέτρων που αφορούν συνεργασίες παραγωγών. Πέραν του ειδικού μέτρου που υπάρχει, που ενισχύει με 31,2 εκ ευρώ τη σύσταση και ενδυνάμωση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, υπάρχουν και πολλά μέτρα που αφορούν καλλιεργητικά μέτρα, επενδύσεις, προώθηση των προϊόντων και άλλες δράσεις και απευθύνονται σε ενώσεις παραγωγών και συλλογικά σχήματα».
Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες του υπουργείου του επισημαίνοντας:
Τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που θα αποτελέσει πρότυπο για επέκταση του θεσμού σε ολόκληρη την Ελλάδα. «Δώσαμε όλο τον εαυτό μας βρισκόμενοι επί ένα μήνα στη Θεσσαλία. Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία, θα καταφέρουμε να ξανακάνουμε τη Θεσσαλία να βρει τους ρυθμούς και το χαμόγελό της. Το project δεν είναι εύκολο, θα τραβήξει σε χρόνο. Πρέπει να εκπονήσουμε πολιτική νερού και άρδευσης. Με διαφάνεια θα έχουμε Οργανισμούς που θα διαχειρίζονται το νερό με σωστό τρόπο”. Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει διαβούλευση για τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Νερού.
Τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα τεθεί σε διαβούλευση στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ο νέος κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αυτών που σήμερα χαρακτηρίζονται «μη ασφαλίσιμοι», αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη, διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα του.
Τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, με στόχο έναν Οργανισμό που θα λειτουργεί με διαφάνεια, συνέπεια και αξιοπιστία, σωστή και αποτελεσματική διοίκηση που θα εκπληρώνει το σκοπό του για έγκαιρη και διαφανή καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες.«Πρόκειται για μια πικρή ιστορία. Ο οργανισμός αυτός πρέπει να νοικοκυρευτεί και θα νοικοκυρευτεί. Θα λειτουργεί σωστά, με διαφάνεια και τα χρήματα θα καταλήγουν εκεί που πρέπει και όταν πρέπει.Θα κάνουμε τα πάντα προς αυτήν την κατεύθυνση, έστω και αν χρειαστεί να ματώσουν κάποιοι. Έχουμε χρέος απέναντι στην Κοινότητα να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έχουμε χρέος και προς τους αγρότες γιατί γι’ αυτούς πρέπει να λειτουργούμε. Και κακά τα ψέματα, κάποιοι για καιρό ανέχονταν μια στρεβλή κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι «να σπάσουμε αυγά». Αρκετά πιά»
Τη σύσταση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, τα οποία θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα μέσω καινοτόμων πρακτικών, ώστε το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο να συμβαδίσει με τις αγοραστικές απαιτήσεις των καιρών μας. Τα Τμήματα αυτά θα προσφέρουν γνώση στους αγρότες, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα ξεκαθαρισθεί ποιοι και πόσο είναι τελικά οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.«Μπαίνει σειρά και τάξη. Οι αγρότες θα έχουν δικαιώματα στη γνώση που αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τους αγρότες».
Κλείνοντας ο ΥπΑΑΤ, με αφορμή την κλιματική κρίση, τόνισε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και οφείλουμε όλοι να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε «η γη πρέπει να μείνει ζωντανή. Σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε στο πλευρό μας».
Σε συζήτηση που ακολούθησε ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ καινοτομίας και υλοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας που γίνεται και χρηματοδοτείται, συνήθως, από κοινοτικούς πόρους. Εξήρε τη συμβολή της ΕΘΕΑΣ στην αντιμετώπιση της καταστροφής στη Θεσσαλία, σημειώνοντας ότι «στα ζόρια φαίνεται πόσο πατριώτες είμαστε».
Αναφερόμενος στα συνεργατικά σχήματα είπε ότι με νομοσχέδιο που θα έλθει σύντομα στη Βουλή, θα κινητροδοτηθούν οι Ομάδες Παραγωγών και οι Διεπαγγελαματικές, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν κίνητρα για τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.
Το Συνέδριο οργάνωσαν η εφημερίδα Agrenda και η Tsomokos Communications, στην Ξάνθη.
Επίσκεψη στη ΣΕΚΕ
Στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Σταύρο Κελέτση και τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο, επισκέφθηκε την Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος και ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή της για την πορεία της Ένωσης και τις επενδύσεις της σε Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρειο Μακεδονία και Τουρκία.
Η ΣΕΚΕ εξάγει τα προϊόντα της σε 30 χώρες και τα διαθέτει στις μεγαλύτερες βιομηχανίες καπνού σε όλο τον κόσμο, στηρίζοντας αποτελεσματικά τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές που δραστηριοποιείται.
Παράλληλα με τον τομέα καπνού, τα τελευταία χρόνια, έχει διευρύνει τη δραστηριότητά της και στον τομέα των τροφίμων, διαθέτοντας στη διεθνή αγορά προϊόντα ελαιολάδου και χυμό ροδιού.
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή