Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στο τραπέζι είναι και η διαχείριση των χρεών του αγροτικού τομέα με σχετική νομοθετική ρύθμιση από πλευράς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των συναρμόδιων υπουργείων.
Καίριο σημείο αναφοράς αποτέλεσε αυτό των εργατών γης, μετά από σχετικό ερώτημα του προέδρου του ΑΠΣΙ Πίνδος, Ανδρέα Δημητρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην δυνατότητα νομιμοποίησης των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, προκειμένου να αξιοποιηθούν ως εργατικό δυναμικό στο μέλλον. Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι πολιτικές για να λυθεί το πρόβλημα. Σχετικά ο κύριος Αυγενάκης απάντησε ότι θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση του εργατικού δυναμικού με πιθανή διεύρυνση της χρονικής διάρκειας παραμονής τους στη χώρα μας. «Είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που έχει στόχο να δώσει λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Εμείς επιδιώκουμε να δώσουμε λύση που την ίδια στιγμή να μειώνουν το κόστος», όπως είπε ο υπουργός.
Ο Μιχάλης Τζελέπης πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες αναφέρθηκε και στο θέμα των παλαιών χρεών από την εποχή της Αγροτικής Τράπεζας και ρώτησε εάν θα υπάρξει λύση για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, στάθηκε στα συλλογικά σχήματα, λέγοντας ότι στο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή τον Ιανουάριο θα υπάρξουν κίνητρα για τις οργανώσεις παραγωγών και τις διεπαγγελματικές. Επίσης σε ό,τι αφορά τα χρέη που αποτελούν τροχοπέδη, θα υπάρξουν κινήσεις για τη διαχείρισή τους.
Στο ζήτημα μη εφαρμογής της καινοτομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Είναι ο κόσμος της παραγωγής και ο κόσμος της έρευνας. Συχνά η γέφυρα αυτή είναι πολύ μεγάλη, αλλά συχνά είναι δύσκολο να συνδεθούν οι δύο κόσμοι μεταξύ τους. Η απόσταση αυτή θα πρέπει να μικρύνει. Δεν μπορεί να δίνουμε χρήματα για ωραία ερευνητικά project, όταν αυτά δεν βρίσκουν ποτέ πεδίο εφαρμογής». Πρόσθεσε ότι είναι υποχρέωσή μας ότι θα πρέπει να τελειώνει το «πάρτι απορρόφησης χρημάτων για ωραίες ερευνητικές προσπάθειες που ποτέ δεν καταλήγουν σε εφαρμογή».
Ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει συνεργασία του υπουργείου με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, τα αποτελέσματα της οποίας θα αποκρυσταλλωθούν το προσεχές χρονικό διάστημα.
Ο κύριος Αυγενάκης συνεχάρη την ΕΘΕΑΣ για την πρωτοβουλία της στη Θεσσαλία, όπου όπως είπε 1.200.000 στρέμματα χάθηκαν, ενώ 180.000 στρέμματα επανήλθαν στην πρότερη κατάσταση πολλών ετών πριν, μετατρεπόμενα σε λίμνη, όπου η Ένωση προμήθευσε πολλούς κτηνοτρόφους με τροφές και έδωσε χρήματα, βάζοντας πλάτη. «Στα ζόρια πάνω φαίνεται πόσο πατριώτες είμαστε», είπε χαρακτηριστικά.
Επικαιροποίηση της λειτουργίας κτηνοτροφικών πάρκων
«Στην περίπτωση της Θεσσαλίας βρήκαμε μία ευκαιρία. Πιστεύω ότι με την επικαιροποίηση της λειτουργίας των κτηνοτροφικών πάρκων, με επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα, θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε στη σύσταση ενός τέτοιου πάρκου στην περιοχή. Επίσης έχουμε ένα μοντέλο κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων – πολλές φορές οι εγκαταστάσεις δεν συνάδουν με τις ανάγκες των ημερών – όπου προωθούμε το μέτρο 5.2. Είχαμε 45 εκατ. ευρώ ξεχασμένα και με αυτά έχουμε συγκεκριμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κλειστού τύπου που θα δημιουργηθούν με βελτίωση της ποιότητας και ενεργειακά αποδοτικές εγκαταστάσεις. Το μέτρο αυτό καλύπτει κατά 100% και την απόκτηση κτηνοτροφικού κεφαλαίου και την αποκατάσταση μονάδων που καταστράφηκαν από πλημμύρες ή πυρκαγιές».
«Θα δώσουμε λύση στα σχέδια βελτίωσης των βοσκοτόπων»
Για τα σχέδια βελτίωσης των βοσκοτόπων ανέφερε ότι δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα «γιατί πολλοί κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Δύο περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου έκαναν κινήσεις για τα σχέδια βελτίωσης. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Να συνεννοηθούμε και να δώσουμε λύσεις. Ένα περιβαλλοντικό θέμα δεν μπορεί κανείς να το αφήνει στην άκρη μόνο και μόνο επειδή έχει πολιτικό κόστος».
Σατολιάς: Για πρώτη φορά μετά από χρόνια έμεινε μεροκάματο στον κτηνοτρόφο από το γάλα
Στην προτεραιότητα που θα πρέπει να αποτελέσει η δημιουργία ενός οράματος για την αιγοπροβατοτροφεία στάθηκε ο Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ. «Το 82% του παγκόσμιου γάλακτος είναι αγελαδινό και μόλις το 8% είναι αιγοπρόβειο. Η φέτα έχει μεγάλες προοπτικές, δεδομένου ότι περίπου το 80% των παραγόμενων ποσοτήτων θα φτάσει να εξάγεται. Επομένως βλέπετε ποια είναι η προοπτική που έχει το προϊόν που λέγεται φέτα».
Αναφερόμενος στην έννοια της «δίκαιης τιμής», τόνισε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επιδείξουν σεβασμό. «Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε κτηνοτρόφους. Και η συντήρηση του αγροδιατροφικού τομέα σχετίζεται από την τιμή. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έμεινε μεροκάματο στους παραγωγούς. Εάν θέλουμε κτηνοτρόφους – επαίτες, τότε δεν υπάρχει μέλλον στην αγορά. Η τιμή πρέπει να μείνει εκεί που είναι, γιατί το αντέχει η αγορά. Σε μία αύξηση τιμής 48% στη φέτα, είχαμε πτώση πωλήσεων κατά 2-3%».
Ζήτησε να ακουστεί η φωνή της ΕΘΕΑΣ και να υπάρξει συνεργασία με την κυβέρνηση. «Οι οργανώσεις συνεταιρισμών παγκοσμίως έχουν πολύ μεγάλη συμμετοχή στα πράγματα και το γνωρίζετε καλά», είπε ο Παύλος Σατολιάς απευθυνόμενος προς τον κύριο Αυγενάκη. Και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν προγράμματα στήριξης για τις κτηνοτροφικές μονάδες, ούτως ώστε να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ στις μονάδες τους, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.
«Να γίνονται εντατικοί έλεγχοι στη φέτα»
Ο Βασίλης Ντίνας, Προβατοτρόφος από το Μελισσοχώρι Μακεδονίας και σήμερα διατηρεί μονάδα 250 αιγοπροβάτων, στάθηκε στη σημασία που έχει η διενέργεια εντατικότερων ελέγχων στη φέτα.
Ο ίδιος ανέφερε ότι θεωρεί τον εαυτό του ελεύθερο επαγγελματία και ότι δεν θέλει να διαχωρίζει τον εαυτό του από τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες. «Ωστόσο εγώ βρίσκομαι πολλές ώρες μέσα στη λάσπη και επομένως τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Συχνά έχουμε τους ανθρώπους που απασχολούμε, να εργάζονται από το πρωί έως το βράδυ επειδή δεν μπορούμε να απασχολήσουμε άλλους. Όταν υπάρξει σταθερότητα στην τιμή, τότε θα μπορέσουμε να δούμε ανάπτυξη και εγώ ως επιχειρηματίας να ανοίξω το μυαλό μου και να δω και άλλα θέματα που αφορούν στη μεγέθυνση της επιχείρησής μας».
Στάθηκε στη σημασία που έχει η διενέργεια ελέγχων για τη φέτα για την αντιμετώπιση ζητημάτων νοθείας και ελληνοποιήσεων γάλακτος, με τους ελέγχους να φτάνουν έως και το ράφι. «Πιστεύω ότι το παραγόμενο γάλα είναι πολύ λίγο σε σχέση με τη ζήτηση που υπάρχει στη φέτα. Όλο αυτό το κέρδος στο προϊόν χάνεται από τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τη νοθεία».
«Η πολιτεία θα πρέπει να προστατεύσει τις ονομασίες προέλευσης των αγροτικών προϊόντων»
Ο Θανάσης Βασιλέκας, Αγελαδοτρόφος, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, αναφερόμενος στην τρέχουσα περίοδο και τις συνθήκες της αγοράς, είπε ότι «αυτή τη στιγμή από πλευράς ποιοτικό δυναμικού η αγελαδοτροφία είναι ένα βήμα μπροστά. Βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Αυτό το οποίο λείπει σταθερά όμως είναι το πρόγραμμα. Δηλαδή, η πολιτεία. Τι κάνουν οι υπουργοί τα τελευταία 30 χρόνια; Θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος; Η πολιτεία πρέπει να καλέσει όλους τους αρμόδιους για να αυξήσουμε την παραγωγή βάσει συγκεκριμένου προγράμματος και με γνώμονα την προστασία του προϊόντος από “βαπτίσεις” και παραπλάνηση του καταναλωτή, να προστατέψει τις ονομασίες προέλευσης. Θα πρέπει να θεσμοθετήσει η πολιτεία τα μέτρα που απαιτούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει ένας καταστροφικός κώδικας τροφίμων και ποτών που θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο οποίος προβλέπει ότι το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να γίνεται από συμπύκνωμα, από εισαγόμενο γάλα, από σταθεροποιητικούς παράγοντες κλπ. Αυτό το γεγονός αποδυναμώνει το ελληνικό προϊόν».
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει σταδιακά να κινηθούμε για να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη επάρκεια πρώτης ύλης. «Από την πλευρά μας υπάρχουν άπειρες προτάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο για την ανάπτυξη του κλάδου και την ανάπτυξη συνεργασιών, αρκεί η πολιτεία να δείξει τη διάθεση και τη θέληση να μας ακούσει και να υλοποιήσει ενέργειες που απαιτούνται», συμπλήρωσε ο Θανάσης Βασιλέκας.
«Η καινοτομία θα πρέπει να μεταφερθεί στην πράξη»
«Η καινοτομία υπάρχει. Έχουμε και πανεπιστήμια που καινοτομούν. Το πρόβλημα είναι ότι η καινοτομία δεν περνάει στην πράξη. Εκεί υστερούμε. Αυτό που είδαμε εμείς ως σχολή, είναι το ποιος θα μεταφράσει την καινοτομία σε μία απλή γλώσσα και θα την μεταφέρει στην παραγωγική διαδικασία. Σημασία έχει να μείνει και κάτι στην τσέπη του παραγωγού, κάτι που για να γίνει, θα πρέπει να μετακυλιστεί η καινοτομία στον πρωτογενή τομέα», όπως ανέφερε από την πλευρά της η Βίκυ Κρυσταλλίδου, Διευθύντρια του Κόμβου Καινοτομίας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Τόνισε ότι είναι απαραίτητα τα ερευνητικά σχήματα, ενώ συμπλήρωσε ότι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να μάθουν να παράγουν σωστά και να αγγίξουν τα επίπεδα αποδοτικότητας στα οποία κινούνται οι κτηνοτρόφοι του εξωτερικού.
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή