Η ανοµοιογένεια στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής και η πολυπλοκότητα που αυτή δηµιουργεί, συνιστά αφετηρία για πολλά από τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει σήµερα η ελληνική γεωργία. Για παράδειγµα, στους παλιούς ισχυρούς κλάδους των µεγάλων καλλιεργειών, έχουν «παρεισφρήσει» δεκάδες καινούργιες καλλιέργειες, όπως π.χ. αυτές της βιοµηχανίας κατεψυγµένων λαχανικών (σπανάκια, αρακάς, πράσα κ.α).
Εκεί που υπήρχε η παραδοσιακή κτηνοτροφία η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην µε τις λεγόµενες «ξένες φυλές» και τις αντίστοιχες εκµεταλλεύσεις εντατικής µορφής. Εκεί που υπήρχαν πέντε ειδών οπωροφόρα, έχουν «ξεφυτρώσει» τώρα 500 καινούργιες ποικιλίες και καλλιέργειες. Εποµένως δεν βρίσκεται εύκολα άκρη. Μάλιστα, η ανοµοιογένεια στον αγροτικό χώρο, συχνά καθιστά δύσκολη την αποτύπωση της πραγµατικής κατάστασης και τον προσδιορισµό µε σαφήνεια της εικόνας που παρουσιάζουν οι αγροτικές εκµεταλλεύσεις, κι αυτό δυσκολεύει τις συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα.
Οι τράπεζες π.χ. δεν µπορούν να καταλάβουν εύκολα µε ποιον έχουν να κάνουν, οι εταιρείες µηχανηµάτων και αγροτικού εξοπλισµού δεν κινούνται µε την ίδια ευκολία στην παροχή εγγυήσεων, τα καταστήµατα αγροτικών εφοδίων επαναπροσδιορίζουν την πιστωτική τους πολιτική. Ακόµη και οι φέροντες πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση θεµάτων του αγροτικού χώρου προτιµούν να βλέπουν τους επόµενους κρίκους της αλυσίδας αξίας. Όχι τους αγρότες!
Διαβάστε επίσης: Προχωράει ταχύτατα η μεταφορά δεδομένων στο κυβερνητικό νέφος
Απλοποιώντας κάπως τα πράγµατα, θα µπορούσε να πει κανείς ότι σήµερα υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες αγροτών, κι αυτό ανεξάρτητα από το µέγεθος των εκµεταλλεύσεων:
- Οι παραδοσιακοί αγρότες που ακολουθώντας συντηρητική πολιτική, χωρίς µεγάλες επενδύσεις και µε πολλή προσωπική εργασία, έχουν καταφέρει να κινούνται σε θετικό οικονοµικό πεδίο.
- Οι καλά οργανωµένοι µε ξεκάθαρο επιχειρηµατικό πνεύµα και πολλές επενδύσεις που κατέχουν ξεχωριστή θέση στο αγροτικό γίγνεσθαι.
- Οι µη δυνάµενοι να αντιληφθούν τα µηνύµατα των καιρών, οι οποίοι, είτε µε «άτσαλες» επενδυτικές κινήσεις είτε µε αναβλητικότητα στις αποφάσεις ακολουθούν φθίνουσα πορεία και οδηγούνται στην έξοδο.
- Οι ετεροεπαγγελµατίες που διαθέτοντας κάποια κεφάλαια από δραστηριότητες εκτός του πρωτογενούς τοµέα επιχειρούν να διαµορφώσουν ενδιαφέρουσες συνθήκες παραµονής στην αγροτική δραστηριότητα.
Τα χρόνια που έρχονται προβλέπονται καθοριστικά για το ξεκαθάρισµα της κατάστασης. ∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι στη γεωργία, όπως και στην κτηνοτροφία θα µείνουν λίγοι. Κατά βάση οι πολύ καλά οργανωµένοι αγρότες της δεύτερης κατηγορίας.
Σε ξεκαθάρισµα οδηγούν οι νέες τεχνολογίες
Στους οργανωµένους αγρότες οι απώλειες θα είναι µικρές στις άλλες τρεις κατηγορίες που είναι και οι πλέον πολυπληθείς, αναµένεται µεγάλο «ξεσκαρτάρισµα». Μεγάλο µέρος αυτών που αποκαλούνται «παραδοσιακοί νοικοκυραίοι» θα χάσουν πιθανότατα το τρένο λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων. Οι έχοντες ήδη σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα της τρίτης κατηγορίας, πολύ δύσκολα θα µπορέσουν να γυρίσουν το παιχνίδι, ενώ µέρος των ετεροεπαγγελµατιών, πιθανότατα να αποτελέσουν µε τον καιρό µια σταθερή «δεύτερη ταχύτητα». Στα καλά νέα, η σταδιακή αποκατάσταση της κινητικότητας στην αγορά αγροτικών µηχανηµάτων. Κι αυτό, είτε η διαβούλευση αφορά στις «καθαρές» αγοραπωλησίες, κατά βάση µικρών µηχανηµάτων, είτε επενδύσεις συνδεδεµένες µε τα Σχέδια Βελτίωσης. Στη δεύτερη κατηγορία, η αρχή έγινε µε τις «τριµερείς» συµφωνίες, αγροτών, τραπεζών και αντιπροσώπων αγροτικών µηχανηµάτων.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 16 Μαΐου.
17-05-2020 19:32Βιολέττα Τοπάλη
Το Απριλιο και το Μαιο οι μησοι δημοσιοι και ιδιωτικοι υπαλληλοι καθοταν και πληρωνοταν κανονικα.Οι εργαζομενοι στα νοσοκομεια και στα σωματα ασφαλειας πηραν το δωρακι τους γαιτι απλα εκαναν τη δουλεια τους.Για τους αγροτες ομως ψαχνουν ποσες ντοματες,αγγουρακια,μελιτζανες κτλ πουλησαν περισυ για να δουνε πως και ποτε να τους αποζιμιωσουν.Αν αυτο ειναι δικαιοσυνη συγχαρητηρια στους κυβερνοντες μας .
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)17-05-2020 12:53ΤΤ
κ Πανάγο υπάρχει μεγάλο θέμα με την στρέβλωση του νομοθετικού πλαισίου στα θέματα της κτηνοτροφίας πάνω σε θέματα ανταγωνισμού και ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στις εκμεταλεύσεις, η πολιτεία κάνοντας τα στραβά μάτια ωφελεί μια μερίδα κτηνοτρόφων και καταρρακώνει μια άλλη! Επιβάλλεται μια τεράστια κουβέντα για το χάος που τολμάμε ως χώρα να ονομάζουμε κτηνοτροφία!
Απάντηση17-05-2020 06:44Δημητρης σταματοπουλος
Και γιατι κανουν νεους αγρότες. Χρεονουν τα νεα παιδιά
Απάντηση17-05-2020 00:18Μανώλης
Όπως τα λέτε είναι τα πράγματα κυριε Παναγο, και μπράβο πού υπενθυμίζετε στον κόσμο τα προβλήματα για τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την Αγροτική, αλλά εγώ πιστεύω πώς η Κυβέρνηση κάνει μεγάλο λάθος στης προκυριξει που βγάζει για τους Νέους Αγρότες.. Το λάθος είναι ότι Ένας Νέος που θέλει να ξεκινήσει από το μηδέν, είναι πολύ δύσκολο να ορθοποδήσει, επειδή το λεφτά είναι πολύ λίγα και δάνεια δεν δίνει η Πειραιώς στους Νέους χαρείς εγγύηση.. Άρα ποιους βοηθά το κράτος όταν βγάζει πρόσκληση για νέους Αγρότες? Βοήθα αυτούς που έχουν είδη χωράφια και γεωργικό εξοπλισμό, να τον ανανεώσουν, βάζοντας το παιδί τούς ως Νέο αγροτη..! Εμείς που θέλουμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν και δεν έχουμε αγρότη πατέρα πώς να ξεκινήσουμε χωρίς εξοπλισμό? Και να μπεις Νέος αγρότης για να πάρεις εξοπλισμό πρέπει να κάνεις σχέδιο βελτιώσεις το οποίο θα σου πάρει 5χρονια για να εγκριθεί, άτομα που έχουν μπει από το 2014 ακόμα περιμένουν, άρα πως να πας μπροστά όταν ξεκινάς από το μηδέν και σε θεωρούν Νέο αγρότη.?
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)