BACK TO
TOP

Γνώμες

Engjellushe_Morina

Όπως προέβλεψαν πολλοί δηµοσκόποι, το επόµενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα γέρνει πιο δεξιά. Για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας, τα λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόµµατα θα ασκούν µεγαλύτερη επιρροή στη στρατηγική και νοµοθετική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Pierre-Lemieux_8

Ο συν-blogger David Henderson ανέφερε σε ανάρτησή του τη δηµοσίευση ενός ενδιαφέροντος βιβλίου που επιµελήθηκε ο Ryan Bourne, µε τίτλο «Ο πόλεµος των τιµών».

panagos_2_13

Οι δυσκολίες που αντιµετωπίζει σήµερα η ελληνική γεωργία είναι δοµικές και για την αντιµετώπισή τους δεν αρκούν ούτε οι κατευθυντήριες γραµµές σε συνδυασµό φυσικά µε τα χρήµατα της ΚΑΠ, ούτε οι αποσπασµατικές παρεµβάσεις ή και χρηµατοδοτήσεις (π.χ. αποζηµιώσεις) που προκρίνονται σε εθνικό επίπεδο.

SUMNER_SCOTT_6

Κάποιες δεκαετίες νεοφιλελεύθερων οικονοµικών µεταρρυθµίσεων επέφεραν τη µεγαλύτερη, µε διαφορά, παγκόσµια µείωση της φτώχειας που επιτεύχθηκε ποτέ. Αλλά η επιτυχία φέρνει την τεµπελιά και πολλές χώρες άρχισαν να θεωρούν τα επιτεύγµατά τους δεδοµένα

panagos_2_13

Σχεδόν ένα χρόνο µετά την ανάληψη της ηγεσίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν τεκµηριώνεται «ελαφρυντικό άγνοιας» για κανένα από τα µέλη της ηγετικής οµάδας. Η ΚΑΠ βαδίζει στο δεύτερο χρόνο εφαρµογής, ενώ ο πρώτος κύκλος πληρωµών κοινοτικών ενισχύσεων έκλεισε µε αναρίθµητα ως γνωστόν προβλήµατα.

panagos_2_13

Σε λίγες µέρες γίνονται ευρωεκλογές. Οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν τους εκπροσώπους της χώρας για το Ευρωκοινοβούλιο.

mitropoulou_anna_4

Ο Άρειος Πάγος με την 1000/2023 απόφασή του, δέχθηκε ότι το νομικό πρόσωπο του αγροτικού συνεταιρισμού ευθύνεται για τις πράξεις ή τις παραλείψεις των οργάνων που το αντιπροσωπεύουν και εν προκειμένω του Διοικητικού Συμβουλίου (κατα κανόνα) με την προϋπόθεση ότι η πράξη ή η παράλειψη έγινε αφενός κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που τους είχαν ανατεθεί και αφετέρου η πράξη ή η παράλειψη, δημιουργεί υποχρέωση αποζημίωσης.

LUIGI-SCAZZIERI_4

Οι δεξιές δυνάµεις πρόκειται να σηµειώσουν σηµαντικά κέρδη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό θα γείρει προς τα ∆εξιά το Κοινοβούλιο σε πολλά θέµατα και θα µπορούσε να δώσει δυναµική σε αυτά τα κόµµατα σε εθνικό επίπεδο.

panagos_2_13

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει υπό την άµεση επιτήρησή της τον ελληνικό Οργανισµό Πληρωµών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισµού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Αντίθετα, θα µπορούσε να πει κανείς ότι έρχεται µε πολύ µεγάλη καθυστέρηση και αντίστοιχο κόστος για τους πραγµατικούς δικαιούχους των κοινοτικών ενισχύσεων, δηλαδή για τους αγρότες.

emanouilidis_Megalo_5

Η Ελλάδα σέρνεται. Το καταλαβαίνουµε όλοι, ας λένε ότι θέλουν τα παπαγαλάκια του συστήµατος. Η Πολιτική Ελίτ έχει εξασφαλίσει πολλούς περισσότερους, από όσο χρειάζεται, θώκους, πολυθρόνες και καρέκλες για τον εαυτό της (Κυβέρνηση, Βουλή, ∆ΕΚΟ, κλπ). Με τη συρρίκνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισµού και των αναποτελεσµατικών ελεγκτικών Υπηρεσιών έχει αφήσει ανενόχλητη την Οικονοµική Ελίτ να σχηµατίζει καρτέλ και να κάνει ότι γουστάρει για πάρτη της.

panagos_2_13

Όσο κι αν οι ιθύνοντες προσπαθούν να εξωραϊσουν την κατάσταση, η εικόνα των τελευταίων πληρωµών δεν είναι καλή. Θα µπορούσε να χαρακτηριστεί και απογοητευτική. Η µεγάλη εικόνα δείχνει πως ένα πολύ µεγάλο µέρος των πιστώσεων άµεσων ενισχύσεων να έχει πάει κάτι µήνες παραπίσω, ενώ η ποιότητά τους δείχνει επιεικώς απαράδεκτη.

_Steve_Davies

Στις 9 Απριλίου, έξι στελέχη του Institute of Economic Affairs συµµετείχαν σε µια συνεδρία Ask Me Anything που διοργάνωσε το Reddit. Ένας από αυτούς ήταν ο επικεφαλής εκπαιδευτικών προγραµµάτων του IEA Steve Davies.

Alberto_Rizzi

Πριν από τον πόλεµο στην Ουκρανία, το 86% του χερσαίου εµπορίου µεταξύ Ευρώπης και Κίνας περνούσε µέσω της Ρωσίας κατά µήκος της λεγόµενης Βόρειας ∆ιαδροµής, ενός συνόλου σιδηροδρόµων που εκτείνεται από τα βόρεια σύνορα της Κίνας έως τη Λευκορωσία και την ηπειρωτική Ευρώπη.

panagos_2_13

Τελικά η αγροτική επιχειρηµατικότητα αποδεικνύεται πολύ πιο σύνθετη υπόθεση απ’ αυτό που περιγράφουν τα βιβλία των γεωπονικών σχολών και που επισηµαίνουν κάθε τόσο τα άρθρα των εφηµερίδων.

Brent-_Orrell

Είναι άραγε η Τεχνητή Νοηµοσύνη το τέλος του κόσµου, είναι µια νέα αρχή, ή απλώς ένα ακόµη κεφάλαιο στην ιστορία των ανθρώπων και των µηχανών τους;

panagos_2_13

Ένα από τα θέµατα που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά του φορείς άσκησης της αγροτικής πολιτικής είναι, γιατί, στην Ελλάδα δεν έπιασαν τόπο οι αγροτικές επιδοτήσεις. Ίσως η απάντηση σ’ αυτό το ερώτηµα να αποτελέσει και το «κλειδί» για τις κατάλληλες λύσεις.

lionel_lorent

Η Γερµανία, ο «µεγάλος ασθενής» της Ευρώπης, πρόκειται να ολοκληρώσει ένα τρίµηνο το οποίο θα προτιµούσε να ξεχάσει.

panagos_2_13

Τα πράγµατα είναι πιο απλά απ’ ότι τα παρουσιάζουν οι εν γένει εξουσιάζοντες και όχι µόνο οι κυβερνώντες. Οι τιµές των περισσότερων αγροτικών προϊόντων επιστρέφουν σταδιακά στα προ της τελευταίας µεγάλης αναταραχής επίπεδα, χωρίς µάλιστα να αποκαθίσταται στον ίδιο βαθµό τα τιµολόγια στην αγορά ενέργειας και σε πολλά από τα κόστη παραγωγής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία